Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.12.2017 00:20

185 de deținători de oi din județul Dâmbovița s-au înscris deja


A A

Programul "Lâna" are succes la ciobani

Programul

❚ După tomate, încă un program așteptat zeci de ani începe să-și intre în drepturi ❚ Programul „Lâna” se adresează crescătorilor de ovine, care până acum erau nevoiți să distrugă acest produs deosebit de prețios din cauza faptului că nu aveau cui să-l vândă ❚ Principalul centru de colectare a lânii din Dâmbovița se găsește în comuna Șotânga

VIOLETA STANCIU


După „tomate”, Ministerul Agriculturii a lansat, în acest an, un nou program național menit să vină în sprijinul agricultorilor români, dar cu aplicabilitate în 2018! Este vorba despre Programul „Lâna”, care se adresează crescătorilor de ovine din țara noastră, cei care până acum erau nevoiți să distrugă acest produs deosebit de prețios din cauza faptului că nu aveau cui să-l vândă. Principalul centru de colectare a lânii din județul Dâmbovița se găsește în comuna Șotânga. Și cum, din păcate, fabricile românești, renumite odinioară pentru fabricarea covoarelor de lână, din zona Ardealului, au fost puse pe butuci în ultimii 28 de ani de capitalism, acum lâna românească ia calea exportului sau este folosită pe post de izolație termică în domeniul construcțiilor.

„Programul Lâna a intrat în vigoare începând de anul acesta. Se dă 1 leu/ kg de lână predată, bineînțeles cu documentele aferente. Până în momentul de față, s-au înscris în acest program 185 de deținători de oi, care urmează ca până la 1 iunie 2018 să facă dovada că au predat lâna către centrele de prelucrare. La nivelul județului Dâmbovița, avem un centru de colectare foarte bine pus la punct în comuna Șotânga, care este acreditat să desfășoare această activitate. Acum urmează ca și noi să vedem, pe plan național, unde sunt procesatorii, pentru că centrul de colectare de la Șotânga trebuie, la rândul său, să dea lâna mai departe. Avem doi investitori care fac izolații termice pentru clădiri și folosesc lâna, dar sunt și alți intermediari care o achiziționează pentru a o vinde la export în India, și nu numai. Deci lucrurile încep să funcționeze și pe acest sistem, astfel încât să nu se mai arunce cantitățile acestea de lână care nu sunt deloc de neglijat”, a semnalat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Vă reamintim că, în ultimii zeci de ani, primăvara, în perioada tunsului, tone întregi de lână sunt aruncate sau arse deoarece nimeni nu mai este interesat de ea. Oierii au tras semnale de alarmă în repetate rânduri, amintind că în urmă cu mai mulți ani lâna era destul de căutată și nu făceau față comenzilor. În luna septembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că peste 30.000 de persoane s-au înscris, la nivel național, în Programul „Lâna”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Autoritățile locale din Runcu anunță noi proiecte de investiții
Medicii de familie, cu plata la zi
Turismul dâmbovițean, în regres
Gaze naturale în comuna Raciu
252 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Parteneriat important la orizont
241 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Primăria Runcu își propune asfaltarea a trei kilometri de drumuri
Scăderi importante privind autorizațiile de construcție pentru locuințe
263 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale