Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.06.2016 00:21

După greva de avertisment din luna aprilie,


A A

Problemele medicilor de familie, nerezolvate de trei luni

Problemele medicilor de familie, nerezolvate de trei luni
Medicii de familie sunt de trei luni cu… ochii în soare

❚ Chiar dacă la momentul protestului au înțeles să semneze actele adiționale de prelungire a contractului cadru cu Casa de Sănătate și li s-a promis că nemulțumirile lor vor fi analizate, medicii de familie sunt la mai puțin de o lună de o nouă expirare a contractului și au aceleași probleme ❚ „În 2010 a fost acea reducere de salarii, de 25%, când noi nu am redus nimic, prețurile la utilități cresc în continuare, pacienții scad pentru că scade populația, la noi finanțarea a scăzut și scade. Anul trecut a existat o mărire destul de bună la sănătate, dar aceasta nu a cuprins decât spitalele și direcțiile de sănătate publică. Se prevede o nouă mărire de salariu, iar noi nici măcar la rectificarea bugetară nu eram băgați în sistem”, ne-a declarat dr. Ileana Dumitrescu, președinta Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița ❚ Până la 1 iulie mai sunt trei săptămâni și medicii sunt deja îngrijorați, singurul care le-a ascultat păsurile fiind noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Problemele ridicate recent de medicii de familie, referitoare la semnarea noului contract cadru cu Casa de Sănătate, acțiune care urmează să aibă loc pe 1 iulie a.c., au fost soluționate până în momentul de față?

- Nu s-a rezolvat niciuna dintre problemele pe care le avem și care sunt prevăzute în contractul 2016-2018, deci pentru următorii doi ani. Încă mai sperăm să se întâmple ceva. Pot însă să vă spun că am fost la o întâlnire care, de la o jumătate de oră, s-a prelungit la două ore, cu noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care l-am informat de toate nemulțumirile noastre. Pe lângă faptul că în 2016 am primit o finanțare mai mică decât în 2015, la ora aceea (n.n. - a discuției) nici măcar nu era prevăzută o rectificare bugetară în sensul creșterii plafonului alocat medicilor de familie. Nu s-a rezolvat nimic din ce am cerut noi, dar speranța moare ultima! Încă nu s-a început și nu s-a cerut de către Casa de Sănătate semnarea noului contract, pentru că acesta încă nu a apărut în Monitorul Oficial, dar, în asemenea condiții, noi, nu vom semna. Gândiți-vă că în 2010 a fost acea reducere de salarii, de 25%, când noi nu am redus nimic, prețurile la utilități cresc în continuare, pacienții scad pentru că scade populația României, iar la noi finanțarea a scăzut și scade în continuare. Anul trecut a existat o mărire destul de bună la sănătate, dar aceasta nu a cuprins decât spitalele și direcțiile de sănătate publică. Se prevede o nouă mărire de salariu, iar noi nici măcar la rectificarea bugetară nu eram băgați în sistem. Până la 1 iulie mai este timp, dar în asemenea condiții nu se poate semna. Noul contract intră în vigoare de la 1 iulie a. c., iar acum suntem sub act adițional la contract!

„Lucrurile nu s-au schimbat”

Rep.: Aveți semnale că se va mări plafonul alocat medicilor de familie?

- Până acum nu am niciun fel de semnal că se găsește o rezolvare și nu mă refer numai la finanțare... Sunt trecute atât de multe sancțiuni total aiurea și aberante în continuare. În SIUI – Sistemul Informatic Unic Integrat, chiar dacă nu se mai discută, iarăși sunt probleme în sensul că nu merge, la fel se întâmplă cu cardul, se întâmplă multe lucruri... Sunt sancțiuni pentru medicii de familie pentru lucruri care nu depind de ei. S-au făcut iarăși niște rețineri pentru niște rețete. Lucrurile nu s-au schimbat. Sunt lucruri elementare pe care noi le-am cerut pentru a ne putea face meseria, pentru că nu suntem birocrați, nu suntem IT-ști, nu trebuie să păzim SIUI-ul să vedem dacă merge sau cardul. Timpul este același pentru fiecare dintre noi.

Speranțe în noul ministru al Sănătății

Rep.: Ați găsit înțelegerea necesară la noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu? Puteți face o comparație cu fostul ministru?

- Și-a anulat toate întâlnirile programate pentru a discuta cu noi timp de două ore, ceea ce a însemnat mult. A înțeles problemele noastre. Un coleg de-al nostru a trimis o scrisoare pe e-mail, a circulat pe internet, către fostul ministru al sănătății, medic de profesie, și nu a fost deloc băgat în seamă de acesta. Scrisoarea a rămas și, la scurt timp, după ce a venit dl ministru Voiculescu, acesta i-a răspuns. Ba mai mult, i-a zis să trimită scrisoarea și pe adresa ministru.ro. Deci prima deschidere care a fost a fost de la un om care nu e medic, care e din afara sistemului, dar care vede altfel lucrurile... Am sperat cu toții că au mai fost cazuri când am avut ministru care nu era medic și unele lucruri au mers bine. Să sperăm că, în continuare, e la fel, iar faptul că, de la o jumătate de oră, a prelungit discuþia la două ore, înseamnă că a înțeles niște lucruri pe care nu le știa. Plus de asta, i se spusese de la CNAS că noi suntem de acord și vom semna contractul, deși au fost întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și ai Colegiului Medicilor și am explicat că sunt lucruri care nu pot fi acceptate. Un contract trebuie discutat și negociat de ambele părți. Cu toate acestea, ministrului i s-a spus de la Casa de Sănătate că noi vom semna contractul. Am stat și am discutat și au fost lucruri pe care omul le-a înțeles, unele dintre ele știindu- le deja. Vă reamintim că pe 1 aprilie a.c., medicii de familie s-au aflat în grevă de avertisment. Cadrele medicale au cerut și atunci Casa Națională de Asigurări de Sănătate, o finanțare corectă și o legislație ușoară, nu atât de stufoasă și cu atâtea răspunderi și penalități cum este în prezent. La acel moment, inițial, medicii de familie au refuzat să semneze actele adiționale la contractele existente din 2014. La o zi după grevă, având semnale că protestul lor a ajuns la factorii decidenți și promisiunea că vor fi chemați la negocieri, medicii și-au reluat activitatea și au semnat actele adiționale de prelungire a vechilor contracte cu Casa Națională de Sănătate.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale