Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.07.2015 00:19

Editorial


A A

Opriți secretomania cu fondurile europene în Dâmbovița

Opriți secretomania cu fondurile europene în Dâmbovița

ALINA MAVRODIN VASILIU


O afirmație făcută luni, la Târgoviște, de ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, mi-a atras atenția în mod deosebit: „În varianta electronică, (n.red.: dovada publicității) s-au făcut print screen-uri certificate conform cu originalul pentru a proba faptul că au omis să publice un anunț într-un cotidian”.

Această declarație oficială ne confirmă, din sursa ministerială cea mai autorizată, că secretomania cu fondurile europene a produs monștri și că nu mai trebuie să continue în același mod. Deși unii ar vrea, oh, da, ce-ar mai vrea să mijmărească în Dâmbovița banii publici, guvernamentali și europeni, pe acelea și filiere de „succesuri” netransparente inventate pentru a alimenta ilegal niște găști transpartinice în detrimentul interesului public. Găștile astea se numesc, în limbaj penal, grupări de crimă organizată. Noi îi numim pe cei care le populează escroci cu față umană. Când le este auditată activitatea și sunt întrebați capii lor de ce nu au publicat anunțurile despre derularea proiectelor cu fonduri europene într-un cotidian județean, așa cum cere legea, ei răspund: „Am omis”.

Dar miliardele nu au omis să le încaseze și nici legea nu au omis să o încalce în mod premeditat. Dimpotrivă, au dirijat fondurile europene destinate informării și promovării prin tot felul de site-uri obscure și fițuici dubioase cu apariție incertă, nedifuzate transparent și nici fiscalizate, simulând niște prestări de servicii și mimând informarea opiniei publice. În realitate, acesteia i s-a îngrădit în mod grav și repetat accesul la informațiile extrem de prețioase pe care oficialii UE nu doresc să le secretizeze, dar o fac „ai noștri” din Dâmbovița. Tocmai de aceea și sancțiunile date celor care s-au pretat la astfel de „omisiuni” au fost drastice:

„Lipsa acestei transparențe a constituit de multe ori motive de control și de corecție din partea autorităților de audit, iar acum avem întreruperi de plăți pe Programul Operațional Capital Uman și unul din factorii care a favorizat o rată de eroare mare în program a fost lipsa transparenței în selectarea partenerilor cu care derulăm acest proiect”.

L-am citat pe minsitrul Fondurilor Europene, ca să nu mai zică unii și alții că inventăm noi probleme și ilegalități, sau că răstălmăcim legea! Faptul că cei care au comis abuzurile și „omisiunile” nu au plătit (încă!), nici penal și nici din banii lor, întrucât au trecut de la un partid la altul, iar corecțiile au fost suportate de la bugetul statului, i-a încurajat să-și continue secretomania și din 2012 încoace.Grupările au rămas cam aceleași, cu foarte mici excepții, așa că și practicile lor ilegale, abuzive și nedemocratice au continuat, dar s-au mai „rafinat”.

Mai nou, cică ei „omit” să respecte legea. UE însă nu omite să oprească finanțările României din cauza unor astfel de practici ilegale de netransparență. Investigând fenomenul cu mijloacele noastre jurnalistice, nu e de mirare că grupările cu pricina s-au gândit să „omită” Jurnal de Dâmbovița de la publicarea anunțurilor. Cu toate acestea, am constatat că autoritățile s-au manifestat cu o suspectă generozitate față de alte „medii de presă”: site-uri cvasi-anonime și fără audiență, unele inventate peste noapte după vreo inspirație bahică, dar și fițuici obscure, tipărite în câteva exemplare, o dată la câteva luni, pe care niciun dâmbovițean nu le găsește la punctele de difuzare a presei.

Și asta pentru simplul motiv că fițuicile, purtătoare de anunțuri pe fonduri europene, nu există în difuzare publică, ci numai în gașca de interese a celor care trafichează proiectele europene într-o secretomanie penalo-patologică. Cotidianul „Jurnal de Dâmbovița” a tras public numeroase semnale de alarmă despre amploarea pe care a luat-o acest fenomen penal de clan, agresiv secretizat ani de-a rândul la comandă politică. Pentru a debloca informațiile publice în vremea PDL-ului, a trebuit să apelăm la instanțele judecătore ști, întrucât nici Legea 544/2001 nu era respectată în Dâmbovița, iar celelalte consecințe le cunoașteți deja: corecții uriașe, unele de 100%, la primării dâmbovițene, la CJD, la instituțiile subordonate CJD (Spitalul Județean, Parcul Industrial Moreni, Compania de Apă) etc. Ei, și ce, credeți că uriașele scandaluri i-au descurajat pe alții? Vă dau exemplul GAL-urilor din Dâmbovița. Am discutat personal cu fiecare dintre reprezentanții acestor Grupuri de Acțiune Locală (care reprezintă asocieri de primării pentru atragerea de fonduri europene) și i-am întrebat, printre altele, de ce nu și-au publicat anunțurile și în Jurnal de Dâmbovița, care este totuși principalul cotidian județean.

Răspunsurile acestora mi-au dat serios de gândit în legătură cu practicile de netransparență pe care doar Jurnal de Dâmbovița, fără ajutorul autorităților, nu le poate opri. Concluzia mea este că în județul Dâmbovița, secretizarea informațiilor publice prin tot felul de tertipuri a devenit o strategie periculoasă a unor grupări transpartinice. Chiar și cu riscul de a îngrădi accesul dâmbovițenilor la informațiile de interes public. Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, dar și directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat, au avertizat luni, spre știința autorităților dâmbovițene prezente și a câtorva zeci de primari, că accesarea fondurilor prin noile Programe Operaționale este condiționată de asigurarea transparenței prin publicarea anunțurilor într-un cotidian local tipărit și aflat oficial în difuzare.

P.S. Instituția Prefectului și Consiliul Județean Dâmbovița au de acum argumente ministeriale pentru ca secretomania cu informațiile de interes public să înceteze în județul nostru, iar cotidianul Jurnal de Dâmbovița să nu mai fie „omis” de fiecare dată de la publicarea anunțurilor pentru proiectele europene și nu numai. În caz contrar, ne vom plânge organelor abilitate și forurilor europene!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale