Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.02.2018 00:19

Editorial


A A

"Rechizitoriul" lui Toader pentru Kovesi


ALINA MAVRODIN VASILIU


Recitalul juridic, dar și lecția de umanitate pe care le-a oferit aseară ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost de o înaltă, foarte înaltă ținută morală, profesională și lipsite de orice urmă de politicianism. Nu îmi propun aici să fac cronica evenimentului, istoric altfel, dar oricât de mare este presiunea asupra mea de a băga ziarul sub tipar, nu se cuvine să ratăm editorial evenimentul de aseară, prin care ministrul Justiției a marcat un punct de cotitură pentru evoluția statului de drept în România.

Mă întrebam aseară, nerăbdătoare ca tot românul curios să afle deznodământul raportului, de ce își prezintă biografia Tudorel Toader în fața presei și, deci, a națiunii. Și am înțeles repede motivul... Ca fost procuror și înalt judecător la CCR, dar și ca profesor de drept, rector, formator de juriști, de caractere și de conștiințe pentru această meserie care constituie una dintre puterile statului de drept, ministrul Justiției a ținut să atragă atenția celor care se foiau pe scaune și comentau impertinent, în sală ori în fața micilor ecrane, că „rechizitoriul” pe care l-a făcut la adresa activității procurorului-șef al DNA este nu doar un raport cu valoare juridică și administrativă, ci și unul cu o îndreptățită valoare morală și educativă. Sigur că el o vizează pe Laura Codruța Kovesi, dar, în egală măsură, este și un recurs la morala juridică. Derapajele de la aceasta în DNA, în alte parchete și prin instanțe de judecată poate provoca, așa cum s-a și întâmplat adesea, monștri care ucid drepturi și libertăți și atacă însăși esența statului de drept. Lecția de morală asociată raportului a fost binevenită, dar va fi rău primită de cei din presa aservită susținerii abuzurilor, precum și de cei din așa-zisa „societate civilă” care și-au făcut un obicei din a ieși în stradă „spontan”, pe post de baubau, la adresa unei clase politice paralizate de frica celor care fabrică dosare în Justiție. În 20 de puncte, ministrul Justiției a inventariat abuzuri și ilegalități atât de grave, încât decizia sa de a declanșa procedurile de revocare din funcție a procurorului-șef DNA a venit ca o măsură de bun simț ce se impunea cu necesitate. Și nu de ieri ! De fapt, a și spus-o în clar: „Pentru acte și fapte de netolerat într-un stat de drept...”. Dar, repet, la fel de importantă și de binevenită mi s-a părut și pledoaria sa pentru calitatea profesională și umană care trebuie să existe în activitatea magistraților din România. În mesaje foarte simple, pe înțelesul fiecărui om, ministrul Justiției a atras atenția la final și chiar a tras un semnal de alarmă ferm, articulat, dramatic asupra necesității de a fi „eliminat ce este RĂU” din Justiție. Trebuie să înceteze, a mai subliniat, comportamentul nelegal și defăimător al magistraților care au băgat în pușcării, cu nemiluita, oameni nevinovați, care au fabricat dosare penale la comandă politică, au distrus destine și familii, cariere profesionale și politice ,cu voluptatea patologică de a „paradi” cetățeni, de a-i „arde ca pe șoareci”, de a „decapa”, de a-i umili și înfricoșa. Este ceva înspăimântător, care nu mai poate fi tolerat. Poate că lecția de moralitate și „rechizitoriul” devastator atașat ei îi vor da, în final, de gândit și președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a-i da drumul din brațe Codruței Kovesi. Ar fi un gest de bun simț !



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale