Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.06.2016 00:19


A A

"Prin Festivalul BABEL este reanimată viața culturală a Târgoviștei"


interviu cu jurnalistul Dieter Topp (Germania)

ANDREI VASILIU


Rep.: Ați fost în acest an membru al board-ului festivalului și selecționer pentru BABEL F.A.S.T. 2016. Cum descrieți experiența aceasta?

Dieter Topp: Este o experiență foarte frumoasă, BABEL este un festival special. Nu am observat doar spectacolele, ci și împrejurimile și contextul. Am aflat anul trecut că mai degrabă festivalurile mici se bucură de mult interes, față de festivalurile mari, pentru că acelea oferă prea multe opțiuni și riscă să se transforme într-un festival-circ. Târgoviște este altceva, festivalul e mai specializat. În fiecare an, se concentrează pe o anumită idee. Domnul Ranin selectează piesele, teatrele în raport cu tema „Corpul”. Sunt câteva pietre mici într-un mozaic frumos care formează Festivalul BABEL la Târgoviște. Între Curtea Domnească și clădirea unde a fost ucis Ceaușescu sunt două puncte importante: Muzeul de Artă - o clădire frumoasă cu imagini despre o societate preocupată de artă, cultură și frumos - și Teatrul „Tony Bulandra” - o instituție de cultură vie, cu premiere în fiecare lună și cu Festivalul BABEL. Ranin are viziunea de a reanima viața culturală în acest oraș, care odată avea o importanță specială.

Rep.: Despre numărul mare de tineri voluntari implicați în festival ce părere aveți?

D.T.: Au fost 200 de voluntari. Unii ar spune că sunt prea mulți, că nu sunt necesari, dar este o chestiune inteligentă, pentru că îi aduce pe tineri în contact direct cu viața teatrului, cu artiști, cu reprezentații și cu invitații din străinătate, astfel încât ei să învețe despre viața culturală de la teatru, să poată vedea spectacolele, să participe la discuții, să fie implicați. Ei vor căpăta o idee pozitivă și vor veni regulat la teatru. Este, deci, o idee bună.

Rep.: Ce impresie v-au făcut reprezentațiile stradale și cât de importante le considerați?

D.T.: În fiecare seară au fost reprezentații stradale, în aer liber, gratuite, cu muzică, teatru de stradă, chiar și cu un clown, nu de genul celui de la McDonald’s. Tot ceea ce se vede este de un anumit nivel, de un standard ridicat, nu doar ceva amuzant și distractiv. Există un sistem educațional în acest festival și asta îl face important pentru oraș și pentru împrejurimi și sper că din ce în ce mai mulți oameni vor vizita festivalul. Colegii mei jurnaliști mă întreabă ce caut la Târgoviște, dacă merită să vin aici. Eu le spun că da, iar ei devin interesați. Un coleg din Viena va participa anul viitor pentru a face reportaje despre festival. Trebuie dezvoltată frumusețea interioară a orașului, în fiecare seară este un eveniment familiar, apropiat, pe parcursul a 9-10 zile.

Rep.: Cum credeți că s-a pliat tema festivalului BABEL, „Corpul”, pe provocarea de a aduce un număr mare de trupe străine, 47 anul acesta, care să se înțeleagă unele pe altele și să se facă înțelese de către public?

D.T.: Pe lângă limbaj și trup și limbajul trupului, cel mai important este ca invitații din străinătate să joace la un nivel foarte ridicat. Asta e foarte important. Selecția din acest an a fost în spiritul temei, „Corpul”, dar a contat enorm calitatea spectacolului. Anul trecut a fost una ridicată, iar anul acesta a fost chiar mai bună.

Rep.: Ce mesaj transmiteți organizatorilor, în special autorităților?

D.T.: Sper să rămână și să lucreze împreună într-un sens pozitiv, pentru că BABEL este important. Turismul cultural aduce oameni cu bani, umple terasele, hotelurile, restaurantele, oameni din străinătate vin la cafenele. Aduce nu doar un feedback de calitate, ci și bani, locuri de muncă. Festivalul este important și din punct de vedere economic. Sper ca și anul viitor să existe festivalul BABEL.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale