Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.05.2021 00:21

FOTO :: Astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor,


A A

Porți deschise la "Casa Romanței" din Târgoviște

Porți deschise la

❚ De „Ziua Internațională a Muzeelor”, intrarea la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște este gratuită, iar vizitatorii vor primi gratuit câte un CD cu romanțe

 

V.A.


La 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”. Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a creat Ziua Internațională a Muzeelor în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului. În fiecare an, din 1977, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor din întreaga lume, organizând activități deosebite și gratuite publicului.

Muzeul „Casa Romanței”, în cadrul Programului Național „Casa Romanței, ambasadă a Culturii la Târgoviște” – ce se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU) – vă invită și cu acest prilej aniversar să vizitați spațiul muzeal unic din România dedicat Romanței pentru a (re)descoperi modul tainic în care acest gen muzical de patrimoniu al culturii naționale lucrează asupra sufletului și importanța contribuției Romanței la propășirea culturală a națiunii române, la trezirea și menținerea spiritului unionist și la dezvoltarea și promovarea limbii literare române moderne.

La Muzeul „Casa Romanței”, specialiști în patrimoniu cultural din 12 țări au semnat Apelul Internațional pentru includerea Romanței în patrimoniul mondial UNESCO. Evenimentul a fost organizat împreună cu Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburor pentru UNESCO -30 Iunie 2018

 

Recital oferit de Alina Mavrodin Vasiliu la Muzeul „Casa Romanței “cu ocazia vizitei la Târgoviște a unei delegații a Comisiei Europene, formate din ambasadori din 14 țări ale UE (17 sept. 2019)

 

Ateliere de Romanță pentru finaliștii concursului de interpretare al Festivalului Național „Crizantema de aur”
(3-8 sept 2019)

 

 

Mesele Rotunde Sorbona - Valahia, eveniment organizat în colaborare cu Universitatea Valahia Târgoviște (2018)

 

Ziua Culturii Naționale, celebrată anual la Muzeul „Casa Romanței”

 

Romanța imnului național - documente inedite la Casa Romanței, prezentate de Teodor Vasiliu - fondatorul muzeului - pentru Adrian Cioroianu ambasador la Delegația permanentă a României la UNESCO Paris (oct. 2018)

 

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, realizat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, a fost inaugurat la data de 18 octombrie 2017, cu ocazia ediției jubiliare a 50-a a Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de aur”, a cărui istorie în imagini și documente poate fi regăsită în colecțiile secției muzeale expuse chiar în imobilul în care, în anul 1968, a fost semnat actul de inițiere al festivalului, astăzi cel mai longeviv eveniment muzical din România.

Din septembrie 2019, Muzeul „Casa Romanței” a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din județul Dâmbovița.

Mesaj emoționant din partea Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO

„Educația culturală joacă un rol decisiv în construirea tinerei generații europene; reprezintă cheia dezvoltării unei societăți bazate pe comunicare, schimb de idei, valori și toleranță. Muzeul – nucleu de cercetare și reflecție, pe de o parte, și spațiu al întalnirilor și al dialogului, pe de altă parte – păstrează vestigii, mediind astfel accesul publicului la dimensiunea imaterială a culturii. Astfel, valorile artistice, spirituale și de identitate sunt difuzate în societate, în special în rândul tinerilor. Dincolo de activitățile științifice, muzeele europene trebuie să facă astăzi față noilor provocări ale pieței, precum și cerințelor culturale tot mai mari și mai diverse. Din aceste considerente a fost realizat, la Târgoviște, Muzeul «Casa Romanței» în anul 2017, la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de aur». Muzeul își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și a organizat, cu mult succes, evenimente culturale de înaltă ținută, onorând programul «Casa Romanței, ambasadă a Culturii la Târgoviște», inițiat de Asociația Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței». Artista Carmen Emanuela Popa a donat la deschiderea acestei citadele a muzicii românești lucrarea «Romance», precizând că «arta dezvoltă inteligența emoțională, un factor esențial în asimilarea aprofundată a educației». Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, ne amintim cu mare drag de inaugurarea acestui muzeu în prezența președintelui de onoare al Federației Mondiale a Asociațiilor si Cluburilor pentru UNESCO, domnul George Christophides și a doamnei Kim Nam Hee – președinta IWGP și a Asociației Nanyuma Keita. La Masa rotundă de atunci intitulată «Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO» au participat pe langa inaltii oaspeti, specialiști în domeniu prezenți la festival, mebrii ai juriilor, interpreți, vedete internaționale. De reținut faptul că procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură continuă și în prezent, după Apelul Internațional pentru includerea Romanței în patrimoniul mondial UNESCO, Apel pe care reprezentanți ai cluburilor din Europa și America de Nord l-au semnat cu ocazia conferinței internaționale «Tineretul și Muzeele» în anul 2018”, ne-a transmis ieri Daniela Popescu, președintele Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

Personalități prezente la inaugurarea Muzeului „Casa Romanței”: Kim Nam-Hee - Ambasador UNESCO al Bunăvoinței, George Christophides - Președintele onorific al Federației Mondiale a Asociațiilor și Cluburilor UNESCO, Daniela Popescu - Președintele Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor UNESCO și Virginia Meheș - Președintele Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor UNESCO

 

De „Ziua Internațională a Muzeelor”, intrarea la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște este gratuită, ca de altfel la toate secțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din județul Dâmbovița.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale