Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.06.2015 00:16

La două luni după eliminarea cotei,


A A

Producătorii de lapte, la un pas de faliment

Producătorii de lapte, la un pas de faliment
Fermierii spun că reușesc cu greu să facă față concurenței produselor din import

❚ Uniunea Europeană a desființat cota de lapte și astfel piața a fost deschisă producătorilor de pe tot continentul ❚ Aceștia, sprijiniți de guvernele din țările de unde provin, își permit să ofere laptele la prețuri mici, astfel încât la raft concurența devine acerbă ❚ La polul opus, dâmbovițenii crescători de animale spun că se gândesc serios să renunțe: nu pot da laptele pe nimic atâta vreme cât cheltuielile sunt prea mari, iar subvențiile de la APIA sunt prea mici

CORVIN DUMITRICĂ


Eliminarea cotei de lapte și lipsa pieței de desfacere îngenunchează fermierii din Dâmbovița. Potrivit unei directive europene, începând cu 1 aprilie 2015, cota de lapte a fost desființată, iar acest lucru se simte din ce în ce mai mult la crescătorii de animale care cu greu mai reușesc să-și comercializeze produsele.

Odată cu eliminarea cotei de lapte, practic piața a fost deschisă producătorilor din toata Europa, producătorii autohtoni nefiind în niciun fel protejați.

 

Noile reguli ale UE, aproape imposibile

Fermierii spun că simt din plin aceste modificări și cu greu reușesc să facă față concurenței produselor din import intrate pe piața românească, produse care sunt subvenționate de guvernele țărilor din care provin și astfel ajung la raft mai ieftine decât produsele românești.

􀁺 „Ne este din ce în ce mai greu. Deja a început să se simtă că pe piață au intrat produse care ne fac o reală concurență. Pe noi nu ne ajută nimeni. Singurul ajutor îl primim de la APIA, dar cu acești bani nu reușim să facem mare lucru, pentru că avem cheltuieli foarte mari. E greu, foarte mulți fermieri se văd nevoiți să renunțe pentru că vor intra în faliment.”

􀁺 „Cea mai mare problemă e lipsa pieței de desfacere. Laptele e foarte ieftin, iar costurile pentru întreținerea animalelor sunt foarte mari. Acum s-a mai tăiat și cota de lapte, fapt care permite intrarea pe piață a produselor din întreaga Europă și care ne fac concurență. Mă gândesc în fiecare zi dacă se merită să mai cresc animale sau nu.”

􀁺 „Eu am 4 vaci. Produc în jur de 50 litri de lapte pe zi. Efectiv nu am ce să fac cu el. Până acum îl dădeam la o firmă de procesare a laptelui. Deși plătea foarte puțin, măcar eram mulțumit că scap de el.”

Crescătorii de animale spun că în România puterea de cumpărare a scăzut mult în ultimii ani, iar clienții țin cont doar de preț, calitatea produselor fiind pusă pe planul doi. Odată cu eliminarea cotei de lapte, au apărut și noi reguli privind colectarea și livrarea laptelui, iar aceste reguli îngreunează activitatea producătorilor, puțini fiind cei care reușesc să respecte normele impuse de Uniunea Europeană.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Proiectul de asfaltare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Schimbări climatice afectează vegetația în sudul județului Dâmbovița
Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale