Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.12.2014 00:13

Politic


A A

Parlament: Iohannis a depus jurământul

Parlament: Iohannis a depus jurământul

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a găzduit ieri depunerea jurământului de către președintele ales al României, Klaus Iohannis, ceea ce a presupus un protocol deosebit. Holul de la P1 în zona în care intră președintele în sala de plen a fost decorat cu plante din sera proprie a Camerei Deputaților.

În sală au fost prezenți foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Traian Băsescu a refuzat invitația, el primindu- l pe Iohannis la Palatul Cotroceni pentru predarea mandatului. Au mai participat la ceremonie prințul Paul, patriarhul Daniel, premierul Victor Ponta, membrii Guvernului, judecătorii de la Curtea Constituțională iar în loje au fost prezenți membri ai corpului diplomatic și invitați din partea președintelui Iohannis. A fost aplaudat îndelung de mai multe ori de parlamentari.

Președintele ales a depus jurământul cu mâna pe Biblie și a fost binecuvântat de patriarh. Singurul parlamentar care s-a ridicat în picioare pe parcursul rugăciunii de binecuvântare a fost senatorul PNL Varujan Vosganian. Acesta s-a așezat, fără a-și face cruce, când s-a terminat rugăciunea. Ceilalți colegi ai săi au rămas pe scaune, iar unii dintre ei s-au închinat de mai multe ori pe parcursul rugăciunii.

A urmat discursul noului președinte, care a durat 25 de minute.

 

Klaus Iohannis și-a început mandatul prezidențial

Președintele Klaus Iohannis a preluat ieri mandatul prezidențial de la Traian Băsescu, în cadrul unor ceremonii care s-au desfășurat în Parlament și apoi la Palatul Cotroceni. Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcția de șef al statului în Parlament, într-o ședință solemnă, în care parlamentarii au luat act de începerea exercitării mandatului de președinte iar patriarhul Daniel și-a dat binecuvântarea. În discursul susținut în fața parlamentarilor, noul șef al statului a declarat că va fi președintele tuturor românilor și că este onorat de încrederea pe care alegătorii i-au acordat-o.

Cel de-al patrulea președinte al României după 1989 a spus că își dorește ca la finalul mandatului său România să fie spațiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii și calmul. În plus, președintele Iohannis a arătat că dorește o schimbare profundă a țării, astfel încât România să iasă din zona senzaționalului și a spectacolului, a cerut încredere și răbdare, arătând că numai așa se poate realiza o construcție durabilă. Iohannis a susținut necesitatea reconstrucției instituțiilor politice astfel încât să fie constituit „un edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani”.

De asemenea, el a arătat că lupta împotriva corupției trebuie continuată, pentru că nu există o altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție. Noul șef al statului a propus un „consens național” pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și un consens al partidelor parlamentare pentru menținerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puțin 2% din PIB, precizând că în primele șase luni ale mandatului va prezenta strategia națională de apărare. Iohannis a anunțat că va chema la consultări partidele politice pe teme fundamentale.

După depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni împreună cu soția sa, Carmen, unde a fost primit cu onoruri militare. Într-o zi care a debutat cu ploaie, chiar în momentul în care Iohannis a urcat pe podiumul amenajat pentru a primi onorul gărzii de onoare a apărut soarele. La intrarea în palat, cei doi au fost primiți de Traian Băsescu și soția sa, Maria.

A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat și viitorii consilieri ai lui Iohannis și echipa lui Băsescu. Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidențial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat drapelul și a salutat presa, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, cât și pe cei care îl așteptau afară. Câteva sute de susținători și de opozanți l-au așteptat la ieșirea din Palatul Cotroceni.

 

AGERPRES și Jurnal de Dâmbovița



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Meci crucial pentru Chindia
A murit actrița Georgeta Luchian Tudor, soția rapsodului Tudor Gheorghe
Guvern: Rezultatul testului făcut de Premierul Orban pentru COVID-19, negativ; va rămâne în carantină până joi
Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgență trebuia luată cu ceva timp în urmă
Cabinetul Orban a depus jurământul de învestitură în funcții
Poate Moldovan să salveze Chindia?
Moțiunea de cenzură ‘’Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot’’ a fost respinsă, marți, de Parlament. Au fost înregistrate 200 de voturi favorabile, 7 împotrivă și 3 abțineri, fiind ne
Premierul a transmis președintelui propunerile de numire a noilor miniștri
Cuc, la semnarea a trei contracte de infrastructură: Domnilor constructori, nu vă mai bateți joc de subcontractorii români
UE sprijină sectorul de tipărire și publicare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale