Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.09.2018 00:25

Ieri, de Ziua Pompierilor din România și aniversarea a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii


A A

Pompierii dâmbovițeni, sărbătoriți la Târgoviște

Pompierii dâmbovițeni, sărbătoriți la Târgoviște

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel-Nicolae Comănescu, a participat ieri, 13 septembrie 2018, alături de vicepreședintele Luciana Cristea și secretarul județului – Ivan Vasile Ivanoff, la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița „Basarab I” (ISU), la festivitățile prilejuite de Ziua Pompierilor din România. Au mai participat prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, parlamentarii: Oana Vlăducă și Corneliu Ștefan, viceprimarul municipiului Târgoviște, Cătălin Rădulescu, consilierul eparhial Ionuț Ghibanu și reprezentanții următoarelor instituții dâmbovițene: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Centrul Județean Militar, Crucea Roșie, Direcția Silvică.

„Acum 170 de ani, eroii pompieri români au devenit un simbol național”

În cadrul ceremonialului dedicat Zilei Pompierilor din România, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a transmis: „Astăzi (n.r. 13 seprembrie) este una dintre acele zile în care istoria ne reamintește, cu onoare, că avem motive întemeiate să fim recunoscători și mândri pentru devotamentul celor care au apărat, cu viața, în multe momente de cumpănă sau slăbiciune, poporul român. Acum 170 de ani, în timpul bătăliei de la Dealu Spirii din București, eroii pompieri români au devenit un simbol național, în termeni de curaj, demnitate și patriotism, atunci când au ales să lupte neînfricat pentru ca forța armatei otomane să nu destrame identitatea patriei noastre. Aceste jertfe fac parte din suita celor care ne obligă pe noi, cetățeni obișnuiți și autorități deopotrivă, să facem eforturi pentru a ne ridica la înălțimea faptelor înaintașilor și pentru a duce mai departe valori ca unitatea națională, independența, libertatea și iubirea de țară și de semeni. După 170 de ani, ziua de 13 septembrie rămâne una de referință, o zi pe care românii continuă să o marcheze an de an, atât în amintirea eroismului faptelor mai sus amintite dar și din recunoștință și respect pentru ceea ce pompierii fac în fiecare zi, pentru viețile salvate, pentru locuințele și bunurile recuperate din flăcări sau din ape. Pentru toate acestea, suntem adunați, astăzi, aici, să vă cinstim și să vă mulțumim, într-o zi în care valorile trecutului și cele ale prezentului se întâlnesc și se confirmă reciproc. Mai presus de toate celelalte, aniversarea Zilei Pompierilor din România îmi oferă prilejul de a-i felicita pe pompierii militari și civili din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I Dâmbovița” și de a le transmite urări de sănătate, putere de muncă și succes în nobila lor misiune, mulțumindu- le totodată pentru profesionalismul cu care acționează în interesul dâmbovițenilor. Cu sincere gânduri, vă felicit și vă mulțumesc pentru tot ceea ce sunteți și faceți pentru noi toți în fiecare moment în care vă desfășurați activitatea! Sunt încrezător că, practicânduvă meseria, cu aceeași demnă conștiinciozitate, veți rămâne principalul pilon de susținere al protecției civile. Vă urez, cu drag, “ La mulți ani!” și vă doresc multă sănătate în viitor!” În acest an, Consiliul Județean Dâmbovița a premiat atât personalul voluntar din cadrul ISU Dâmbovița, clasat pe primele locuri la etapa județeană a concursurilor profesionale, elevii care au câștigat concursurile județene: „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața!”, cât și membrii echipei de minifotbal a ISU Dâmbovița, care au câștigat campionatul național de minifotbal Asociația Sportivă a Pompierilor din România (ASPR) în anul 2018. În încheierea manifestărilor, șeful ISU Dâmbovița, col. Mihăiță Păun a avansat în grad mai mulți pompieri dâmbovițeni.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

„Ziua Porților Deschise” la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmbovița

Comunicat de presă Cu ocazia aniversării a 170 ANI de la BăTăLIA DIN DEALUL SPIRII și a ZILEI POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmbovița a organizat activități dedicate sărbătoririi acestei zile astfel: în intervalul orar 10:00 - 14:00, în toate subunitățile inspectoratului (Detașamentul Târgoviște, Garda Voinești, Detașamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detașamentul Moreni, Garda Cornești, Detașamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detașamentul Găești, Garda Vișina,), s-a organizat „Ziua Porților Deschise”, prilej cu care cetățenii dâmbovițeni au fost invitați să viziteze aceste subunități de intervenție, unde au putut vedea tehnica și echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenție, iar la sediul inspectoratului, începând cu ora 10:00, s-a desfășurat Festivitatea dedicată Zilei Pompierilor din România, programul cuprinzând primirea invitaților, serviciu religios, alocuțiuni ale oficialităților și ale inspectorului șef, avansarea în grad a cadrelor militare care s-au evidențiat în activitatea desfășurată, premierea unor cadre care au obținut rezultate foarte bune, premierea cercurilor de elevi ”Prietenii Pompierilor”, premierea Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență, defilarea pompierilor militari dâmbovițeni, vizitarea expoziției cu tehnică de intervenție. Un detașament de defilare constituit din cadre ale I.S.U. “Basarab I” Dâmbovița a participat la manifestările dedicate Zilei Pompierilor din România organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în capitală.

În urmă cu 170 de ani, Compania de Pompieri de la București a înfruntat eroism numeroasa oaste otomană

În fiecare an, pe 13 Septembrie aniversăm Ziua Pompierilor din România, rememorând cu respect și recunoștință sacrificiul ostașilor pompieri care, în urmă cu 170 de ani, pe 13 septembrie 1848, au scris o pagina de devotament și eroism în istoria neamului. Atunci, în Bătălia din Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu a înfruntat cu eroism numeroasa oaste otomană venită să înăbușe revoluția pașoptistă și aspirațiile de emancipare socială și națională ale românilor. În anul 1860, Primul Parlament al României acordă participanților la eroicul act, pensii pe viață și prima medalie românească - PRO VIRTUTE MILITARI, apreciind astfel sacrificiul eroilor de la 13 Septembrie, curajul și patriotismul pompierilor militari. Tot ca o recunoaștere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oștirii țării, Batalionul de pompieri București (înființat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În anul 1901, în memoria pompierilor militari căzuți în Bătălia din Dealul Spirii, a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule: “LUPTăTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 - POPORUL ROMÂN RECUNOSCăTOR”. Recunoașterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradițiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice și regimurile politice prin care a trecut țara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, fiind oficializată legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, iar în 2004 prin H.G.R. nr.1490 - pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, se cuvine, ca în fiecare an, pe 13 Septembrie, să cinstim memoria eroilor pompieri care și-au dat viața pentru dreptate și libertate, pentru independența de stat a României și pentru apărarea și salvarea vieții semenilor.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale