Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.07.2014 08:17

După aproape jumătate de an de incertitudini,


A A

Oțelarii COST au reluat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă

Oțelarii COST au reluat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă
Metalurgiștii și-au recăpătat speranța că vor avea un acord de muncă prin care drepturile să le fie protejate

❚ SLI COST a reușit să preia de la celălalt sindicat, “Metalurgistul”, numărul de membri necesar pentru reluarea discuțiilor cu patronatul în vederea încheierii unui nou acord de muncă ❚ În aceste condiții, în maxim 3 luni ar trebui ca negocierile să se finalizeze ❚ Metalurgiștii de la COST sunt de aproape jumătate de an vulnerabili în fața patronatului, nefiind protejați la nivel colectiv de niciun acord de muncă

 

VIRGIL VOINESCU


 

Disputa de aproape 6 luni legată de încheierea la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște a unui Contract Colectiv de Muncă pe unitate este pe cale să ia sfârșit. Lipsa reprezentativității de 50%+1 dintre membrii de sindicat și un vid legislativ creat de guvernarea Boc au fost cauzele care au ținut în tot acest timp combinatul târgoviștean fără documentul cadru de muncă obligatoriu, impus de Legea 62 a Dialogului Social.

 

Sindicatul Liber Independent (SLI) COST, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dâmbovița, a reușit de curând să atingă plafonul legal de membri de sindicat prin cooptarea acestora de la cel de-al doilea sindicat, “Metalurgistul”.

Acest lucru permite reprezentanților desemnați de SLI să negocieze cu administrația COST, în condițiile legii, încheierea unui Contract Colectiv de Muncă pe unitate.

“În ultima perioadă, Sindicatul Liber COST a reușit să strângă 50+1% din membrii de sindicat și au realizat condiția de reprezentativitate și au demarat procedura de negociere cu patronatul, care poate dura până la 6 luni, conform legii”, ne-a declarat directorul ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.


Contractul Colectiv de Muncă, obligatoriu

în societățile cu mai mult de 21 de angajați

Directorul ITM Dâmbovița a precizat că “societățile comerciale care au peste 21 de salariați sunt obligate, conform Codului Muncii și Legii Dialogului Social, să aibă Contract Colectiv de Muncă. În Dâmbovița, majoritatea societăților care au peste 21 de salariați au contracte colective de muncă”.

Lixandru a precizat că societățile comerciale cu mai mult de 21 de salariați care nu au încheiat încă un Contract Colectiv de Muncă “se află în negociere” și, conform legii, au 6 luni de la demararea negocierilor, până la încheierea contractului colectiv de muncă.

“Dacă apar divergențe între patronat și sindicat, acestea sunt raportate Inspectoratului Teritorial de Muncă, urmând ca, prin conciliere cu patronatul și sindicatul din societatea respectivă, să se ajungă la un punct de vedere comun”, a conchis Marius Lixandru.

Din păcate, ieri nu am reușit să obținem și un punct de vedere din partea liderului SLI COST, ing. Aurel Vlăsceanu, privind modul cum decurg negocierile. Surse sindicale însă ne-au informat că se negociază de aproximativ 3 luni.

 

Vă reamintim că metalurgiștii au rămas fără Contract Colectiv de Muncă de la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Lipsa unui document de muncă a lăsat salariații descoperiți, doar cu drepturile din contractele individuale, dar și acelea aflate la cheremul patronatului în ceea ce privește prime, salarii compensatorii sau tichete de masă.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale