Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2020 10:06

FOTO :: Ieri, în organizarea exemplară a Arhiepiscopiei Târgoviștei,


A A

Prăznuirea Sf. Ierarh Nifon, puternică mărturisire de credință ortodoxă

Prăznuirea Sf. Ierarh Nifon, puternică mărturisire de credință ortodoxă

VASILIU ANDREI


Atmosfera de înaltă spiritualitate pe care a creat-o Arhiepiscopia Târgoviștei în zilele de luni și marți, 10 și respectiv 11 august a.c., prin organizarea exemplară a ceremoniilor dedicate prăznuirii Sf. Ierarh Nifon, a fost resimțită într-un mod special de toți cei care au participat la evenimentul desfășurat anul acesta la Mănăstirea Stelea la Târgoviște.

Preoți și pelerini, organizatori și autorități, prin participarea lor cu respectarea strictă a normelor sanitare în vigoare, dar și cu determinarea de a fi în comuniune spirituală la marele eveniment creștin-ortodox de la Târgoviște, au dat, de fapt, o puternică mărturisire de credință, demonstrând că și în acest an, inima ortodoxiei românești a bătut, timp de două zile, în la Târgoviște. Desigur că un rol covârșitor, ca în fiecare an, l-a avut Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, sub a cărui coordonare a fost organizat și desfășurat evenimentul, într-o perfectă ordine și rigoare care nu au impietat asupra atmosferei de înaltă trăire duhovnicească.

 

Ceremoniile inaugurate luni, 10 august, cu slujba Vecerniei, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, au continuat spre seară cu procesiunea de aducere a raclei cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon la Mănăstirea Stelea. Ieri, 11 august, de dimineață, credincioșii au fost întâmpinați la porțile Mănăstirii de echipe impresionante din partea Arhiepiscopiei, cu măști și dezinfectant, și au beneficiat de condiții excepționale pentru a putea participa la eveniment pe scaune amplasate la distanța regulamentară, precum și de ecrane imense pe care au putut urmări Sfânta Liturghie. Evenimentul a fost onorat de prezența a numeroase personalități locale și naționale. Am remarcat participarea primarului Târgoviștei, Daniel Cristian Stan și a viceprimarilor Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, precum și a city-managerului Gabriel Boriga, a vicepreședinților CJD Luciana Cristea și Alin Manole, alături fiindu-le și arhitectul-șef al județului, Teodor Bâte, a subprefectului Chiru Cristea Cătălin, a parlamentarilor de Dâmbovița Corneliu Ștefan, Adrian Țuțuianu, Virgil Guran, Claudia Gilia, Carmen Holban, a rectorului UVT Laura Gorghiu și a președintele Senatului UVT, Constantin Pehoiu, a directorului DSP, Sorin Stoica, a administratorului județului, Ionuț Săvoiu, a managerului Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Ovidiu Cârstina, a reprezentanților Trustului ARTPRESS și ai Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu, precum și alte personalități.

Toți pelerinii s-au bucurat ieri de o atenție sporită din partea organizatorilor, au primit inclusiv sticle cu apă și asistența pe care o impunea un eveniment religios de asemenea proporții, a cărui vibrație spirituală am remarcat-o în atitudinea pioasă a pelerinilor și pe chipurile acestora, chiar și în ciuda măștilor de protecție obligatorii.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost deosebit de emoționantă, fiind oficiată și în acest an de Înaltpreasfinția Sa Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Părintele Vicar Eparhial Ionuț Ghibanu și de un sobor impresionant de preoți și diaconi, alături de Corala excepțională a Catedralei Mitropolitane, dirijată de as.univ.dr. Mihail Vlădăreanu. Evenimentul de ieri a cuprins și hirotonirea întru preot, pe seama Parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa, a tânărului diacon Teodor Romario Tudorache, absolvent al cursurilor de licență și de master, din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

 

Sfântul Ierarh Nifon – personalitate strălucitoare a ortodoxiei

 

Predica Mitropolitului Nifon a fost, și în acest an, de o impresionantă solemnitate și trăire, oferind pelerinilor un cuvânt de învățătură cu adânci semnificații, prin care a evocat „rolul spiritual, misionar și pastoral excepțional al Sfântului Ierarh Nifon, protectorul Eparhiei, pentru Ortodoxia românească și universală, personalitate bisericească marcantă a veacului său, a cărui strălucitoare și sfântă prezență este vie, luminoasă și puternică până astăzi, dar, în același timp, și cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre”.

Așa cum ne-a obișnuit de un deceniu încoace, Înaltul Ierarh a lansat cărți de mare însemnătate, tipărite special pentru acest eveniment de către Editura Arhiepiscopiei: „Târgoviște - reședință a Mitropoliților munteni- 500 de ani de la mutarea oficială a Mitropoliei de la Curtea de Argeș”, „Vlad Țepeș - apărător al civilizației creștine” și „Tudor Vladimirescu, personalitate complexă a neamului românesc - 240 de ani de la nașterea sa”, precum și broșurile misionare, intitulate: „Filantropia creștină - mărturie concretă a valorilor Evangheliei lui Hristos” și „Parohia - spațiu spiritual, cultural și educațional fundamental”.

În finalul ceremoniilor de ieri, a fost premiată performanța în educație, Mitropolitul Târgoviștei oferind „Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon” și daruri pentru 22 de elevi dâmbovițeni care au obținut media generală 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat, anul acesta. Pelerinii s-au putut închina până ieri seară la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, cu respectarea tuturor normelor sanitare și de siguranță.

 

„Spiritualitatea este deasupra oricărei pandemii”

 

La finalul ceremoniilor de ieri, Înaltpreasfinția Sa a ținut să mulțumească acelor autorități care s-au implicat în organizarea și desfășurarea în bune condiții a evenimentului, aducând mulțumiri speciale Primăriei Municipiului Târgoviște, Consiliului Județean Dâmbovița, Crucii Roșii Dâmbovița, Jandarmeriei, dar a remarcat și absența de la eveniment a reprezentanților unor instituții publice. Aseară, la închiderea ediției, am primit la redacție, spre publicare, un mesaj interesant din partea părintelui Vicar Ionuț Ghibanu:

„Le mulțumesc preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei care au respectat toate normele sanitare în vigoare, astăzi, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești! Sunt dezamăgit de autoritățile publice și de șefii de deconcentrate care au stat la pândă și care nu au avut curajul de a participa la sărbătoarea Eparhiei. Ne-au urmărit, ne-au filmat, au căutat greșeli, au blocat două străzi, însă Biserica le-a dat o lecție de organizare! Învățați de la noi! Lașitatea acestora trebuie taxată! Pe de altă parte, trebuie felicitați toți cei care au înțeles că spiritualitatea este deasupra oricărei pandemii, dacă respectăm legislația în vigoare, în astfel de situații! Vă invit să vedeți la cine mă refer, căutându-i pe cei care au venit și pe cei care nu au avut curajul de a-și manifesta credința ortodoxă, dar în alte condiții erau nelipsiți! Le-a fost teamă să nu-și piardă funcțiile, deși șefii lor nu ocolesc Biserica! Se va vedea cât de curând! Cine se luptă cu Biserica va pierde! Așa a fost mereu! Cu Dumnezeu înainte!”, a precizat Vicarul Eparhial Ionuț Ghibanu.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Radu Maria la 12.08.2020 14:15

Ce expresie e aceasta dle vicar si lector?"Cine se lupta cu Biserica va pierde! Asa a fost mereu!" As vrea sa aud ce explicatii puteti da celor care va intreaba ce inseamna. Cu siguranta studentii UVT vor sti ce sa raspunda la aceste "amenintari"


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale