Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.11.2014 00:10


A A

Pomicultura dâmbovițeană, în cel mai catastrofal an din ultimii zece

Pomicultura dâmbovițeană, în cel mai catastrofal an din ultimii zece
Lanț păgubos: condiții meteo nefavorabile, producție redusă, investiții în van // Anul acesta pomicultorii, în sapă de lemn: nu își vor recupera nici investițiile

❚ Renumitele soiuri de mere de Voinești riscă să ajungă istorie ❚ 2014 este considerat de producători și specialiștii agricoli deopotrivă cel mai prost an pentru pomicultură, atât din punct de vedere al producției, al calității, dar și al vânzărilor ❚ Peste toate acestea, piața a fost invadată de mere ieftine din Ungaria și Polonia, țări situate la polul opus față de România: un an excelent pentru fructe, dar și cu subvenții de la stat

CORVIN DUMITRICĂ


 

„Deliciosul” și „Generosul” de Voinești”, „Florina” sau „Ionatanul” ar putea să devină istorie, dacă producătorii de mere de pe Valea Dâmboviței nu primesc ajutor guvernamental! Pomicultorii se plâng că la finalul acestui an agricol nu vor recupera nici măcar investiția, producția este extrem de redusă, iar vânzările merg foarte prost.

Mai mult, cei care au crezut că sucul de mere va cuceri piața autohtonă nu au câștigat nimic în plus. Singurii care au înregistrat venituri în urma vânzării fructelor sunt tot samsarii. Precipitațiile din cursul anului au determinat scăderea producției de mere și la 20%, spun cei mai renumiți pomicultori din România, anul agricol 2014 fiind considerat cel mai prost din ultimul deceniu.

 

„Niciodată nu am avut o producție atât de slabă”

La Voinești, deși la fiecare poartă găsești mere de vânzare, oamenii spun că producția a fost extrem de slabă. Mai îngrijorător este însă faptul că și mai prost merge comerțul. Localnicii se plâng și de invazia fructelor din Ungaria și Polonia, unde anul acesta producția a fost una foarte bună, iar producătorii primesc subvenții.

● „Nu vine nimeni să cumpere mere, iar noi nu avem cum să mergem să le vindem la piață. Așa că suntem nevoiți să le dăm samsarilor la prețuri foarte mici, de 90 de bani/kg. Producția a fost foarte proastă din cauza ploilor. Nu am reușit să stropim pomii pentru că imediat începea ploaia și spăla totul. Niciodată nu am avut o producție atât de slabă. Iar vânzarea este și mai proastă decât producția. Preferă să meargă să cumpere merele de la unguri sau polonezi, unde merele sunt mai ieftine, pentru că acolo agricultorii sunt subvenționați de stat. Am încercat să facem suc de mere, ca să ne descurcăm cumva, dar nici așa nu merge vânzarea”.

● „Vânzarea merelor merge foarte slab, din cauza celor aduse din afară. Până acum ne-a mers bine, dar anul acesta este foarte greu. Timpul nu a ținut cu noi”.

● „Nu reușim să vindem mare lucru. Este foarte greu. Doar în week-end mai reușim să dăm ceva, în cursul săptămânii nimic. Producția a fost foarte slabă anul acesta”.

 

„Producția este foarte mică și greu încercată”

Directorul Stațiunii Pomicole Voinești este sigur că cei mai mulți dintre pomicultori nu își vor recupera investițiile făcute în cursul anului:

„Din cauza excesului de umiditate, producția este foarte mică și greu încercată. Pe anumite parcele producția a fost foarte mică, ajungând doar la 20% din ceea ce se obținea în mod normal. Din punct de vedere calitativ însă, producția este mai bună. Vânzarea merge foarte prost, pentru că piața este saturată cu producție adusă din afara țării. Anul acesta fiind accentuat fenomenul precipitațiilor cu grindină, multe fructe nu sunt de calitatea celor de consum și atunci se merge pe varianța pentru suc. Dar și aici lucrurile se mișcă greu”, a precizat Daniel Comănescu, directorul Stațiunii Pomicole Voinești.

În aceste condiții, renumitele soiuri de mere de la Voinești riscă să nu mai ajungă pe mesele românilor, dacă autoritățile nu se vor implica în subvenționarea pomiculturii. Acum un kilogram de mere, direct de la poarta producătorilor voineșteni, se vinde cu 1 până la 3 lei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale