Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.11.2014 00:20

Cu toate eforturile Camerei Agricole Dâmbovița,


A A

Programul "Mărul în școli", inaccesibil micilor producători

Programul
Firmele care au câștigat licitațiile pentru Programul "Laptele și cornul" sunt... abonate și la Programul „Mărul în școli” // Pentru pomicultorii de pe Valea Dâmboviței, renumit bazin legu

❚ Firmele care au câștigat licitațiile pentru distribuirea de fructe elevilor sunt aceleași cu cele care furnizează „Laptele și cornul” ❚ Deși s-a zbătut să intervină pe lege, astfel încât să fie sectorizate județele și programul să fie accesibil și producătorilor mai mici, directorul Camerei Agricole Dâmbovița nu a reușit acest lucru, din păcate pentru pomicultorii dâmbovițeni ❚ Singurul succes a fost mărirea gramajului la măr: de la 90 de grame acesta a crescut la 110 grame, lucru pentru care Ion Oprea și-a atras un val de acuze de la producătorii din țară, obișnuiți să distribuie copiilor cele mai prăpădite mere

VIOLETA STANCIU


La nivelul județului Dâmbovița, firmele care au câștigat licitațiile pentru derularea Programului „Mărul în școli” sunt cam aceleași ca la Programul „Laptele și cornul”. Având deja mașinile de distribuție, acestora le-a fost mult mai ușor să-și adjudece licitațiile respective.

Merele care ajung la elevi provin de regulă din recolta internă, însă spre primăvară este foarte posibil să se apeleze la merele din import din cauza epuizării producției autohtone.

 

Ion Oprea: „Dacă dăm un măr copilului,

hai să-i dăm unul bun, nu ce curge pe apă”

Pe acest subiect ne-a vorbit Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmbovița:

„Am avut o intervenție pe această lege, dar nu am ajuns la niciun consens. Am dorit să fie sectorizate județele, astfel încât caietul de sarcini să-i permită și unui producător mai mic să intre în program. Nu am reușit acest lucru. Singurul lucru pe care l-am reușit a fost să măresc gramajul la măr de la 90 de grame la 110 grame. E o afacere programul «Mărul în școli», iar cei care veneau la producători să achiziționeze cereau mere de la 60 grame în jos, sub minimul greutății, pentru că se plătește pe bucată de către școală. Pe ei îi interesează greutatea minimă și multe bucăți. Atunci (în urmă cu doi ani) am avut o intervenție care a fost agreată. Bineînțeles că am luat acuze de la producătorii din țară. Dar punctul meu de vedere este că dacă dăm un măr copilului, hai să-i dăm unul bun, nu ce curge pe apă”, ne-a declarat Ion Oprea.

 

Programul de încurajare a consumului

de fructe în școli, în variantă teoretică

Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete continuă și în acest an școlar. HG nr. 788/2014 privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei și frecvenței distribuției, a limitei valorii zilnice/elev și a fondurilor necesare pentru distribuția fructelor și a măsurilor adiacente distribuției de fructe, a bugetului aferent acestora, precum și a modalității de implementare efectivă și de gestionare la nivelul administrației publice, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2014-2015 a fost publicată în Monitorul Oficial din 19 septembrie a.c.

Actul normativ stabilește acordarea gratuit de mere în acest an școlar, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de maximum 86 de zile de școlarizare. Conform actului normativ, sumele necesare implementării măsurilor adiacente se suportă din bugetele județelor din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și nu vor putea depăși 15% din fondurile alocate consiliilor județene.

Totodată, în HG nr. 788/2014 se precizează că numai elevii prezenți la cursuri vor beneficia de implementarea măsurilor adiacente. Fondurile alocate pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2014-2015 sunt de 64.612,70 mii lei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale