Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.10.2015 00:19

Editorial


A A

Pierderile lui Isărescu

Pierderile lui Isărescu

TEODOR VASILIU


În sfârșit, am auzit că unul dintre mai-marii României este îngrijorat de soarta societăților comerciale private. Mai în clar, BNR anunță că 285.000 de firme au probleme, dintre care 200.000 au ieșit în pierdere 7 ani consecutiv. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, căci despre el este vorba, n-a făcut nicio sugestie Guvernului, care ar putea interveni cu măsuri fiscale pentru remedierea situației. Nu! Dânsul sugerează explicit că cine nu face față și are pierderi, trebuie să fie radiat de-ndată. Care ar fi consecințele, nu mai interesează pe nimeni.

Acceptând că fiecare dintre aceste firme are un singur salariat, și tot ne-am trezi peste noapte cu 200.000 de șomeri. Dar cifra este, cu siguranță, mult mai mare. Guvernatorul se mai arată surprins că sectorul privat are pierderi de peste 90%, în timp ce diferența ar reveni întreprinderilor de stat. Guvernatorul BNR nu pare interesat în analiza pe care o face decât de generalizări, ceea ce reprezintă, în fapt, o confuzie lansată în mediul economic românesc. Domnia sa crede că pierderile se manifestă din cauza indisciplinei financiare și că aceasta ar distorsiona concurența, respectiv ar genera mărirea inflației și diminuarea valorii adăugate brute în economie. Mai spune dânsul că jumătate dintre aceste societăți, respectiv 48%, ar avea capitaluri proprii negative. Mai concret, „285.600 de firme au capital propriu negativ, dintre care 75% au pierderi constante”. Ieșirea la rampă a domnului Isărescu pe fondul generic al pierderilor din societățile private este surprinzătoare, pentru mulți analiști economici.

Atenționarea de genul „o treime din întreprinderile private au pierderi” nu este în măsură să soluționeze situația. Mai exact, arătarea cu degetul nu rezolvă problema. Or domnul guvernator, ca un analist economic de clasă aflat la șefia celei mai importante bănci a statului român, ar fi putut propune soluții actualilor guvernanți. Luată la rece, declarația sa ar putea părea a unui om interesat de soarta economiei românești, dar nu și a unuia implicat în vreun fel în economie. Păi eu îi dau exemplul societății pe care o conduc și care are pierderi, dar să rețină domnul Isărescu, nu înregistrează nicio datorie către statul român. Dimpotrivă, a plătit taxe și impozite enorme în ultimii 7 ani pe care zice că i-ar fi analizat dânsul. Ce-ar fi însemnat ca eu să închid această societate, e adevărat - de presă, pentru statul român? Ar fi generat încă aproape 80 de șomeri și pierderea a numeroase taxe și impozite pe care firma le plătea, atenție!, când era în pierdere, cum zice dânsul.

Cu ce-l deranjează pe dl Isărescu faptul că un patron își împrumută firma din banii pe care i-a obținut corect tot de la aceasta (dividende), nu înțeleg. Păi dacă-ți împrumuți firma fără dobândă, cum am făcut eu, înseamnă că ai păgubit banca de dobânda pe care trebuia să o ia el? Ar fi fost statul mai câștigat dacă banca ar fi plătit dobândă la banii cu care mi-am împrumutat eu firma? Sau a fost mai bine că a încasat sume uriașe din plata taxelor și impozitelor, atenție!, de la firma în pierdere? Cu generalități de tipul acesta, dl Isărescu n-a făcut nimic altceva decât să-i descurajeze pe cei care, cu sacrificii enorme și cu pierderi personale, subliniez, țin în picioare niște societăți private cu speranța că guvernul va avea grijă și de mediul privat, nu doar de societățile de stat.

Din păcate, Guvernul României a dat prioritate, în ultimul timp, instituțiilor statului, salariaților acestuia și mai puțin zonei private, ceea ce nu e deloc echitabil. Dar dl Isărescu s-a făcut că nu vede. Ce păcat!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale