Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.01.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (II)

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (II)

Dar să revenim la noii parametri. Avem virusul endemic, avem vaccinul. Ce facem? Lumea continuă să fie vulnerabilă și poate să se îmbolnăvească, chiar dacă și forme usoare. Se va merge în direcția unor pașapoarte de sănătate individuale? Dacă analizăm, avem deja un început în această direcție cu certificatul COVID. Se vor insera tot mai multe date în acest certificat la purtător ? Cine va avea acces la aceste date medicale sau cine va avea dreptul să îți controleze certificatul de sănătate ? Iar dacă se descoperă ceva, ce măsuri se pot lua ?

Este o discuție nouă care se deschide acum, iar impactul este enorm. Cum se va restructura societatea cu astfel de reguli noi? Ce mai înseamnă dreptul la mișcare liberă al cetățenilor? Vă puteți imagina cum vor reacționa mișcările anti-vaccin și cum – oportunistic – unele partide politice naționale se vor repoziționa?

Este nevoie de o gândire strategică adaptată realității pe care o trăim, că ne place sau nu. Imperativ este să avem o coordonare europeană. Uniunea Europeană, prin experiența sa în materie de multilateralism, poate să preia și un rol de lider mondial. Doar prin abordare globală putem să ajungem la cea mai bune soluții societale pentru Europa, dar și pentru alte continente, Africa de exemplu.

Este momentul cel mai favorabil de a intra profund în acest dosar printr-o abordare inclusivă, cu statele membre, dar și cu sectorul de afaceri și societatea civilă.

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale