Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.09.2020 00:19

Editorial


A A

Război pentru "flacăra albastră" din Marea Neagră?(I)

Război pentru

GEORGE COANDĂ


Era de așteptat ca, în Pontus Euxinus (Marea ospitalieră), e vorba de Marea Neagră, după descoperirea unor depozite de gaze naturale în largul platformei Continentale, în vestul ei, și pentru care România s-a bătut cu Ucraina până și la Tribunalul Internațional de la Haga, adjudecându-și un succes răsunător care a scos din minți și Kievul, și Moscova, era de așteptat, deci, să mai fie descoperite și alte pungi doldora de hidrocarburi. Și iată că Turcia, trimițându-și în dreptul coastelor sale o navă de explorare de sultan celebru, Fatik (cuceritorul), pe numele adevărat Mehmed al II-lea, a dat peste un zăcământ de 320 miliarde de metri cubi de gaz natural. Iar zăcământul cu pricina este taman lângă perimetrul gazeifor românesc „Neptun Deep”. Iar din Perimetrul acesta, și nu numai, după cum a calculat celebra companie Deloitte, România și-ar putea băga în chimir vreo 20 de miliarde de dolari. Numai că, zic unii, ar trebui, zor-nevoie, să inventeze un cadru legislativ propice unor „investitori strategici” de pe aiurea că altminteri, va „pierde trenul”. Dar, mă rog, care tren? Al OMV? Al Exxon Mobil? Apropo, astea două companii au dat și ele, nu demult, peste un câmp submarin de vreo 42-84 de miliarde de metri cubi în apele teritoriale românești. Așa că din ceea ce exploatează deja, și din ceea ce urmează să „soarbă” din adâncul pontic, n-au de ce a se văieta. Important este ce rămâne și în pușculița statului român care – și se vede și din Cosmos tărășenia asta -, din păcate, nu prea știe, cum să-și acopere, dacă e nevoie chiar cu ghearele și dinții, interesul național. Până una-alta, descoperirile astea de gaze naturale în dreptul coastelor Turciei, României dar și Bulgariei lasă cu buza umflată Moscova, care va pierde financiar vârtos, obligată fiind să-și închidă conductele pe aceste direcții geopolitice/geoeconomice ale Gazprom. (va urma)



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale