Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.05.2016 00:19

Editorial


A A

Parabola politică la români

Parabola politică la români

GEORGE COANDĂ


Nu știu cât de culți și de isteți sunt oamenii politici prin alte țări ale planetei, știu însă că la noi, românii, unii, zău, sunt deștepți. Mai mult sau mai puțin. Și că așa ar sta lucrurile dovadă sunt recentele „ieșiri la rampă” ale unor politicieni cu varii îndreptățiri la... parabola politică. Dar știți ce este o parabolă?

Păi este chestia aia, conform DEX al Academiei Române, care exprimă alegoric ceva, „o afirmație care cuprinde un anumit tâlc”, producând deliciul și celui ce o rostește și celui ce o ascultă. Prinzând șpilul acestei tâlcuiri, în ultima vreme, vizibili oameni politici, din pamplezir, din ofuscare, din răzbunare, unii mai grosier, alții cu fină ironie, s-au lansat în fața camerelor de luat vederi cu parabole cu țintă. De pildă, dom’ Zgonea, cu necazu’ în gât sufocându-l, izgonit din PSD și din fotoliul de prezident al Camerei Deputaților, ne-a povestit că a văzut el un film documentar despre antilopele africane gnu care, imbecile, bâldâbâc după șeful de turmă Alfa, într-un râu colcăind de crocodili. N-am prea priceput unde bate. Interesantă mi s-a părut însă parabola cu „gâsca lui Stalin” a lui nea Mitică Dragomir, care zice „fă-l dependent pe om de stăpânul care-l amăgește cu o coajă de pâine în fiecare zi”.

Nu-l face fericit, că îți întoarce spatele. Așa cum a făcut „țarul roșu” într-o plenară a PCUS, dând exemplu baștanilor săi bolșevici cu o gâscă lihnită de foame și care era mereu cu ciocul întins la buzunarul de la vestonul generalissimului, din care Stalin îi dădea zilnic doar o grăunță. Era dependentă, deci, de stăpân. Cea mai reușită parabolă însă mi s-a părut aia a lui Victor Ponta, care deja a stârnit frisoane pe la Cotroceni și pe o parte a eșichierului pluripartidic odată cu revenirea sa în forță în viața politică a țării. Tânărul politician a apelat cu umor la celebra poveste „Cartea junglei”, din care l-a ales drept exemplu sugestiv pe regele maimuță, ăla care dănțuiește aiurea până când rămâne de unul singur cu botu’ umflat în pădurea tropicală. țintitul, bineînțeles, herr Iohannis. Și uite-așa ne mai veselim și noi, amărăștenii patriei, că alte prilejuri de bucurie nu ne oferă politicienii. Vorba lui George Bacovia: „suntem o țară plină de umor... pe veresie”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale