Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.08.2014 08:25

Îngenuncheați de ploi și grindină, pomicultorii de pe Valea Dâmboviței au fost loviți acum și de consecințele embargoului impus de Rusia


A A

Producătorii de mere vor culege... falimentul

Producătorii de mere vor culege... falimentul
Pomicultorii dâmbovițeni sunt disperați și caută cumpărători

❚ Embargoul Federației Ruse înseamnă o invazie a pieței autohtone cu mere din Polonia și Republica Moldova, la prețuri derizorii ❚ Măsura îi va aduce în sapă de lemn pe pomicultorii noștri și îi va obliga să vândă și ei mărul cu un preț de nimic, care nu le va permite să își acopere nici măcar investiția ❚ Asta după ce abia-abia au mai salvat ceva din plantații și producții în urma verii extrem de capricioase, cu ploi torențiale și grindină ❚ Luni, 18 august, Executivul comunitar a anunțat deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susține pe producătorii europeni de fructe și legume, însă principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia și Olanda

 

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Dezastru în pomicultura de pe Valea Dâmboviței. Se anunță un an critic pentru producătorii de mere din România, după ce Rusia a decis să interzică importurile de fructe și legume din Polonia și Republica Moldova, la o zi după ce europenii au impus noi sancțiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean. Măsura îi va aduce în sapă de lemn pe pomicultorii români și îi vor obliga să vândă mărul cu un preț derizoriu, care nu le va permite să își acopere nici măcar investiția.

Acest lucru îi va afecta pe producătorii din țară, care sunt și-așa loviți extrem de tare de intemperii. Ploile din această vară, dar și temperaturile scăzute din primăvară au diminuat considerabil producția de mere. Dacă într-un an obișnuit, de pe un hectar de livadă se puteau recolta și 25 de tone de fructe, acum oamenii abia dacă vor strânge o tonă.

 

„Dacă tragem linie, dăm faliment”

Pomicultorii dâmbovițeni sunt disperați și încearcă să găsească cumpărători pentru producția rămasă, chiar dacă sunt nevoiți să dea merele la prețuri derizorii.

● „Suntem terminați. Dacă mergem la București în angro nu avem ce să facem cu producția noastră. Nu au nici aspectul celor de import. Încercăm să le vindem măcar cu un leu, dar chiar și așa găsim puțini cumpărători. Ca să ne putem scoate cât de cât investiția ar trebui să vindem măcar la 1,50 lei. Din cauza importurilor însă suntem nevoiți să le dăm la un preț mult mai mic”.

● „Importurile ne afectează tot mai mult. Suntem nevoiți să scădem prețurile și nu ne mai iese nimic. Totul e foarte scump, nu reușim să ne scoatem investițiile. Suntem la un pas de faliment”.

● „Ar trebui să vindem merele cu 2 lei ca să rămânem și noi cu ceva. Merele de Voinești sunt renumite, dar se pare că anul acesta mărul de Ungaria e mai renumit. Marile magazine nu ne acceptă cu marfa noastră, iar noi ne rugăm de unii și de alții să vină să ne ia merele. Din ianuarie și până acum am tot investit în mere, iar acum, când trebuie să ne scoatem cheltuielile, realizăm că, dacă tragem linie, dăm faliment”.

 

„Majoritatea producătorilor din Dâmbovița nu-și vor scoate investițiile în acest an”

Ca să fie rentabilă activitatea, pomicultorii ar trebui să vândă cu 2-2,5 lei kilogramul de mere. Chiar și așa vor ieși în pierdere, pentru că au investit enorm în plantații, în toamna anului trecut.

„Situația pomicultorilor din bazinul Dâmbovița este îngrijorătoare. Producțiile sunt mici, doar în zonele în care s-a reușit salvarea plantațiilor sunt mai acceptabile. Cu siguranță, chiar dacă producțiile sunt mici prețurile nu vor crește, întrucât puterea de cumpărare a populației este limitată, pe de o parte, pe de altă parte, nu toată producția va fi de calitate. Cel mai îngrijorător pentru agricultor este faptul că prin sistarea importurilor de către Rusia a merelor din Polonia și Republica Moldova, o mare parte a acestora se va îndrepta spre România. În felul acesta vom avea supraproducție pe piață, iar prețurile vor scădea. Majoritatea producătorilor din Dâmbovița nu-și vor scoate investițiile în acest an”, a precizat Ion Oprea, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.

Fiecare hectar de livadă i-a costat pe proprietari între 3.000 și 6.000 de lei, însemnând tăieri, stropiri și îngrășăminte. Acum însă, din toată producția la care se așteptau, abia dacă au obținut 10%.

 

125 milioane euro deblocați de UE pentru susținerea producătorilor

Potrivit Agerpres, în contextul restricțiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din UE, Executivul comunitar a anunțat luni, 18 august, deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susține pe producătorii europeni de fructe și legume perisabile. Printre produsele vizate sunt și merele.

„Toți cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizație a producătorilor, vor fi eligibili să profite de aceste măsuri de sprijin”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Citat de Agerpres, Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat recent că producătorii noștri se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre Comunității Europene, au luat calea pieței românești, blocând astfel comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.

 

Măsurile se vor aplica într-o manieră retroactivă de la 18 august și vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii noiembrie. Trebuie totuși menționat că, potrivit Agerpres, principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia și Olanda.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Lovituri sub centură… electorale
Modernizarea DJ 712 Târgoviște – Pucioasa
Activitate educațională la Centrul Social Cultural
„Ridicarea adeverințelor de vechime, exclusiv de la angajatori”
Regenerarea pădurilor, unul dintre obiectivele principale ale Direcției Silvice
ANUNȚ DE VÂNZARE a acțunilor emise de Complex Hotelier Dâmbovița S.A. deținute de Infinity Capital Investments S.A.
Actorii instituționali ai politicii de energie
Dezvoltarea Târgoviștei capătă amploare
Caravana „Fără Bariere - Tot Adevărul despre Droguri”
Noi vizite de succes la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Lovituri sub centură… electorale

Din punct de vedere politic electoral, se pare că poporul român nu se poate vindeca, mai ales „clasa politică”, grotescă și iresponsabilă. Au trecut 35 de ani de la ceea ce încă numim „revoluția română”, și visul democrației ideale s-a spulberat în deșertul… deșertăciunilor și rătăcim năuci printr-o Uniune Europeană care, existențial, ne-a aruncat într-un haos distopic.

[citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale