Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.10.2014 00:20

Date istorice despre...


A A

Pionieratul modernizărilor la Târgoviște

❚ Cel care a hotărât în premieră că orașul are nevoie de un alt aspect urbanistic a fost domnitorul Barbu Știrbei, în anul 1851 ❚ Lucrările și proiectele demarate de el au fost continuate cu și mai multă forță în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Carol I, când Târgoviștea a început schimbarea efectivă la față

PETRE DRĂGUȚOIU


Modernizarea efectivă a orașului Târgoviște ca aspect urbanistic, edilitar-gospodăresc și instituțional se datorează foarte mult domnitorului Țării Românești, Barbu Știrbei (1851-1857). În urma unei vizite efectuate în 23 iulie 1851, domnitorul a hotărât necesitatea realizării unui drum nou spre Brașov, paralel cu întocmirea unei noi hotărnicii a orașului.

S-au continuat restaurările la Turnul Chindiei și la Biserica Sfânta Vineri. Cartierul Sârbi din sud-estul Târgoviștei, format prin stabilirea unor familii de bulgari, datează din această perioadă istorică, inclusiv construirea bisericii din anul 1854.

S-au delimitat străzile și s-au numerotat casele, s-au redeschis cursurile Școlii Normale (în anul 1855). La solicitarea cetățenilor, s-a stabilit ca orașul să fie trecut în traseul proiectelor pentru construirea căii ferate realizate în anii 1856, 1857.

 

Modernizările au continuat

Știind târgoviștenii ca mari sprijinitori ai Unirii de la 1859, domnul Alexandru Ioan Cuza a continuat activitatea de modernizare a Târgoviștei. A înființat externatul de fete sub Așezămintele Brâncovenești (1860) și spitalul (care se afla în casele donate în acest scop de Nicolae Băleanu, 1860). A început construcția Arsenalului Armatei în 1865 și a Școlii Domnești (în prezent sediul Școlii Populare de Artă).

După 1866, sub regele Carol I, s-a înființat Școala de băieți nr. 2 și tipografia lui Theodor Michăescu (aici s-au tipărit primele ziare – Vocea Dâmboviței și Cetatea – ambele în anul 1878). S-au reparat numeroase drumuri, s-a înființat spitalul militar de la Fonderie (în vederea folosirii lui în timpul Războiului pentru Independență – 1877-1878).

De asemenea, s-au înființat Camera de Comerț Târgoviște (1880), Serviciul Tehnic, Banca de credit agricol și rafinăriile Luculescu, I. Tomescu, Iancu Grigorescu, Câmpeanu, Ghiță Gavrilescu. În anul 1883 s-au finalizat calea ferată Târgoviște-Titu și gara Târgoviște.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale