Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.03.2015 00:13

Discuțiile din Comisia de Cod Electoral stârnesc nemulțumiri în teritoriu


A A

Propunere: Președinții de consilii județene, aleși din rândul consilierilor

Propunere: Președinții de consilii județene, aleși din rândul consilierilor
Dacă modificãrile la Codul Electoral vor fi votate de parlamentari, șeful CJD se va alege din rândul consilierilor județeni

❚ Cei mai mulți șefi de foruri administrative nu văd cu ochi buni această hotărâre și cred că alegerea prin vot direct este una democratică, iar legitimitatea unui președinte poate fi dată numai de votul direct al cetățenilor ❚ Printre cei care nu agreează decizia Comisiei se numără și președintele CJD, Adrian Țuțuianu, care crede că astfel va exista un „război” permanent pentru formarea și menținerea de majorități în forurile administrative

ANA MARIA POPESCU


 

Recent, Comisia de Cod Electoral, formată din deputați și senatori ai tuturor partidelor reprezentate în Parlament, a decis, cu majoritate de voturi, ca președinții de consilii județene să nu mai fie aleși în mod direct de către cetățeni, ci aceștia să fie aleși din rândul consilierilor județeni, care vor fi în continuare votați pe liste. Motivația membrilor Comisiei de Cod Electoral pentru revenirea la alegerea indirectă a președinților de Consilii Județene este că doar așa se poate diminua influența candidaților asupra alegătorilor.

Cei mai mulți șefi de foruri administrative nu văd însă cu ochi buni această decizie a CCE și sunt de acord în continuare că alegerea prin vot direct este una democratică și nu ar trebui să se renunțe la ea, pentru că legitimitatea unui președinte de consiliu județean poate fi dată numai de votul direct al cetățenilor. De asemenea, șefii de consilii județene sunt de părere că prin această decizie membrii Comisiei de Cod Electoral nu fac altceva decât să sprijine „trocurile” și manipulările dintre consilierii județeni.

 

Președintele CJD: „Cred că decizia este o greșeală”

Printre cei care nu agreează hotărârea CCE se numără și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Acesta crede că decizia nu face altceva decât să producă haos în consiliile județene, pentru că astfel tot timpul va exista un „război” pentru formarea și menținerea de majorități la acest nivel.

Președintele CJD crede că revenirea la alegerea șefilor de foruri administrative județene din rândul consilierilor va crea o instabilitate permanentă în consilii. Asta pentru că se vor face tot timpul negocieri și „jocuri” politice, iar rezolvarea problemelor din administrațiile județene va trece în planul al doilea.

„Cred că este o greșeală decizia. Nu o spun din poziția unuia care ține neapărat să continue la Consiliul Județean. Parlamentul este autoritate legiuitoare, poate stabili modalitatea de alegere, dar eu vreau să aduc aminte de anul 1996, când s-au făcut negocierile pentru realizarea unei majorități în Consiliul Județean, s-a discutat de garsoniere, de apartamente, era un partid care se chema PUNR. Cine știe perioada aceea își aduce aminte că majoritățile s-au făcut dificil, au însemnat totdeauna compromisuri, unele dincolo de limita legii. Al treilea lucru care trebuie spus foarte clar: președinții aleși dintre consilieri vor genera o instabilitate permanentă, o negociere și un compromis continuu pentru menținerea majorității pentru că altfel ne putem trezi ca la jumătatea mandatului să se schimbe președintele. Dacă ținem cont de ceea ce s-a întâmplat după destrămarea USL-ului, probabil că astăzi aș fi stat de jumătate de an sau un an numai de meciuri legate de schimbarea mea”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Modificările la Codul Electoral adoptate în Comisia de specialitate se află în prezent la stadiul de propuneri, decizia finală o vor lua parlamentarii. Până la un vot final mai există loc de dezbateri și de modificări.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale