Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.12.2014 00:09

Editorial


A A

PSD și PNL se bat pe aleșii "migratori"

PSD și PNL se bat pe aleșii

ALINA MAVRODIN VASILIU


 O droaie de evenimente, care mai de care mai tragice ori mai comice, mă inspiră la comentarii dintre cele mai diverse, pe care doar autocenzura creștinului aflat în post mă face să le ocolesc. Și cum stăteam eu ieri la o cafea deșteaptă, gândindu-mă cu ce să umplu colțul ăsta de ziar, hop!, veni Curtea Constituțională, pe la prânz, cu o (tiri)bombă menită să inflameze scena politică. Este vorba despre celebra „ordonanță Dragnea”, a cărei lege de aprobare a fost declarată ieri curat neconstituțională de judecătorii CCR. Dacă vreți să uitați cumva despre ce e vorba, ca tot românul sătul de frecușurile politice, și v-oți fi pus nădejdea într-o țuică fiartă și-un șorici ca să vă treacă supărarea după așa an electoral zăpăcit, eu zic să vă mai gândiți. Între timp, un rezumat al subiectului nu v-ar strica.

Nu de alta, dar CCR, la sesizarea PNL, tocmai a reușit să mai dea o măciucă la carul cu oale electorale sparte pe scena politică, și poate n-ați aflat. E drept că nu-i nici „Ordonanța Dragnea” mai brează, chit că ea a urmărit, zice-se, readucerea la matcă a unei armate de primari PSD, care au fost luați cu arcanul de PDL în urmă cu câțiva ani.

Numai că pentru Curtea Constituțională, astfel de „sensibilități politice” nu contează decât în funcție de persoana care le are și care le sesizează. Mai cu seamă că PSD nu s-a mulțumit doar cu recuperarea primarilor pierduți, ci s-a lăcomit racolând masiv din toate partidele. Pe de altă parte, nici astea n-au stat degeaba, fiindcă au dat și ele iama printre aleșii de toate felurile, iar alții au profitat de brambureala creată ca să-și declare un fel de „independență” pe care și-o folosesc numai în interes personal. Ce-o fi vrut de fapt și ce-a reușit de drept domnul Dragnea cu a sa celebră ordonanță 55/2014, am văzut. Dar ce-o să iasă de-acum încolo din decizia CCR de neconstituționalitate a traseismului politic abia legiferat în toamna electorală, eu zic că va fi de urmărit. Liderii PSD zic că n-au emoții. Liderii PNL zic că nu se lasă. Curtea Constituțională le-a dat, deocamdată, dreptate liderilor PNL.

De le-o da și-n continuare, atunci să vezi scandal! Păi dacă luăm în calcul că numai în Dâmbovița sunt 23 de primari și 200 de consilieri locali și județeni care au profitat de „Ordonanța Dragnea” ca să schimbe partidul (sau să scape de el!) și dacă mai avem în vedere că și în celelalte 40 de județe s-au întâmplat lucruri similare, obținem imaginea unui dezastru administrativ și politic pe cale să se producă în România cât de curând. Habar n-am ce-o să facă Parlamentul cu acest cartof fierbinte pe care i l-a aruncat ieri Curtea Constituțională. Comentariile făcute „la cald” erau ieri dintre cele mai diverse, în funcție de simpatiile și antipatiile analiștilor politici.

Dar până și ei, oricât s-au rotit în jurul subiectului, au ajuns în final la concluzia comună că legea de aprobare a traseismului politic, declarată neconstituțională de CCR, va zgudui din temelii lumea aleșilor locali, comunitățile pe care aceștia le păstoresc și întreaga clasă politică. Dacă ascultăm argumentele juridice ale liderilor PSD, „migratorii” nu au motive să se teamă, având de partea lor faptul că nicio lege nu se aplică retroactiv. Dacă ascultăm argumentele juridice ale liderilor PNL, care vor neapărat sancționarea exemplară a „traseiștilor”, n-ar fi de mirare să ne trezim în 2015 cu un val de alegeri anticipate prin toate județele țării.

Asta, desigur, dacă nu cumva vreun înțelept al neamului va găsi cu cale că cea mai bună rezolvare a scandalului va fi revenirea aleșilor la partidele din care au „migrat”. Sigur că mulți vor lua în râs varianta asta, dar n-ar fi prima oară când România ar avea parte de tot felul de trăznăi legislative! Cum ambițiile sunt mari de ambele părți, iar noul președinte ales nu e în niciun caz de partea PSD, n-ar fi de mirare să-l vedem în curând dând o indicație prețioasă Parlamentului și pe acest subiect, în care PNL vrea neapărat să își impună punctul de vedere!

 

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale