Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.09.2014 00:19

Editorial


A A

Păi, hai să dăm mână cu mână...

Păi, hai să dăm mână cu mână...

ALINA MAVRODIN VASILIU


Mi-a plăcut mesajul lansat de PSD către națiunea română, cea atât de dihonizată și de crunt dezbinată de mai marii democrați ai politicii. E frumos, e duios, e chiar sănătos pentru inima română și patriotic pe deasupra.

 

Dacă te gândești că, la o adică, de-om da toți mână cu mână, sau măcar 51% dintre votanți, vom putea juca hora frăției pe pământul României, de-or să piară iarba rea din holde și dușmănia din țară, înseamnă că ar fi cea mai istorică votare din ultimii 25 de ani. Așa să fie, oare, ca în poezie? Versurile lui Vasile Alecsandri sunt sublime! Dar... vedeți că unde e politică, e și-un „dar” la mijloc.

Poetul a chemat poporul la unire încă din 1856 versificând cu mult har tema dezbinării dintre frații de-o mamă, de-o făptură și de-o seamă, lăsând să se înțeleagă fără echivoc că invitația la hora unirii a pornit dinspre frații moldoveni. Păi da, Alecsandri le-a zis-o răspicat: „Măi muntene, măi vecine/ vină să te prinzi cu mine”.

 

Până în zilele noastre, nu știu să fi existat o poezie de răspuns și dinspre românii munteni. Poate să fi fost doar o confirmare de participare la horă, din gură în gură. Sau door-to-door, cum i se zice acum. Semn că nu poți să lași organizarea unui asemenea eveniment istoric doar în seama poporului este și faptul că niște politicieni patrioți de atunci s-au implicat puternic. De-ar fi fost autocare și pe vremea aia, apăi cu acelea i-ar fi adus la horă pe frații de pe ambele maluri ale Milcovului. Ce i-ar mai fi criticat propaganda antiunionistă dacă ar fi fost după chipul și asemănarea „fraților” ei din presa de-acum, la ce alai de căruțe a umplut zările pentru mica unire.

 

Dușmănia îi ținea dezbinați pe români și nu era o dușmănie oarecare, ci una aciuată chiar între hotare. Subtilă implicare a poetului în politică. Nu ca în zilele noastre, când tot felul de menestreli le cântă-n strună, la drumul mare și cu căciula întinsă, politicienilor care i-au dezbinat pe români.

 

Câți dintre oamenii de cultură ai zilelor noastre vor răspunde invitației la hora unirii lansate de PSD și de candidatul său la prezidențiale Victor Ponta? Chiar sunt curioasă să-i văd la rampă, nu neapărat pentru mesajul electoral, ci pentru cel de interes național.

 

Interesant ar fi să auzim ce înțeleg oamenii de cultură din mesajul unionist al PSD-ului. Și-ar asuma Victor Ponta o dezbatere pe tema asta? Ar fi o bună ocazie, de exemplu, să i se explice poporului român că MAREA UNIRE, în varianta PSD, n-o să însemne un nou pact de coabitare cu dușmanii dintre hotare. Asta e o durere mare în rândul electoratului. Milioane de români au văzut și s-au îngrozit de ce s-a întâmplat cu votul lor zdrobitor din toamna lui 2012. Anume că politicienii și-au dat mână cu mână și cu dreapta și cu stânga și au învârtit hora frăției peste dezastrul României, sfidând voința democratic exprimată a poporului.

 

Vom trăi și vom vedea câți votanți vor mai intra în hora electorală. Bine-ar fi să fie cât mai mulți, fiindcă oricâte greșeli a făcut Victor Ponta și oricât de mult i-a dezamăgit USL-ul pe români, nu putem ignora faptul că doar PSD-ul s-a gândit să transmită electoratului un mesaj de unitate națională, inclusiv pentru frații noștri de peste Prut, atât de bulversați și manipulați politic.

 

Uite, sunt gata să trec și eu în interes național peste toate dezamăgirile provocate de aleșii neamului și să zic la rându-mi: Păi, hai odată să dăm mână cu mână, că prea am suferit cât ne-am opintit luptând cu corupția cocoloșită politic în patria română.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale