Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.07.2014 08:25

VIDEO :: În Dâmbovița, din nou precipitații abundente însoțite de grindină puternică


A A

Plouă cu lacrimi amare în județ

Plouă cu lacrimi amare în județ
Gata de pus pe tarabe, tone de legume s-au dus pe apa sâmbetei

❚ Pagube însemnate în comuna Petrești, satul Puntea de Greci: în doar 30 de minute peste o sută de gospodării au fost inundate, iar grindina a distrus sute de hectare de legume și solarii ❚ Cei mai mulți locuitori din Puntea de Greci trăiesc din legumicultură, iar după acest necaz puțini vor mai avea bani să reia ciclul agricol: le-au dat lacrimile când potopul s-a oprit și au văzut legumele sub ape ❚ Zece familii din satul Micloșanii Mari, comuna Malu cu Flori, au rămas izolate după ce singura cale de acces s-a rupt în urma unei alunecări de teren ❚ În drum a apărut un crater uriaș, așa că localnicii, bătrâni de peste 70 de ani, sunt captivi în propriile gospodării ❚ Până ieri după amiază, județul s-a aflat sub cod hidrologic portocaliu, iar potopul a venit cu necazuri și în alte comune

 

CORVIN DUMITRICĂ


 

Puntea de Greci: năpasta inundațiilor

O ploaie de numai 30 de minute, însoțită de grindină, a inundat peste o sută de gospodării din satul Puntea de Greci, comuna Petrești! Oamenii spun că așa năpastă nu s-a mai abătut asupra lor de zeci de ani.

  • „A plouat de a rupt”.
  • „A intrat apa în case”.
  • „E jale ce e aici!”
  • „Primarul zice că e în concediu, vicele zice că a venit, dar nu l-am văzut, nu am văzut nici măcar, nu știu, un polițist, să vină și el să vadă ce e aici. Au venit pompierii, de două ori.”
  • „Poate dacă erau șanțurile făcute, curățate, nu se întâmpla așa. Dar sunt dezinteresați. Absolut nimeni de la primărie nu a venit să vadă”.

Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei și pentru a salva un bărbat, paznic la o societate agricolă, care fusese înconjurată de apele Neajlovului.

 

Grindina a distrus grădini, solarii și legume

Pe lângă curțile și casele inundate, grindina le-a distrus oamenilor toate legumele de pe câmp, singura lor sursă de venit. Au investit zeci de mii de lei în solarii, semințe și pesticide și nu s-au ales decât cu paguba. Prăpăd a rămas după ploaia cu grindină: sute de hectare de legume și solarii au fost distruse.

Proprietarii se uită neputincioși cum de munca lor de mai bine de o jumătate de an s-a ales praful. În câteva zile, roșiile, ardeii sau vinetele legumicultorilor de aici ar fi trebuit să ajungă în piețe, dar au devenit una cu pământul.

„S-a dus toată munca noastră!”

Cei mai mulți locuitori din Puntea de Greci trăiesc din legumicultură, însă după acest necaz puțini vor mai avea bani să reia ciclul agricol. Investițiile fiecăruia din acest an se ridică la 10 mii de lei. Le-au dat lacrimile când potopul s-a oprit și au ieșit în grădini:

  • „Investești o grămadă de bani și în 10 minute se duce totul. S-a ales praful! Așa ceva nu am mai văzut! Un bătrân de 75 de ani spunea că nu a văzut așa ceva! Sperăm să primim un ajutor de la Ministerul Agriculturii sau de la Direcția Agricolă Dâmbovița. Au fost zeci de minute de grindină încontinuu”.
  • „Nu se mai face nimic în solar. E prea multă apă și când o să dea căldura se va veșteji tot.”
  • „N-a mai rămas nimic. S-au distrus și folia, și roșiile.”
  • „Erau gata de cules. S-a dus toată munca noastră!”.

 

Singura lor speranță este acum ca autoritățile să nu le mai perceapă impozitul pe venit, pentru că nu vor avea de unde să-l plătească.

Alunecare de teren la Micloșanii Mari

Zece familii din satul Micloșanii Mari, comuna Malu cu Flori, au rămas izolate după ce singura cale de acces s-a rupt în urma unei alunecări de teren! Oamenii nu mai au pe unde să iasă din sat, iar în drum a apărut un crater de câțiva metri adâncime. Cei care mai locuiesc în acea zonă sunt numai bătrâni, viața acestora fiind în pericol. Nici la livezile și fânețele din zonă proprietarii nu mai pot ajunge.

„A plouat foarte tare și s-a surpat drumul. Plouă de câteva zile încontinuu. În jur de șapte familii sunt izolate, nu au cum să mai iasă pentru că singurul drum este blocat. Până acum nu a venit nimeni să vadă care este situația și să ia măsuri”.

„Doar pe jos mai putem merge, căruțele nu le mai putem scoate din curți”.

„Ploile au fost foarte puternice, iar podul ăsta mic nu a rezistat și s-a surpat. Am anunțat autoritățile, să vedem ce măsuri vor lua. Aici trebuie făcută lucrare mare. A fost blocat și drumul de acces spre livezi. Nu știu ce vom face, mai ales că acum trebuia să strângem fructele, să cosim fânul. În caz de vreo urgență nici măcar Ambulanța nu poate intra la noi”.

„Și înainte era prost drumul, dar acum e distrus în totalitate. A plecat un mal întreg. Practic acum suntem blocați”.

„Pe-aici nu se mai poate circula cu nimic. Nu putem ajunge nici la terenurile noastre. Ne este foarte greu”.

„Sperăm să intervină autoritățile, pentru că aici trebuie făcută o lucrare de mare valoare. Trebuie foarte mulți bani. Prima urgență însă ar fi să ne facă drumul cât de cât, ca să putem trece și noi cu mașinile”.

Pentru că drumul nu a mai fost reparat de foarte mulți ani va fi necesară o lucrare de anvergură, susțin localnicii, care speră ca autoritățile să se implice cât mai curând și să le rezolve problema.

Avertizare hidro Cod Portocaliu

În urma precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic al râului Neajlov și a situației hidrologice actuale, Administrația Bazinală de apă Argeș Vedea a instituit ieri, până la ora 18.00, cod portocaliu pe râul Neajlov, pe linia localității Corbii Mari. În județ fenomenele meteo extreme au mai afectat comunele Morteni, Mătăsaru, Gura Foii, Mogoșani, Braniștea, Produlești, Crângurile și o gospodărie din Târgoviște.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale