Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro07.12.2017 00:20

In memoriam


A A

Regele Mihai I și Târgoviștea

Regele Mihai I și Târgoviștea

GEORGE COANDĂ

 


 

Între Regele Mihai I și orașul Târgoviște a existat, de-a lungul timpului, o legătură și de suflet, și de educație patriotică, respectiv ostășească. Să le amintim, pe scurt: ● 1930. Ca urmare a scrisorii regelui Carol al II-lea, adresată ministrului Armatei, de a fi „însumat” în controalele Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, „iubitul MEU fiu, Măria sa Mihaiu, Mare Voievod de Alba Iulia, pe ziua de 25 octombrie, când împlinește 9 ani”, acesta este într-adevăr „însumat” la celebra instituție de învățământ cunoscută și sub denumirea de „Cuibul Șoimilor”, sub Ordinul de Zi din 22 octombrie al comandantului liceului, colonelul C. Pascu, fiind înscris pe prima filă a catalogului clasei I (de altfel, promoția sa, a 23-a, îi va purta numele). Pe durata anilor de școlarizare, moștenitorul Tronului, Mihai I de România, chiar dacă la Palatul Regal din București se va fi organizat o „clasă specială”, instrucția militară o va efectua la Liceul „Nicolae Filipescu”, oficial figurând ca absolvent, în 1940, al acestei instituții de învățământ.

● 1933. Regele Carol al IIlea, însoțit de moștenitorul Tronului, principele Mihai, face o vizită prilejuită de dezvelirea unei plăci aniversare fixată pe turnul de la intrare cu inscripția: „Liceul Militar de Gardă. Regele Carol al II-lea, cap al Liceului. 1932”. Profesorul de muzică și cunoscutul compozitor Aurel Bobescu a compus un imn interpretat la primirea oficială de către elevi: „E zi de sărbătoare. / Primim cu mult alai / Pe-al nostru Rege Carol / Și fiul său Mihai”. ● 1935. Spre sfârșitul lunii mai, Marele Voievod de Alba Iulia, principele Mihai, participă la cursurile elevilor din promoția a 25-a la Liceul Militar de Gardă „Nicolae Filipescu”, însoțit de 11 colegi din „clasa specială” de la Palatul Regal. În Cartea de Memorii, intitulată „Șoimii de la Mănăstirea Dealu”, autorii Nicolae Roboiu și Sorin Enescu își amintesc că „timp de o săptămână, am dus împreună viața de elevi după programul de la Mănăstirea Dealu. Am mâncat și dormit împreună, ne-am jucat, am sărit capra, am mers în excursii împreună, vlăstarul regesc cunoscând astfel de mic viața pe care o duceau copiii țării”. ● 1936. Principele Mihai este prezent la Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, participând la lecții practice de istorie și de religie, la întreceri sportive și la demonstrații străjerești.

● 2001, 8 septembrie. Cu prilejul comemorării a patru secole de la martiriul voievodului Mihai Viteazul, Regele Mihai I, împreună cu Regina Ana, soția Majestății Sale, a participat la acest eveniment, la Mănăstirea Dealu, laolaltă cu președintele Ion Iliescu, cu fostul președinte Emil Constantinescu, cu Patriarhul Teoctist și cu prim-ministrul Adrian Năstase. Evenimentul a fost organizat cu exemplară rigurozitate de Înaltpreasfințitul Părinte dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei. „Jurnal de Dâmbovița” a surprins în paginile sale acest moment. Într-un semnificativ interviu acordat atunci ziarului nostru, Regele Mihai I, la întrebarea vizând „reconcilierea națională”, a răspuns astfel: „A venit timpul unor astfel de reconcilieri (...). Trebuie să ne împăcăm între noi, românii! Să fim uniți!”. Și despre Târgoviște, urbe pentru a cărei istorie a avut o profundă admirație, a declarat că „este, în fond, un simbol etern al românității”. Iar Târgoviștea îi va fi etern recunoscătoare.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Posturi vacante de preot
Grădinița 9, aproape de final
Examen de capacitate preoțească
12 monografii dâmbovițene de patrimoniu
Sprijin pentru Spitalul de la Gura Ocniței
Începe sesiunea a II-a de Bacalaureat
Maica Domnului - pururi mijlocitoare pentru noi, creștinii
Muzeele dâmbovițene, deschise de Sfânta Maria
Mireasma sfințeniei
SCRISOARE PASTORALĂ CU OCAZIA SĂRBĂTORII SF. IERARH NIFON


Editorial

Revolta andronesciană...

...înlăuntrul PSD este un semnal de alarmă. Doamna Ecaterina Andronescu, un distins intelectual și autentic om de catedră universitară, nu cred că s-a trezit într-o dimineață prost dispusă, după ce a avut o noapte bântuită de vise urâte și, hodoronc-tronc, a pus mâna pe pix și pac! la războiu împotriva lui Liviu Dragnea.

Sunt convins că a făcut-o după o matură... [citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter


Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale