Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.09.2022 00:18

Srbtoare mult așteptat la poalele Leaota,


A A

Rvșitul oilor, la mare cutare și n acest an

Rvșitul oilor, la mare cutare și n acest an

*La fel ca anii trecuți, cresctorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit s-și vând produsele

 

Una dintre cele mai apreciate srbtori pastorale, „Rvșitul oilor”, a ajuns la cea de-a 32 ediție organizat în comuna Runcu, județul Dâmbovița. În fiecare an, tradiționala srbtoare „Rvșitul oilor” reprezint trecerea de la anotimpul cald, la anotimpul rece, perioada în care turmele de mioare sunt coborâte de la munte și pregtite de iernat. Înainte de acest lucru îns, potrivit obiceiului, ovinele care au fost toat vara în grija pstorilor sunt rvșite, adic întoarse la proprietari. Cândva, acest eveniment era celebrat cu petrecere mocneasc, cu muzic și mese îndestulate.

Totuși, din cauza conjuncturilor socio-politce, obiceiul a disprut o bun perioad de timp. În urm cu 32 de ani, tradiția a fost reluat, iar srbtoarea „Rvșitul oilor” se desfșura în diferite locații, pân în momentul în care primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu a gsit un loc potrivit pentru ca aceast srbtoare s se poat desfșura în fiecare an. Evenimentul are loc la poalele muntelui Leaota.

La fel ca anii trecuți, cresctorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit s-și vând produsele. Prin târgul de la Runcu a trecut și președintele CJD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședintele Luciana Cristea, prefectul județului, Claudia Gilia, parlamentarii de Dâmbovița, Ionuț Svoiu, Marian Țachianu, Radu Popa și secretarul de stat, Ionuț Svoiu. Srbtoarea s-a încheiat în întuneric, în jurul focului de tabr în jurul cruia s-a dansat și s-a cântat. La final, turiștii s-au putut bucura de un spectaculos foc de artificii.

 


Ștefan KhalilComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

mplinirea fgduințelor
Lucrrile la noua sal de Sport a Universitții „Valahia” au avansat
Redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dmbovieni
Etapa național Olimpiadei Tehnologiei Informației, la final
„Eroica”, la o lansare patriotic
„Pictur plus pictur egal pictur”
PS Nifon, la hramul Catedralei Patriarhale din București
CJD, n Programul pentru școli al Romniei
Evenimente educaționale importante la ISJ Dmbovița
Sfinții mprați Constantin și ElenaPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

O grev care anun marea furtun romneasc

GEORGE COAND


Greva cadrelor didactice, cu toate controversele pe care le-a stârnit, a artat guvernrii c coala este acel factor fundamental fr de care o naiune nu poate funciona, nu este viabil. Iar domnului preedinte al republicii, Klaus Werner Iohannis – s reamintim c, la baz, este profesor – i-a btut obrazul punându-i în fa un adevr dur: România educat –... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale