Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.08.2016 00:25

Majorarea capitalului social al Companiei de Apă și fuzionarea cu Serviciul Public Județean de Apă a stârnit mari controverse în Dâmbovița


A A

Regionalizarea Serviciului de Apă Canal, sabie cu două tăișuri

Regionalizarea Serviciului de Apă Canal, sabie cu două tăișuri
Conducerea forului administrativ județean speră să ajungă la o înțelegere, care sã mulțumească pe toată lumea

❚ Sunt primari dâmbovițeni, unii chiar de la PSD, care refuză să contribuie la majorarea capitalului social al Companiei de Apă și amenință că se vor retrage din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ❚ În aceste condiții, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița i-a avertizat că primăriile respective va trebui să returneze fondurile europene primite, așa cum au anunțat de altfel Ministerele Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene ❚ La rândul lor, edilii care refuză această „operațiune” spun că după această transformare apa din unele comune se va scumpi, pentru că se va alinia prețurilor utilizate de Compania de Apă ❚ Președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a explicat ieri în conferință presă: „Potrivit Tratatului de aderare, România are anumite obligații pe care dacă nu le îndeplinește se va declanșa o procedură de infringement, se vor plăti penalități și corecții financiare. Dâmbovița ar trebui să restituie POS-ul 1 de Mediu care înseamnă 125 de milioane de euro. Un alt risc este blocarea POIM”

ANA MARIA POPESCU,

VIRGIL VOINESCU

 


 

Majorarea capitalului social al Companiei de Apă și fuzionarea cu Serviciu Public Județean de Apă a stârnit mari controverse în sectorul politico-administrativ al județului Dâmbovița. Adversarii actualei conduceri a Consiliului Județean, respectiv PNL Dâmbovița, își învață primarii că nu fie de acord cu această majorare și cu transformarea Serviciului de apă într-unul regional. De cealaltă parte, sunt edilii care refuză această „operațiune”, pe motiv că după această transformare apa din unele comune se va scumpi, pentru că se va alinia prețurilor utilizate de Compania de Apă, unii fiind chiar primari de la PSD, motiv pentru care anunță că se retrag din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă și rămân să gestioneze serviciul de apă pe cont propriu de acum înainte. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a informat plenul ședinței ordinare a CJD din luna august că înființarea SC Apă Canal Dâmbovița SA, prin reorganizarea Serviciului Public Județean de Alimentare cu Apă și Canalizare Dâmbovița va atrage și o „restructurare serioasă” și a cerut aleșilor județeni și administrațiilor locale să trateze cu responsabilitate subiectul.

„Va fi și o restructurare serioasă, o reașezare pe organigramă la care trebuie să muncim cu toții, dacă suntem interesați. Vreau să vă mai spun ceva. Putem continua cu discuția politică, dar responsabilitatea, inclusiv juridică, se poate cantona, la un moment dat, și pe umerii celor care suntem astăzi pe scaune. Este treaba fiecăruia ce face, dar datoria mea este să promovez proiectele de hotărâre, începând cu acesta de transformare a Serviciului public în societate comercială. Mai departe, sigur că fiecare se exprimă prin vot”, a declarat președintele CJD, Adrian Țuțuianu, adăugând că în acest caz este necesară o opțiune înțeleaptă.

„Am să vă propun ceea ce este în interesul județului Dâmbovița și al unităților administrativ teritoriale. Și trebuie să accentuez că nu cred că este un «capăt de țară» pentru o primărie să dea câte un miliard de lei vechi (100.000 lei noi timp) de trei ani, 300.000 lei în total. Eu nu cred că nu se poate. Cred că este, mai mult, o chestiune de mimare a discuției din partea lor. Și vă spun că sunt primării care au 20 de salariați și 20 de salariați au fost la cursuri la mare în ultimele trei luni de zile. Înmulțiți 20 cu 4.000 de lei sau 3.000 de lei cel mai ieftin curs, așa zis curs, și că asta este echivalentul contribuției pe care ar trebui să o aducă la Compania de apă. Să vă spun că sunt și alte instituții publice care practică sistemul acesta”, a subliniat președintele CJD.

La momentul adoptării hotărârii de înființare a SC Apă Canal Dâmbovița 32 de localități nu au prezentat un punct de vedere privind participarea.

Banii europeni va trebui returnați

Această situație complică lucrurile, drept pentru care președintele CJD, Adrian Țuțuianu, împreună de cei doi vicepreședinți ai forului administrativ județean, s-a văzut nevoit să organizeze o conferință de presă pentru a lămuri încă o dată lucrurile, mai ales că acum și-au spus punctul de vedere și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la obligațiile pe care le are România față de organismul european, care până acum a finanțat lucrări importante și extrem de scumpe în localitățile țării, și care sunt sancțiunile pe care le primește țara, inclusiv edilii „rebeli”, dacă nu sunt respectate toate directivele din Tratatul de Aderare. Încă o dată președintele CJD a încercat prin intermediul presei să le explice edililor din județ de ce nu se pot retrage așa bătând din palme din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, de ce trebuie să participe la majorarea capitalului social de la Compania de Apă și care sunt sancțiunile financiare pe care le pot primi dacă decid totuși să pornească pe un drum propriu în ceea ce privește serviciul de apă și canal. Potrivit șefului CJD, în primul rând, primarii va trebui să dea înapoi toți banii pe care i-au primit pe filieră europeană pentru realizarea unor investiții în localitate, iar sumele nu sunt unele pe care unitățile administrativ teritoriale își pot permite să le restituie.

Adrian Țuțuianu: „Consecințele neaplicării acestora vor fi dramatice”

Președintele Adrian Țuțuianu speră ca primarii să analizeze situația și să ia o decizie care să fie în avantajul și nu în dezavantajul lor.

„Pentru că am văzut luări de poziții legate de majorarea capitalului social la Compania de Apă, trebuie să fac câteva recapitulări, care sunt absolut necesare. Programul Operațional Infrastructură Mare este finanțat din fonduri europene și încă din anul 2009, pentru a primi bani europeni, s-au stabilit câteva lucruri care sunt de principiu, precum: în fiecare județ se înființează o singură Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, în fiecare județ trebuie creat un operator regional puternic care să asigure implementarea acestor proiecte. Mai mult, potrivit Tratatului de aderare, România are pentru 2015, respectiv 2018, anumite obligații de conformare pe care dacă nu le îndeplinește se va declanșa o procedură de infringement, se vor plăti penalități și corecții financiare. Ca urmare, datoria mea, a Consiliului Județean și a tuturor primarilor din județ este să pună în aplicare directivele europene și Tratatul de aderare pentru că consecințele neaplicării acestora vor fi dramatice pentru România, iar responsabilitatea poate ajunge la fiecare dintre noi. Ce am făcut noi până acum?! Încercăm să finalizăm în termen toate lucrările din Programul Operațional Sectorial de Mediu, pentru că avem lucrări fazate care trebuiesc finalizate anul acesta. Am aprobat transformarea Serviciului Public Județean de Apă în societate comercială, ca pas intermediar în proiectul de fuziune al Companiei de Apă cu societatea comercială rezultată din transformarea Serviciului Public. Pentru asigurarea finanțării pe POIM, Compania de Apă din Târgoviște are nevoie de resurse financiare, pe de-o parte pentru că mecanismul de decontare este acela că întâi faci lucrări, le plătești din fondurile proprii și apoi recuperezi de la Comisia Europeană, și în al doilea rând pentru că la CATD avem corecții de peste 300 de miliarde de lei vechi pe contracte încheiate în anii 2009-2010, sub mandatul PDL, și a treia chestiune este aceea că Compania de Apă are de plătit TVA-uri la toate aceste lucrări și mai are și un împrumut de la BERD contractat pentru 25 de ani pentru POS1 și mai sunt 14 ani de rate și dobânzi din acest contract.”

„Renunțarea unilaterală la contractul de delegare a serviciilor de apă, apă uzată și colectarea deșeurilor determină o serie de consecințe și urmări”

„După ședința Consiliului Județean am primit două documente, unul emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și altul de emis de Ministerul Fondurilor Europene. Ministerul Dezvoltării Regionale ne spune despre consecințele generate de retragere a unităților administrativ teritoriale din cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, asta pentru cei din județ care au impresia că vor rezolva ceva dacă se retrag din ADI Apă și nu mai operează cu Compania de Apă sau Serviciul Public Județean. Ministerul ne spune următoarele: raportat la situația în drept și fapt, atenționăm cu acest prilej că renunțarea unilaterală la contractul de delegare a serviciilor de apă, apă uzată și colectarea deșeurilor determină o serie de consecințe și urmări. Din punct de vedere tehnic, disfuncționalități în implementarea sau după caz sustenabilitatea proiectului, în special referitoare la sănătatea populației și protecția mediului, spre exemplu toate localitățile din sud au apă cu concentrație mare de fier și mangan și pun în pericol starea de sănătate a populației. Din punct de vedere financiar, risc real de sancționare pentru nerealizarea proiectului, corecții financiare și restituirea întregii sume alocate de către finanțatorii europeni, deci județul Dâmbovița ar trebui să restituie POS-ul 1 de Mediu care înseamnă 125 de milioane de euro pentru apă și canal. Un alt risc este blocarea Programului Operațional Infrastructură Mare, imposibilitatea României de a asigura conformarea integrală cu prevederile Directivei 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului urban și ale Directivei 91/271/CEEF privind utilizarea apelor uzate urbane. În cazul neîndeplinirii obligațiilor asumate, împotriva României vor fi lansate, în conformitate cu legislația europeană, proceduri de infringement. Pentru fiecare asemenea procedură România riscă să plătească către UE o sumă forfetară de 1,7 milioane euro, la care se vor adăuga zilnic sume de până la 124.000 de euro, până la data îndeplinirii angajamentelor asumate. MDRAP ne spune că în cazul în care un membru se retrage sau este exclus din Asociație, iar acesta a beneficiat de finanțări nerambursabile din surse interne sau externe este obligat să plătească sumele corespunzătoare investițiilor la nivelul proiectelor aflate în derulare, la care se adaugă cheltuielile adiacente, corecțiile financiare și alte sume cu titlu de sancțiune impuse de autoritățile finanțatoare, orice alte penalități aplicate din cauza neîndeplinirii parametrilor tehnico- economici ai proiectului.”

„Regionalizarea serviciului de apă și canalizare este o condiție a Comisiei Europene”

„Ministrul Fondurilor Europene ne spune că regionalizarea serviciului de apă și canalizare, ceea ce facem noi acum, este o condiție a Comisiei Europene de finanțare a investițiilor pe POS Mediu 2007-2013, cât și prin POIM 2014-2020. Concluzia este că răspunderea va fi a fiecărei unități administrativ teritoriale. Eu am să fac ceea ce mă obligă să fac cele două documente ale Comisiei Europene și Tratatul de aderare pe România l-a semnat, care este lege. Un lucru care îmi arată îngustimea la minte a unor primari, fie alte interese. Nu înțeleg de ce ar trebui să plătească o comună, de exemplu, 3-5 miliarde lei vechi pe un Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic și să facă majorarea de capital social de 300.000, 400.000 sau 500.000 lei, în condițiile în care, în cadrul POIM, Proiectul Tehnic și Studiul de Fezabilitate sunt realizate de către consultanții selectați pe procedura respectivă”, a explicat pe larg situația președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale