Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.07.2017 00:20

Ieri,


A A

Politica moștenirii culturale, dezbătută la UVT

Politica moștenirii culturale, dezbătută la UVT

VIRGIL VOINESCU

 


 

Ieri, după-amiază, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia Târgoviște, Centrul de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale „Grigore Gafencu” condus de prof. univ. dr. habil. Silviu Miloiu, președinte al Asociației Române pentru Studii Baltice și Nordice, a organizat o conferință susținută de prof. univ. dr. habil. Sergiu Musteață, profesor al Universității de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, director al șantierului arheologic din Soroca, realizator al emisiunilor de istorie și patrimoniu la televiziunea de stat din Moldova. Tema conferinței a privit „Politica moștenirii culturale - o cale spre construcția unei societăți durabile: exemplul Suediei”.

La eveniment alături de organizatori și invitați, cadre didactice universitare: prof. univ dr. Mircea Anghelinu, decanul Facultății de Științe Umaniste, Valentin Grigore, președintele Consiliului pentru Tansparență Locală, s-au aflat autoritățile județene, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea și respectiv Claudia Gilia, dar și reprezentanți ai unor partide politice, între care amintim pe președintele PNL Dâmbovița, Marius Caravețeanu, primar al orașului Răcari, alți invitați. Potrivit prof. univ. dr. habil. Silviu Miloiu, în privința politicilor de patrimoniu și politicilor moștenirii culturale Suedia are un cuvânt foarte important de spus. „Să nu uităm: patrimoniu nu înseamnă doar trecut. Patrimoniu înseamnă prezent și mai ales patrimoniu înseamnă viitor”, a subliniat prof.univ.dr.Habil. Silviu Miloiu cu precizarea că în societățile din ambele părți ale Prutului este nevoie să avem parte de cunoașterea unor modele funcționale, modele care să contribuie la dezvoltarea durabilă. „Este foarte important că domnul Sergiu Musteață a ales să vorbească tocmai despre: moștenire culturală, dezvoltare durabilă”, a adăugat prof. Silviu Miloiu. În prelegerea sa prof.univ.dr.habil. Sergiu Musteață, pornind de la exemplul Suediei s-a aplecat și la cazul României. Despre Suedia prof. Sergiu Musteață a subliniat că patrimoniul cultural reprezintă o valoare unică ce nu poate fi recreat, iar politica patrimoniului cultural contribuie la o Suedie inclusivă și integră, acestea fiind argumente importante de politică culturală. „Suedia se bucură de o tradiție durabilă și variată în administrarea patrimoniului cultural. Sistemul de manageament implică o structură națională la nivel de agenție de stat cu experți de înaltă calitate care își are începuturile încă în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Politicienii suedezi au știut și știu să adapteze sistemul normativ și managementul moștenirii culturale la cerințele și performanțele timpului. Astfel, pornind de la constituția suedeză și continuând cu celelalte acte normative patrimoniul cultural este recunoscut ca o chestiune de interes național, parte a drepturilor și libertăților fundamentale. Toți locuitorii Suediei sunt responsabili de protejarea acestei moșteniri. Suedia este primul stat din lume care a aprobat la finele lunii mai 2017 Politica moștenirii culturale, prin care se garantează accesul, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural pentru a construi o societate incluzivă și durabilă”, a declarat prof. univ dr. habil. Sergiu Musteață.

„Politica de abordare integră a patrimoniului cultural și natural se înscrie perfect în tendințele internaționale de protejare a mediilor respective. Cu atât mai mult în locul unde cultura se întâlnește cu natura, patrimoniul are o valoare dublă. Dialogul cu publicul larg trebuie să fie o formă de asigurare a accesului la informație și de participare la activitățile privind patrimoniul cultural deoarece moștenirea culturală contribuie la toate demersurile dezvoltării durabile. Patrimoniul cultural este văzut tot mai mult ca o resursă în dezvoltarea locală, regională, națională și internațională. Astfel, Suedia s-a asociat deciziilor și recomandărilor recente ale Consiliului Europei, UNESCO și chiar ale Consiliului de Securitate al ONU, care îndeamnă statele lumii să acorde o atenție mai mare moștenirii culturale, să combată speculațiile pe seama trecutului, să promoveze diversitatea și incluziunea culturală. Un alt aspect pozitiv al politicilor de protejare suedeză sunt regulile clare de implementare a actelor normative, responsabilitatea și responsabilizarea instituțiilor și persoanelor implicate și folosirea tehnologiilor avansate”, a precizat prof. univ. dr. habil. Sergiu Musteață. Președintele CJD, Alexandru Oprea a remarcat importanța deosebită a conferinței precizând că vine să reconfirme faptul că patrimoniul cultural reprezintă fundamentul și cartea de vizită a oricărui popor. „Faptul că astăzi ne este prezentată politica moștenirii culturale a unei țări ca Suedia – de altfel, primul stat din lume care a aprobat, la sfârșitul lunii mai a acestui an, o politică de o asemenea natură, ne aduce în atenție rolul pe care îl are patrimoniul cultural în construcția unei societăți incluzive și durabile. Consider că moștenirea culturală ocupă o parte importantă în proiectele noastre, pe care administrațiile locale le implementează pentru ca societatea viitoare să cunoască și să fie mandră de patrimoniul primit de la generațiile care o vor fi precedat. (…) Patrimoniul cultural nu trebuie văzut numai ca o resursă materială pentru dezvoltarea regiunilor, el trebuie prețuit mai ales ca moștenire culturală, menită să păstreze nealterată valoarea originii noastre”.

În finalul întâlnirii au mai luat cuvântul și alți invitați, între aceștia amintim pe președintele PNL Dâmbovița, Marius Caravețeanu, dr. George Coandă și alții care au prezentat aspecte ce au privit moștenirea culturală și patrimoniul, atât în orizontul suedez- scandinav, cât mai ales în cel românesc, județean, local și național.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale