Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.10.2014 00:10

Deși toată lumea caută soluții, liniile CFR Târgoviște-Pietroșița și Târgoviște-Ploiești rămân închise


A A

Prohodul roților de tren în Dâmbovița

Prohodul roților de tren în Dâmbovița
Până acum nimeni și nimic nu a reușit să redeschidă cele două tronsoane. În timp ce liniile feroviare sunt închise, câștigă transportatorii auto

❚ Până acum Ministerul Transporturilor a organizat trei licitații pentru închirierea rutei Târgoviște-Pietroșița, dar nici un investitor nu s-a înghesuit s-o preia ❚ Primarul comunei Pietroșița a făcut mai multe drumuri la Ministerul Transporturilor decât trenul pe această linie, însă tot fără succes ❚ O explicație are deputatul PSD Ionuț Săvoiu, potrivit căruia nimeni nu va fi interesat de tronson, atâta timp cât chiria cerută de CFR este de trei ori mai mare, pe motiv că ruta este intens populată și cu posibilități mari de profit ❚ Pe de altă parte, viceliderul Federației Sindicale Mișcare Comercial, Liviu Stanciu, susține cele două linii ar putea fi incluse în Master Planul inițiat de Comisia Europeană, situație dezastruoasă care înseamnă catalogarea lor ca neinteroperabile sau, dacă nu se vor găsi mult așteptații transportatorii privați, să fie trecute în conservare

ANA MARIA POPESCU,

VIRGIL VOINESCU

 


 

Tronsonul de cale ferată Târgoviște- Pietroșița, neatractiv pentru firmele private din domeniul feroviar! Până acum Ministerul Transporturilor a organizat trei licitații pentru închirierea acestui tronson, însă la niciuna dintre acestea nu s-a prezentat vreo firmă interesată să preia în administrare ruta Târgoviște-Pietroșița.

 

Primarul de la Pietroșița:

„M-am zbătut de parcă era calea ferată a comunei”

Potrivit primarului localității Petroșița, Ion Dicu, nici un transportator nu a participat la licitații și nu a cumpărat caietul de sarcini, pe motiv că acest tronson de cale ferată nu este rentabil din punct de vedere economic, pierderile sunt foarte mari, iar profitul aproape inexistent.

„Am fost singurul primar din județ care s-a agitat pentru această cale ferată cu o istorie de peste 100 de ani. Am reușit să aduc singur, personal, trenul în anii 2006 și 2008, prin nenumărate drumuri la Ministerul Transporturilor, la SN CFR București. M-am zbătut de parcă era calea ferată a comunei Pietroșița. Acum este o altă problemă. S-au organizat trei licitații la Ministerul Transporturilor și nici un privat nu a cumpărat Caietul de sarcini. Vedeți dumneavoastră, totul se pune din punct de vedere economic. Am înțeles că pierderile erau foarte mari pe această rută, Pietroșița- Târgoviște, și este greu să mai meargă cum a fost omul învățat, cu «nașul». Am înțeles că se scoate din nou la licitație, nu numai acest tronson. La ultima licitație nu a cumpărat nimeni Caietul de sarcini la nici o rută din România”, a arătat edilul șef de la Pietroșița, fapt semnalat și de Jurnal de Dâmbovița.

 

Deputatul Ionuț Săvoiu: „Așteptăm ca în 2015

să găsim efectiv o soluție practică”

Deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, are și explicația pentru care nici un investitor privat nu este interesat de tronsonul de cale ferată Târgoviște-Pietroșița. Chiria cerută de Căile Ferate Române este una foarte mare, raportată la celelalte linii ferate care sunt deja închiriate de operatori privați.

Potrivit deputatului Săvoiu, mai-marii de la CFR Infrastructură motivează că este mai mare chiria, pentru că tronsonul de cale ferată în cauză a fost modernizat de curând, dar și pentru că acesta trece printr-o zonă intens populată, așa că, teoretic, și posibilitățile de profit sunt mărite. Parlamentarul social-democrat susține că modul de calculare a chiriei trebuie regândit și speră ca în 2015 să se găsească o soluție pentru ca această rută să fie redată traficului feroviar.

„Motivația pentru care nu se prezintă nimeni la licitație este că nivelul chiriei ofertate de CFR Infrastructură este foarte mare. Acest lucru intră oarecum în contradicție cu obiectivul nostru de a introduce din nou în transportul de călători de persoane această rută. Este evident că trebuie regândit modul de calcul a acestei chirii, pentru că este de trei ori mai mare decât pe alte rute care se închiriază, fac mențiunea că acele rute de regulă sunt în câmpie, unde lungimea este mare și stațiile rare, evident costul pe kilometru scade. Deci, logica modului de calcul a chiriei trebuie revizuită mai aproape de interesul cetățenilor. Am discutat la CFR Infrastructură și la CFR Călători și așteptăm ca în 2015 să găsim efectiv o soluție practică pentru ca această linie să devină atractivă și să fie în continuare subvenționată și finanțată pe subvenția de pachet minim social”, a explicat deputatul de Dâmbovița.

 

Viceliderul sindical Liviu Stanciu: „Situația în care s-a ajuns

este o consecință a acordului încheiat de fostul Guvern PDL-ist Boc”

Potrivit viceliderului Federației Sindicale Mișcare Comercial, jr. Liviu Stanciu, liniile de cale ferată Târgoviște Sud-Pietroșița și Târgoviște Sud-Ploiești ar putea fi incluse în Master Planul inițiat de Comisia Europeană, care prevede închirierea a aproximativ 40% din calea ferată existentă pe teritoriul național.

Din informațiile existente la nivel sindical, cele două rute ar fi propuse din nou Parlamentului pentru a fi trecute ca neinteroperabile sau eventual să opereze pe ele transportatorii privați, dacă se vor găsi, iar dacă nu, să fie trecute în conservare.

„Este o treabă de durată. Eu sper însă, alături de ceilalți sindicaliști, ca acest Master Plan să nu treacă în forma aceasta de comisiile parlamentare și mai ales de Comisia Juridică a Parlamentului. Așa cum apare, consider că ar fi un adevărat dezastru al căii ferate, dacă acest Master Plan va fi aprobat. Comisia Europeană ne impune să facem noi românii ceea ce alte țări au încercat, au văzut că nu e bine și au reorientat transportul către calea ferată, își măresc liniile feroviare, iar nouă, României, ne impune să le micșorăm”, a declarat viceliderul FS Mișcare Comercial. Sindicalistul consideră că situația în care s-a ajuns astăzi este „o consecință a acordului încheiat de fostul Guvern PDL-ist Boc, care a început partea cea mai neagră a României post-decembriste”.

În vara acestui an, la întâlnirea cu FMI, sindicatele au cerut cu argumente solide revizuirea acordului privind calea ferată, dar fără rezultat. Mai mult, s-a renunțat la discuțiile cu Federația Mișcare Comercial, iar oficialii români au fost chemați pentru discuții la Bruxelles.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale