Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.04.2014 08:20

FOTO :: Zeci de dâmbovițeni, afectați de inundații


A A

Paște... înecat în lacrimi

Paște... înecat în lacrimi
Drumul spre biserică a fost greu anul acesta la Răscăeți

❚ Județul s-a aflat, în ultimele zile, sub atențioări Cod galben pe unii afluenți ai râului Argeș și Cod portocaliu pe râul Neajlov ❚ Situația cea mai disperată s-a înregistrat în comuna Răscăieți, unde 80 de gospodării au fost inundate și izolate, iar drumurile comunale au dispărut sub apele revărsate din pâraiele Holboca și Jirnov ❚ Zeci de fântâni au fost colmatate, astfel că oamenilor li s-a distribuit apă plată și apă cu cisterna ❚ Nici cele două biserici și nici cimitirul nu au scăpat de furia apelor, oamenii sosind totuși la slujba de Înviere, după ce apele s-au retras ca prin miracol, doar cât să le dea voie să ajungă cu cizme de cauciuc, căruțe sau pur și simplu cărați în spinare ❚ Din fericire, ieri a fost ridicată avertizarea hidrologică

 

CORVIN DUMITRICÃ


Peste 80 de gospodării inundate și izolate, animale urcate în poduri, drumurile comunale pline de apă și 30 de fântâni afectate! Aceasta este situația în două sate (Vultureanca și Rascăeți) din comuna Răscăeți, unde ploile din ultimele zile au facut prăpăd, iar pâraiele Holboca și Jirnov au ieșit din matcă.

Autoritățle sunt depășite de situație și, pentru că fântânile au fost colmatate, Crucea Roșie, jandarmii și pompierii au dus sinistraților baxuri cu apă plată, dar și cisterne cu apă potabilă.

 

Răscăeți, din nou inundat

Autoritățile locale cred că rezolvarea nu poate fi decat prin devierea cursurilor celor două pâraie printr-un canal construit încă din anii 80, care însă este subdimensionat.

detalii aici: UPDATE FOTO :: Răscăeți, din nou sub ape!

“Nu a trecut decât o lună și jumătate de la inundații. O să încercăm să facem un proiect pe fonduri europene, să regularizăm acest canal, iar apa din pârâul Holboca să nu mai traverseze satele”, a precizat primarul comunei, Iulian Buibăr.

Zeci de familii au avut parte de sărbători pascale dintre cele mai disperate și mai pline de lacrimi. Localnicii nu au închis ochii de mai multe nopți și s-au chinuit cu șuvoaiele: ● “E rău, maică! La mine n-a venit niciodată până acum”. ● “Apă mare, mare”. ● “Toată noaptea ne-am chinuit cu animalele, să le urcăm în pod sau să le mutăm”. ● “Am păzit toată noptea animalele, nu mai avem cum să le mutăm, că sunt șapte vite”. ● “Nu ne așteptam la așa ceva, noi așteptam sărbătorile mai cu bucurie, dar acum…”

 

Prin ape, până la Lumină

Nici cele două biserici și nici cimitirul nu au scăpat de șovoaie. Cărați în brațe, în spate, desculți, cu căruțele sau cu cizme de cauciuc, așa au ajuns enoriașii din Răscaeți la slujba de Înviere, plecați către lăcașurile sfinte cu patru ore mai devreme.

Inclusiv preoții au venit pregătiți cu cizme de cauciuc și au declarat că, deși la primele ore ale dimineții cele două biserici erau complet izolate, rugăciunile oamenilor, dar mai ales puterea lui Dumnezeu au făcut ca mesajul Învierii Domnului să se audă și în bisericile din Răscăeți.

 

Probleme în mai multe localități

În urma precipitațiilor căzute în Dâmbovița, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” au fost solicitate pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor - curți și case - și au intervenit și la Moreni, Pucioasa, Târgoviște, în comunele Ulmi, Moroeni, Dragodana, Cojasca, Crevedia, Bilciurești, Vișina, Conțești.

detalii aici: Inundații în Dâmbovița

Un comunicat de presă remis ieri de Insituția Prefectului Dâmbovița a adus vești mai bune pentru dâmbovițenii greu încercați de aceste sărbători: s-a ridicat avertizarea hidrologică de pe râurile care traversează județul Dâmbovița (Cod portocaliu pe râul Neajlov și Cod galben pe afluentul râului Argeș-Potop).

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale