Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.02.2017 00:25

Pe Valea Dâmboviței,


A A

Plantațiile pomicole, în pericol de dispariție

Plantațiile pomicole, în pericol de dispariție
La orizont, în loc de dezvoltare, dispariția plantațiilor pomicole

❚ Situația este generată ca peste tot în mediul rural, de lipsa tinerilor și criza forței de muncă ❚ Mai grav este că totul pare fără ieșire, cel puțin până în momentul de față ❚ Președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, a atras atenția că se va ajunge aici încă de acum 15 ani, însă a vorbit în van… ❚ „Trebuie ajutat producătorul să producă și astfel nu numai că-l ajuți pe el, dar ajuți să instalezi o nouă generație în zonă”, susține și astăzi Ion Oprea, însă are și acum un scenariu pentru viitor, din păcate la fel de trist ca și trecutul: „După ce generația noastră își va lua zborul, vor fi investitori care vor acapara terenurile care nu se mai muncesc întrucât copiii le vor vinde”

VIOLETA STANCIU

 


 

Activitățile agricole din mediul rural sunt puse în pericol de criza forței de muncă, fenomen care tinde să se adâncească de la un an la altul... De o bună perioadă de timp și pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se confruntă cu această situație care pare a fi una fără ieșire, cel puțin până în momentul de față. Însă cel mai grav este semnalul de alarmă tras de președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, care atrage atenția că, în următorii ani, multe dintre plantațiile actuale riscă să dispară.

„Au murit părinții, iar copiii sunt plecați fie afară din țară, fie în alte orașe…”

„Cei care nu vor să muncească au ajutorul social și stau bine mersi și nu muncesc. Nu numai că forța de muncă este îmbătrânită în mediul rural, dar tinerii pleacă să-și găsească locuri de muncă mai bine plătite. Eu spuneam prin 2000 «Domne, atenție că atunci când ne-om duce noi, cei de acum, o să vedeți că or să dispară din plantații» și cred că acum am ajuns să văd ce spuneam eu acum 10-15 ani. Au murit părinții, iar copiii sunt plecați fie afară din țară, fie în alte orașe să-și caute de lucru. Am mai spus asta de foarte multe ori: un copil dacă nu vede la părintele lui că trăiește bine, în limitele normalității, din acea activitate, nu rămâne la țară, el pleacă, se duce să-și găsească un serviciu și este foarte greu să revină. Deci trebuie ajutat producătorul să producă și astfel nu numai că-l ajuți pe el, dar ajuți să instalezi o nouă generație în zonă. Și bănuiesc că, după ce generația noastră își va lua zborul, vor fi investitori care vor acapara terenurile care nu se mai muncesc întrucât copiii le vor vinde. Nu știu cât de tentant va fi, la vremea respectivă, dar cu siguranță le vor înstrăina și de-abia atunci putem vorbi, pe Valea Dâmboviței, de apariția unor ferme mari prin comasarea acestor terenuri”, a punctat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Valea Dâmboviței… de vânzare?!

Investitorii străini nu și-au făcut încă simțită prezența în zonă, iar despre acest lucru Ion Oprea are o explicație plauzibilă. „Nu au apărut investitorii străini pentru că, în zona necooperativizată, este destul de greu să vinzi. Cu toate acestea, sincer vă spun, am un gust amar când trec, pentru că eu fac naveta zilnic, și văd pe toată Valea Dâmboviței foarte multe case și terenuri de vânzare”, a conchis Ion Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale