Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.04.2015 00:10

Prin OUG nr. 2 din 2015,


A A

Primăriile au liber la împrumuturi de la stat

Primăriile au liber la împrumuturi de la stat
Primarii au posibilitatea de a face rost de bani pentru finalizarea proiectelor derulate din fonduri europene, Fondul de Mediu sau în baza Ordonanþei 28/2013

❚ Unităților administrativ-teritoriale li se oferă ocazia să se împrumute de la Ministerul Finanțelor pentru a asigura finanțările și cofinanțările la proiectele europene sau din programe naționale, dar și pentru a putea achita corecțiile financiare primite ❚ Normele metodologice au fost trimise spre consultare și perfectare autorităților județene, care au și trecut la informarea primarilor despre această posibilitate de a face rost de bani ❚ Conducerea CJD a trimis deja completări la acest act normativ, iar președintele Adrian Țuțuianu a identificat și primele localități care ar putea apela la această variantă, luându-se în calcul inclusiv posibilitatea contractării unui împrumut de către CJ ❚ Împrumuturile se acordă pe 15 sau 10 ani în condiții avantajoase pentru primării și nu sunt luate în calculul datoriei publice a gradului de îndatorare a unităților administrativ-teritoriale

ANA MARIA POPESCU


 

Guvernul a dat liber unităților administrativ- teritoriale să se împrumute de bani la Ministerul Finanțelor Publice! Recent, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență care le permite UAT-urilor să se împrumute la stat pentru a putea să asigure finanțările și cofinanțările la proiectele europene, la proiectele din programe naționale, dar în același timp și pentru a putea achita corecțiile financiare primite pe proiectele cu finanțare externă.

 

Toate primăriile din județ au fost informate de oportunitate

Primăriilor și forurilor administrative județene li se permite să contracteze împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o perioadă de rambursare de maxim 15 ani și cu dobânzi favorabile. Normele metodologice ale acestei Ordonanțe de urgență a Guvernului au fost trimise spre consultare și perfectare autorităților județene, care au și trecut la informarea primarilor despre această posibilitate de a face rost de bani pentru finalizarea proiectelor derulate din fonduri europene, Fondul de Mediu sau în baza Ordonanței 28/2013, mai ales că aceste împrumuturi nu sunt luate în calculul datoriei publice a gradului de îndatorare a unităților administrativ- teritoriale.

Președintele Consiliului Județean a analizat Ordonanța și normele metodologice de aplicare a acesteia și a înaintat la Guvern o serie de completări. Consiliul Județean Dâmbovița a cerut să se acorde împrumuturi și pentru investițiile conexe la proiecte, nu numai pentru cheltuielile neeligibile, dar și ca împrumuturile să fie acordate sub forma unei linii de credit. Toate primăriile din județ au fost informate în scris despre această posibilitate de împrumutare, însă rămâne de văzut câte dintre localități vor uza de această oportunitate.

Și Consiliul Județean Dâmbovița analizează posibilitatea unui împrumut la Ministerul Finanțelor de aproape 6 milioane lei. Adrian Țuțuianu, președintele CJD a precizat:

„A fost adoptată OUG 2/10.03.2015. În baza acesteia am primit spre consultare normele metodologice privind mecanismul de acordare și de rulare a împrumuturilor acordate unităților, subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum și modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituțiilor publice. Vreau să informez primarii din județ, am făcut-o și printr-o adresă scrisă, că există soluții de finanțare sau de cofinanțare a proiectelor europene și a corecțiilor financiare, dar și a proiectelor din programe naționale”.

 

Condițiile acordării împrumuturilor

Președintele forului administrativ din județ a explicat pe larg:

„Unitățile administrativ- teritoriale pot solicita de la Ministerul Finanțelor Publice, până la data de 1 octombrie 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de până la 15 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate parțial sau integral, în limita sumei de 1.290.000 mii lei pentru următoarele destinații: prefinanțarea și/sau cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Împrumuturile se acordă cu o rată a dobânzii ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare acordării împrumutului plus o marjă de 3 puncte procentuale și care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. De asemenea, UAT-urile pot solicita de la Ministerul Finanțelor, până la data de 31 iulie 2015, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului în limita sumei de 400.000 mii lei în vederea finanțării corecțiilor financiare aplicate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și asigurării cofinanțării proiectelor finanțate din programe naționale. Aici ar intra Ordonanța 28/2013 și cofinanțarea proiectelor din Fondul de Mediu.Termenul de rambursare este de 10 ani. Există o întreagă procedură de depunere a documentațiilor necesare, acestea se depun la Direcțiile Regionale ale Finanțelor Publice”.

 

„Trebuie ținut un echilibru în împrumuturile pe care le fac UAT-urile”

Ce a cerut Consiliul Județean Dâmbovița în completare la aceste norme metodologice?

„Am cerut să se acorde împrumut și pentru investițiile conexe care duc la realizarea proiectelor, deci nu doar pentru cheltuielile neeligibile, și am cerut ca împrumuturile să se acorde sub forma unei linii de credit, pentru că altfel vom fi puși în situația în care accesăm împrumuturile, dar plățile le vom face la datele prevăzute în contracte și s-ar putea ca o lună, două, trei să plătim o dobândă, ceea ce n-ar face decât să crească serviciul datoriei publice. Am făcut adrese scrise către toate UAT-urile, o să am discuție cu mai multe localități despre care știu că au nevoie de bani pentru cofinanțare, mă refer la ªotânga, Voinești, Slobozia Moară, Poiana. Ar putea să se califice și alte localități care au nevoie de sume mai mari pentru cofinanțarea unor proiecte. În ce privește CJD, am stabilit ca toate calculele necesare să le facem până la sfârșitul lunii aprilie și să depunem documentația integral, pentru că vreau să avem și aprobarea Consiliului și în același timp să ne gândim foarte bine în ce măsură împrumutul ne este sau nu necesar și care este valoarea rezonabilă”, a mai precizat președintele CJD. Potrivit lui Adrian Țuțuianu, deși avantajul este că această sumă nu intră în calculul datoriei publice a gradului de îndatorare, ea se contractează doar cu aprobarea comisiei de specialitate din Ministerul Finanțelor, pentru că „totuși trebuie ținut un echilibru în împrumuturile pe care le fac UAT-urile”, a concluzionat președintele CJD.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale