Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.09.2018 00:20

Ieri, la Târgoviște,


A A

Programul Europa Creativă, prezentat la Teatrul "Tony Bulandra"

Programul Europa Creativă, prezentat la Teatrul

❚ Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște este implicat ca partener în două astfel de proiecte finanțate prin programul Europa Creativă, ambele fiind de aproximativ 200.000 de euro fiecare ❚Cooperarea internațională care a făcut posibilă accesarea finanțărilor a pornit de la Festivalul Internațional „BABEL”, organizat de TTB la Târgoviște

 

ANDREI VASILIU

 


 

Ieri, la Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște, a fost prezentat Programul Europa Creativă, prin care Uniunea Europeană oferă posibilitatea accesării de fonduri europene pentru proiecte dedicate domeniilor Cultură și Mass-media. Teatrul „Tony Bulandra” (TTB) din Târgoviște este implicat ca partener în două astfel de proiecte finanțate prin programul Europa Creativă, evenimentul de ieri fiind un bun prilej pentru a împărtăși celor interesați din experiența practică dobândită. Reprezentantul Biroului Europa Creativă din România, Sorin Enuș, a realizat o introducere cuprinzătoare în programul Europa Creativă, vorbind despre subprogramul Cultura, cu accent pe proiectele de cooperare europeană. Prezentarea s-a axat pe condițiile de participare, criteriile de evaluare a proiectelor și conținutul dosarului de finanțare, cu detalii extrem de utile despre oportunitățile privind depunerea unor astfel de proiecte. Completări la obiect și exemple concrete a adus și Mioara Lujanschi, din cadrul Biroului Europa Creativă din România, vorbind despre cooperarea în cadrul proiectelor și despre condițiile de finanțare care, într-adevăr, sunt flexibile până spre punctul în care cea mai mare provocare devine doar... creativitatea celor care doresc să obțină asemenea finanțări. Avantajele raportării direct la Uniunea Europeană, posibilitățile variate în privința cofinanțării și marja largă de negociere cu partenerii sunt doar câteva dintre atuurile pe care le oferă acest program.

Proiecte europene corelate cu programul TTB „Atomul Shakespeare”

Din partea Teatrului „Tony Bulandra” a participat secretarul literar al instituției, Vera Ștefan, care ne-a descris cum s-a concretizat cooperarea internațională ce a făcut posibilă implementarea celor două proiecte. Practic totul a început la BABEL, în 2014, când trupa Pantakin din Venezia a fost invitată cu un spectacol în festival, iar în urma discuțiilor s-a conturat primul proiect, denumit „Shakespeare in and out of the ghetto”. În 2016, universitatea Ca’ Foscari din Veneția a luat inițiativa ca lider de proiect, propunând o expoziție de măști și un workshop, iar în urma unei discuții cu managerul MC Ranin și Liviu Cheloiu au fost puse la punct bazele cooperării.Teatrul târgoviștean a fost implicat în proiect prin găzduirea unui workshop, care a avut loc în luna mai 2017. Proiectul a fost depus încă din anul 2016, cu finalizare în acest an, iar valoarea proiectul este aproape de limita grantului de 200.000 de euro. „La acest workshop s-au înscris actori de la Teatrul «Tony Bulandra» și din București, aproape 40, iar în urma workshop-ului a venit ideea organizării unui spectacol. Costa destul de mult aducerea măștilor originale pentru expoziția din foaier, așa că ideea spectacolului a fost binevenită. Dar ideea măștilor venețiene nu s-a pierdut. Din mai 2017 până în septembrie, când au început repetițiile, s-a discutat titlul, fiind ales tot Shakespeare, cu piesa „Titus Andronicus”. El se corelează cu programul „Atomul Shakespeare” al TTB, iar titlul a fost în cele din urmă adaptat: „Vânătoarea sălbatică”, după Shakespeare, în stilul commedia dell’arte”, a spus Vera Ștefan”, a spus Vera Ștefan. Ceilalți parteneri au fost universități din Germania și Marea Britanie, cu un Centru de cercetare din Italia, care au participat la workshop-uri și au făcut cercetare în legătură cu Shakespeare și cu legătura dintre lucrările acestuia și commedia dell’arte. La TTB a fost un workshop deschis pentru actorii din România. „Pentru actori a fost foarte benefică aeastă colaborare cu regizorul italian, spuneau că s-au simțit foarte bine și că pentru ei a fost ca o a doua școală”, a mai spus Vera Ștefan.

Noul proiect este dedicat teatrului pentru copii și artelor digitale

Acum TTB este la începutul proiectului „Numeric’s Art Puppetry Project”, care se încadrează la tipul de proiect de mai mică amploare, pe tipologia proiectelor de cooperare, finanțarea obținută fiind de 198370 euro - tot cu puțin sub plafonul maxim. Practic, vor avea loc o serie de workshop-uri în cele 4 țări partenere. Coordonatorul proiectul este Centrul de Marionete al Comunității Franceze, din Belgia, iar partenerii sunt din România (TTB), Franța și Slovenia. Proiectul, început la data de 01 iulie 2017 și cu finalul la 31 decembrie 2019, se axează pe teatrul de păpuși și marionete, în termeni de patrimoniu, cercetare și creație contemporană cu accent pe artele digitale. „Inițiativa proiectului a pornit de la faptul că managerul MC Ranin își dorește să realizeze, la Teatrul «Tony Bulandra», un centru de cercetare în teatrul de animație. Noi avem un centru pentru copii și lucrăm cu păpuși, însă tehnologiile folosite în alte țări sunt la un alt nivel. Ideea a pornit de la dorința de a realiza un proiect multidisciplinar”, ne-a dezvăluit Vera Ștefan. De asemenea, colaborarea cu UNIMA este un bun liant pentru dezvoltarea și continuarea acestui proiect, iar TTB urmărește să obțină și o finanțare de la AFCN pentru a susține un spectacol, ca o completare a proiectului. Experiența Teatrului „Tony Bulandra” în două parteneriate în cadrul programului Europa Creativă îi conferă un avantaj foarte mare pentru viitor, deschizându-i perspectivele pentru implicarea în mai multe astfel de proiecte, poate chiar și în postura de lider de proiect. Cu siguranță, așa cum au subliniat și organizatorii evenimentului de ieri din partea Biroului Europa Creativă, TTB a devenit un partener potențial foarte interesant și credibil pentru toți operatori culturali de la nivel european care vor să deruleze proiecte prin programul Europa Creativă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale