Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.10.2015 00:19

Editorial


A A

Privat. Un exemplu de urmat

Privat. Un exemplu de urmat

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

Subiectul și dezbaterile nu sunt deloc noi. Este vorba de cele două componente esențiale în sportul de mare performanță, două segmente atât de asemănătoare în esență, dar atât de diferite în organizare și rezultate: public vs. privat.

Istoria ne oferă tot felul de modele, iar întâmplările din cel puțin ultimul deceniu ne arată că proiectele sportive finanțate din bani publici nu au fost decât o apă de ploaie bine spoită. Cuvinte poleite, funcții doar cu nume, organigrame până la refuz. Cam acesta era tabloul general la echipele finanțate din banii contribuabililor. La început rezultatele au apărut, până la urmă ca un lucru firesc, dar lucrurile nu au mai stat așa de bine când a venit vorba de continuitate.

Pur și simplu s-au blocat și nici măcar legea inerției nu a mai funcționat, ci doar cea penală. Dincolo, la privat, lucrurile stau invers. Cel care bagă bani conduce după bunul plac sau, în unele cazuri, angajează pe cineva competent și de încredere. Chiar dacă rezultatele nu apar din prima, fiindcă nu poate fi vorba mereu de o implozie de capital, „mașinăria” funcționează pe termen lung, ceea ce în sportul zilelor noastre devine un aspect capital. Iar aici ofer două nume de pe plan local: Daniel Natea și ProActiv. Ce au în comun judo cu fotbal tenis? La prima vedere nimic, dar în esență sportivii sunt susținuți din bani privați. Și observăm o constanță pozitivă a rezultatelor care apar atunci când trebuie, pe vârf de formă și nu după ciclul electoral.

Oamenii din spate au investit bani serioși, pasiune, timp, răbdare, nervi și au ajuns să-și sacrifice până și viața personală. Pentru această dârzenie merită apreciați, fiindcă așa au reușit și în afaceri. Veți spune că echipa/sportivii sunt creațiile lor. Da, dar la concursuri nu participă x sau y, ci pe tricouri scrie Târgovi ște. Și ei, și ceilalți sportivi reprezintă și apără culorile orașului. Iar asta ar trebui să ofere o rază de mândrie tuturor târgoviștenilor

. Nu spun că echipele susținute din bani publici sunt găuri negre și ar trebui desființate, dar o mai mare chibzuință în cheltuirea fondurilor nu ar strica. Așa cum nu ar strica nici încercarea atragerii sponsorilor în viața acestor cluburi. Tocmai aici ar trebui găsite soluții, la dezvoltarea parteneriatului public-privat. Dacă în alte sectoare se poate, în sport de ce nu ar fi posibil?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La 5 minute de prima absolvire
Meciul adevărului pentru târgovișteni
Șansa lui Irinel
Revin multe echipe de tradiție
Să retractez? Niciodată!
Situație încordată la Chindia
Ghergu, atac la finanțatori
Cherchez rămâne un subiect fierbinte
Viață grea în această stagiune
Concluzii pripite


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale