Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.07.2015 00:13

Concluzia directorului ADR Sud-Muntenia în urma dezbaterii privind noile Programe Operaționale pentru accesarea de fonduri europene, organizată luni la Târgoviște:


A A

"Recomand beneficiarilor să asigure o mediatizare maximă a proiectelor"


❚ Într-un interviu în exclusivitate acordat cotidianului Jurnal de Dâmbovița, directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat, a precizat problemele juridice, tehnice și economice din programul 2007-2013 și metodele de a le combate în noul program ❚ Directorul ADR a întărit practic ideea subliniată în dezbaterea privind noile Programe Operaționale, conform căreia accesarea de fonduri este condiționată de asigurarea transparenței prin publicarea anunțurilor într-un cotidian local tipărit și aflat oficial în difuzare ❚ „Lipsa transparenței a constituit de multe ori motive de control și de corecție din partea autorităților de audit, iar acum avem întreruperi de plăți pe Programul Operațional Capital Uman și unul din factorii care a favorizat o rată de eroare mare în program a fost lipsa transparenței în selectarea partenerilor cu care derulăm acest proiect”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica ❚ „Există un grad de obiectivitate însemnat în ceea ce se publică în Jurnal de Dâmbovița și este un cotidian cu care am colaborat de mult timp”, a ținut să precizeze directorul ADR Sud-Muntenia

Interviu cu Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia

ANDREI VASILIU


Rep.: Cu ce gânduri ați participat la dezbaterea organizată la Târgoviște, la Centrul internațional de conferințe al Universității „Valahia”, despre noile Programe Operaționale pentru accesarea de fonduri europene?

- Mulțumesc mult pentru invitație organizatorilor. Este foarte important să mediatizăm Programul Operațional Regional 2014- 2020 încă de când s-a lansat. Este un program important. Dacă anul trecut el se ridica la 4,5 miliarde euro, pentru acest interval el s-a dublat practic, 8,2 miliarde de euro fiind disponibile României. Asta înseamnă că avem mai multe proiecte de făcut, avem mai multă responsabilitate, drept pentru care am început să promovăm oportunitățile de finanțare pentru acest program, oportunități care se adresează atât administrațiilor locale, cât și mediului privat și, bineînțeles, sectorului neguvernamental. Așteptăm cu interes să se lanseze ghidurile pentru fiecare program, momentan s-a lansat doar programul și bineînțeles vom organiza în continuare caravane de informare în toate județele din regiunea Sud-Muntenia.

 

„Greșelile din proiectele întocmite de unele firme de consultanță împiedică

foarte mult derularea în condiții optime a proiectelor”

Rep.: Pe lângă aceste oportunități, care sunt principalele dvs. concluzii despre mijloacele de combatere a carențelor din programul trecut, referitor la achiziții, la derularea proiectelor? Știm că au existat numeroase corecții cu care se confruntă autoritățile publice.

- Există trei tipuri de probleme care au afectat derularea proiectelor în programul 2007-2013. Noi le-am clasificat în probleme de natură juridică, financiară și tehnică. Cele de natură juridică țin de modul în care se întocmesc licitațiile și de modul cum se desfă șoară acestea. Știți celebrele contestații și procesele care durează ani de zile și care opresc, întârzie nejustificat, insurmontabil aproape proiectele. Apoi sunt probleme de natură tehnică, mă refer la calitatea studiilor de fezabilitate și a proiectelor care sunt făcute de către beneficiari, de fapt de niște firme de consultanță pentru beneficiari. Greșelile din aceste proiecte împiedică foarte mult derularea în condiții optime a proiectelor. Și mai sunt problemele de natură financiară. Am traversat o perioadă financiară dificilă, programul s-a suprapus acestei perioade. Problemele nu puteau să ocolească implementarea proiectelor în regiunea Sud-Muntenia. Au fost lucrări atribuite unor constructori care din păcate au intrat în faliment, în incapacitate de plată. Acest lucru a întârziat nepermis derularea proiectelor. Din păcate, aceste probleme de natură financiară sunt foarte greu de combătut, dar ne putem axa pe evitarea problemelor de natură juridică, în sensul realizării unei documentații de achiziție cât mai riguroase, ca să dăm cât mai puțin loc de interpretare potențialilor aplicanți și care se văd nedreptățiți de modul cum s-a organizat licitația respectivă. Putem să ne axăm pe calitatea documentelor de proiectare. Niciodată sumele plătite pentru realizarea unui proiect de calitate nu sunt prea mari, având în vedere că ne pot scuti de multe neplăceri.

 

„Pe POR, avem aproape 150 de milioane de euro

destinate numai mediului de afaceri”

Rep.: Ce gânduri aveți pentru reprezentanții mediului de afaceri, care au un rol important în cazul acestui program?

- Componenta pentru mediul de afaceri este destul de însemnată, fie că vorbim de proiecte de transfer tehnologic, este un concept relativ nou pentru plaiurile noastre, fie că vorbim de investiții directe în micro-întreprinderi, fie că vorbim de instrumente financiare acordate mediului de afaceri, toate acestea vor concura la dezvoltarea afacerilor în regiunea Sud-Muntenia. Avem aproape 150 de milioane de euro destinate numai mediului de afaceri, deși mie îmi place să spun că mediul de afaceri beneficiază de toți banii programului. Primăriile trebuie să-și facă proiectele tot cu reprezentanți ai mediului de afaceri.Vor fi avantajate IMM-urile care propun proiecte care să ducă la acoperirea nevoilor din strategia de dezvoltare locală. Recomand atât primăriilor, cât și mediului de afaceri să se întâlnească, să stabilească exact care sunt domeniile de dezvoltare pe partea economică și acelea să fie trecute în strategia de dezvoltare. Este un prilej excelent ca aceste strategii de dezvoltare să-și ocupe locul pe care îl merită.

 

Rep.: Spuneați mai devreme, și mă bucur că ați menționat acest lucru, că este benefică mediatizarea acestor evenimente și așa cum a spus și domnul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, transparența este o condiție esențială pentru primirea acestor finanțări. Știm care au fost „bubele” privind transparența în programul trecut. Ce se schimbă în programul actual 2014-2020?

- Legislația este foarte clară, în funcție de valoarea achiziției se face publicitatea achiziției. În ceea ce privește anunțurile de realizare a proiectelor, de promovare a acestora, aș avea un interes maxim ca proiectul meu să ajungă în casele cât mai multor oameni. Dacă aș avea bani de promovare, nu i-aș da unei fițuici, unui ziar obscur. Așa că le recomand tuturor beneficiarilor de finanțări să-și aleagă acele medii cu care pot obține o mediatizare maximă a proiectelor. Jurnal de Dâmbovița este un cotidian cu care am colaborat de mult timp, în care am văzut o preocupare constantă vis-à-vis de problematica absorbției fondurilor europene. Îi salut pe cititorii dvs. și le recomand să urmărească în continuare cum se absorb fondurile europene, nu numai în județul Dâmbovița, fiindcă există un grad de obiectivitate însemnat în ceea ce se publică în „Jurnal de Dâmbovița”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale