Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.02.2015 00:25

Cei mai mulți dintre țăranii dâmbovițeni au în față...


A A

Primăvară de jale în agricultura dâmbovițeană

Primăvară de jale în agricultura dâmbovițeană
Dezamăgiți, tot mai mulți fermieri dâmbovițeni renunță să mai lucreze pãmântul și încearcă să se orienteze spre alte activități

❚ De la fermierii din județ vin în avalanșă semnale de nemulțumire: costurile cu lucrările specifice pământului sunt considerate exagerat de mari, iar mulți se tem că nu vor mai avea posibilitatea să lucreze terenurile, chiar dacă sunt amenințați cu amenzi pentru pârloagă ❚ Ei acuză prețul foarte mare al carburantului, prețul mare al semințelor de calitate și al îngrășămintelor chimice necesare pentru o producție cât mai bună ❚ Practic agricultorii nu mai pot face față cheltuielilor cu tot ce au nevoie dea lungul anului agricol, exceptând costurile cu munca propriu zisă ❚ Una dintre marile probleme cu care se confruntă județul este că suprafața agricolă este foarte fărâmițată și asocierea în ferme de producție, care ar fi salvatoare, se lasă așteptată de ani întregi

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Lucrările agricole de primăvară sunt o povară pentru cea mai mare parte dintre agricultorii dâmbovițeni. Pentru foarte mulți dâmbovițeni care trăiesc din agricultură, primăvara se anunță cu noi griji în ceea ce privește lucrările specifice din câmp. Ei spun că prețurile sunt exagerat de mari, iar mulți se tem că nu vor mai avea posibilitatea să lucreze pământul. Țăranii acuză că, de la un an la altul, costurile s-au mărit și este din ce în ce mai greu să le facă față, mai ales că valorificarea producției este și ea pe butuci.

„Mă gândesc cu groază de câți bani o să am nevoie să continui lucrările”

Cea mai mare problemă este prețul foarte mare al carburantului, la care se adaugă prețul mare al semințelor de calitate și al îngrășămintelor chimice necesare pentru o producție cât mai bună. 􀁺 „Este din ce în ce mai greu. După revoluție am crezut că dacă o să primim pământul înapoi, o să ne fie mult mai bine, dar acum ne dăm seama că ne este mult mai greu. Cheltuieli sunt tot anul, de la arat, discuit, însămânțat, ierbicidat. Culturile trebuie întreținute tot anul, iar după recoltat tragem linie și constatăm că de cele mai multe ori veniturile sunt mai mici decât cheltuielile”.

􀁺 „Mai este foarte puțin timp și vine primăvara. Mă gândesc cu groază de câți bani o să am nevoie să continui lucrările la tot pământul pe care îl am. O parte a fost arat încă din toamnă, dar mai am de arat și restul de pregătit, discuit, însămânțat. Prețul motorinei este foarte mare și asta face ca și prețul lucrărilor să fie greu de acoperit. Primim și subvenții, dar sunt destul de mici și nu reușim să facem față”.

􀁺 „Eu mă gândesc din ce în ce mai mult să renunț. An de an l-am cultivat, dar nu m-am ales cu nimic. De multe ori a trebuit să plătesc din pensie pentru cultivarea pământului, dar nu am scos mai nimic. O să încerc să-l dau unei asociații agricole și așa poate reușesc să fac ceva”.

􀁺 „Prețul combustibilului este cea mai mare problemă. Dacă acesta ar fi mai mic, poate că ne-am descurca. Plătim accize și taxe de drumuri la motorină pe care o folosim în agricultură. Nu este normal. Semințele și ierbicidele de cele mai multe ori sunt din import, e adevărat că sunt foarte bune și necesare, dar sunt și foarte scumpe. Am înțeles că, dacă o să lăsăm pământul nelucrat, o să fim amendați. Nici nu știu cum o să procedez. Dacă mai avem și ghinionul să prindem un an cu secetă sau să dea piatra, cum am mai pățit în anii trecuți, chiar că nu o să mai culegem nimic”.

Agricultura, încotro?

În cele mai multe dintre cazuri, veniturile nu reușesc să acopere cheltuielile și asta îi determină pe tot mai mulți să lase pământul nelucrat. Cei care dețin suprafețe mai mari primesc subvenții de la stat, însă nici acestea nu sunt suficiente, toamna profitul fiind cu mult mai mic decât cheltuielile făcute de-a lungul anului. Dezamăgiți, tot mai mulți fermieri renunță să mai lucreze pământul și încearcă să se orienteze către alte activități. Doar 20% din suprafața agricolă a județului este cultivată de marii producători, restul majoritar de 80% fiind cultivat în sistem individual.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă județul este că suprafața agricolă este foarte fărâmițată și asocierea în ferme de producție, care ar fi salvatoare, se lasă așteptată de ani întregi, iar rezolvarea nu pare să vină prea curând, aceasta fiind una dintre marile probleme ale agriculturii la nivel național. Și totuși, după Polonia, România este țara cu cel mai mare număr de producători agricoli din Uniunea Europeană care au beneficiat de plăți directe în cadrul Politicii Agricole Comune în 2013, se arată în cel mai recent studiu al Comisiei Europene pe această temă. Potrivit Agerpres, în total, în urma fărâmițării excesive a terenurilor agricole din țara noastră, peste 1 milion de persoane au primit în 2013 bani europeni, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, au primit subvenții directe peste 7,4 milioane de persoane.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu
Norvegia, promovată la Târgoviște
Vot european la 16 ani
PSD Dâmbovița anunță lista candidaților pentru alegerile locale
Sinaxă monahală la Arhiepiscopia Târgoviște
Detectoare de fum montate de pompieri în locuințe


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale