Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.09.2014 00:20

Deputații de Dâmbovița, voturi fără multe comentarii în cazul aprobării Ordonanței aleșilor locali în Parlament


A A

Opoziția somează, Puterea (nu) votează, aleșii migrează

Opoziția somează, Puterea (nu) votează, aleșii migrează

VIOLETA STANCIU,

ANDREI VASILIU


Ordonanța Guvernului nr. 55/2014, privind „migrația” aleșilor locali, a încurcat multe calcule politice în Dâmbovița, atât în tabăra opoziției, cât și în cea a puterii. Actul normativ emis de guvern, care permite primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali și județeni să schimbe partidul politic fără a-și pierde mandatul, a nemulțumit profund Opoziția și s-a soldat cu amenințări privind plângeri penale atât împotriva guvernanților inițiatori, cât și a... primarilor și consilierilor „migratori”.

Asemenea avertismente au venit inclusiv din județul nostru, prin vocea deputatului Ludovic Orban, co-președinte al Alianței Creștin-Liberale, filiala Dâmbovița. A urmat o inițiativă mai puțin obișnuită: Guvernul a supus Parlamentului un proiect de lege privind aprobarea Ordonanței în cauză. Cu atât mai curios a fost faptul că în Camera Deputaților, inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi.

 

Trecerea ordonanței prin Parlament, un exercițiu de imagine?

Aparenta victorie a Opoziției nu ar fi însă decât una de imagine pentru că, după cum recunosc unii parlamentari, neaprobarea proiectului de lege în Parlament nu anulează Ordonanța migrației aleșilor, fiind necesară o procedură legală diferită: de respingere a OG 55/2014. Între timp, aleșii locali de la PNL și PDL se încolonează la ușile Partidului Social Democrat chiar pe sub nasul co-președinților ACL Dâmbovița, Iulian Vladu și Ludovic Orban. Reporterii cotidianului „Jurnal de Dâmbovița” au realizat un sondaj printre deputații dâmbovițeni despre votul acestora în cazul aprobării Ordonanței cu pricina în Camera Deputaților și despre posibila lui soartă la Senat. O altă întrebare adresată a fost despre declarațiile co-președintelui ACL Dâmbovița, Ludovic Orban, potrivit cărora li se vor face plângeri penale vicepremierului Liviu Dragnea și primarilor „migratori” dacă primăriile respective primesc fonduri de la MDRAP. I-am mai întrebat pe deputații dâmbovițeni, precum și pe președintele CJD, Adrian Țuțuianu, despre anunțul deputatului Ludovic Orban că ACL va ataca în contencios administrativ trecerea primarilor la alt partid și va cere în instanță încetarea mandatelor acestora. Am primit răspunsuri doar de la o parte dintre aleși, deși întrebările au fost adresate atât telefonic, cât și prin e-mail, în urmă cu câteva zile.

 

„Șansele respingerii legii de aprobare a Ordonanței 55/2014 la Senat sunt practic nule”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD de Dâmbovița

„Ordonanța nr 55/2014 are rolul deblocării procesului democratic la nivel local. Plecarea PNL din USL și alăturarea susținătorilor lui Băsescu a creat o serie de blocaje în funcționarea Consiliilor locale. Procesul legislativ continuă, în ciuda respingerii din Cameră, în Senat, acolo unde PSD deține majoritatea, iar șansele respingerii legii de aprobare a Ordonanței 55/2014 sunt practic nule. Orban mai bine ne-ar explica numeroasele eșecuri ale ministeriatului său la Transporturi printre care aș enumera: întârzierea programului de autostrăzi, situația gravă de la căile ferate, neutilizarea unor finanțări externe disponibile în mandatul său din lipsă de proiecte” (n.red. Curios este că nici deputatul Ionuț Săvoiu nu a votat, așa cum a fost consemnat electronic pe site-ul Camerei Deputaților). „Este dovada că PSD poate fi trimis în opoziție, începând cu anul 2015” Iulian Vladu, co-președinte ACL Dâmbovița „Am votat împotrivă. OUG 55/2014 reprezintă o încercare periculoasă de mutilare a democrației de către PSD-ul lui Ponta, Dragnea și al baronilor locali. Ordonanța de urgență privind migrația primarilor este o acțiune politică disperată, neconstituțională, menită să-i netezească drumul către Cotroceni candidatului Victor Ponta, aflat în cădere liberă în sondaje. Prin ordonanța adoptata de Guvernul Ponta, se poate considera că se încalcă unul dintre principiile de bază ale unui stat democratic: respectarea rezultatelor alegerilor, care au loc periodic, o dată la 4 ani. Faptul că proiectul de lege nu a trecut de Camera Deputaților este dovada că PSD poate fi trimis în opoziție, începând cu anul 2015. Dacă nici Senatul nu va adopta proiectul de lege respectiv, OUG nu va fi aprobată de Parlamentul României și va trebui inițiată o lege de respingere a acesteia. Declarațiile copre ședintelui Ludovic Orban reprezintă punctul de vedere oficial al Alianței Creștin Liberale. Acestea sunt măsurile legale pe care opoziția le are la îndemână pentru a contracara efectele unei ordonanțe de urgență dezastruoase pentru procesul democratic din România”.

„Declarațiile dlui Orban nu sunt susținute de Constituție”

Ion Pârgaru, deputat PLR

„Am fost la vot. Votul este secret, nu se spune (n.red. Votul este electronic și public, întrebarea noastră fiind deschiderea unei invitații la dialog). Opinia mea este că acele partide care au considerat că unii dintre aleși nu se duc la ele probabil că au fost reticenți la această ordonanță. Dl Orban va trebui să demonstreze că aceste fonduri vor fi primite ca o recunoaștere, ca o recompensă pentru schimbarea politică. El este mai coleric, așa se avântă mai repede, nu stă să aprofundeze problemele. Declarațiile dlui Orban nu sunt susținute de Constituție”.

„Am votat împotriva ordonanței, încurajează traseismul politic”

Ion Stan, deputat independent (fost PSD)

„Am votat împotriva ordonanței (n.red. Ciudat este că votul deputatului Ion Stan nu a fost consemnat electronic pe site-ul Camerei Deputaților!), pentru că este regretabil ca după 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 un partid politic mare, așa cum este PSD, încearcă să încurajeze traseismul politic, încurajează migrația primarilor, momindu-i cu fonduri și promițându-le lucrări de investiții în pragul alegerilor prezidențiale. Să știți că cine a trădat o dată, va trăda totdeauna. Proiectul de lege nu a trecut pentru că nu au participat toți deputații la lucrările din ziua respectivă. Cred că în înțelepciunea sa, Parlamentul va pune stavilă acestei încercări nereușite de a capacita și de a absorbi voturile unor oameni care nu au fost niciodată alături de partidele aflate în coaliția de la putere, ci reprezintă acel segment migraționist, care odată cu schimbarea puterii, se schimbă și ei. Este regretabil că un deputat cu experiența lui Ludovic Orban gândește la asemenea măsuri coercitive. În privința primarilor, vreau să vă spun că atâta vreme cât există un act normativ în vigoare, care este Ordonanța Guvernului, primarul intră sub incidența acestui act normativ și, ca atare, nu poate să-și piardă mandatul”.

 

„Cu dl Dragnea am semnat 11 contracte pe drumuri județene prin localități unde sunt și primari PDL și PNL”

Adrian Țuțuianu, președintele PSD Dâmbovița

„Realitatea de pe teren este că sunt lucrări în curs pe Ordonanța 28/2013 pe care Guvernul Victor Ponta le-a finanțat în ultimii doi ani ținând cont de gradul de realizare și nu de culorile politice ale primarilor. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu dl vicepremier Dragnea am semnat mai multe contracte. 11 sunt pentru CJD pe drumuri județene care traversează localități unde sunt și primari ai PDL și PNL. Un contract privește de exemplu lucrările de apă și canal din comuna Pietrari, unde primarul este cunoscut ca fiind unul dintre membrii PNL și critic acerb al PSD. Ca urmare, dl Orban nici nu prea cunoaște subiectul și nici nu cred că își câștigă vreo simpatie prin asemenea declarații. Este o declarație tipic politicianistă. Primari, ca și consilieri locali sau județeni, și-au exprimat o opțiune politică în termenul unui act normativ”.

 

Rezultatul votului electronic în Camera Deputaților

pentru proiectul de lege privind aprobarea OG 55/2014

Ionuț Săvoiu

PSD

Nu a votat

Rovana Plumb

PSD

DA

Zisu Stanciu

PSD

DA

Carmen Moldovan

PSD

DA

Iulian Vladu

PDL

NU

Ion Pârgaru

PLR

DA

Georgică Dumitru

PC

DA

Vasile Horga

PNL

NU

Radu Popa

PSD

DA

Florin Popescu

indep.

Nu a votat

Ion Stan

indep.

Nu a votat

Sursa: site-ul Camerei Deputaților, www.cdep.ro




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier nou în zona de sud a județului Dâmbovița
Doi primari PNL și singurul primar USR au trecut la PSD Dâmbovița
Organizația PRO România Dâmbovița se alătură PSD
Florea Mușat, primarul comunei Băleni, a trecut la PSD Dâmbovița
Potlogi va beneficia de 43 km de rețea de apă și 27 km de rețea de canalizare
PSD Găești anunță planul electoral
Gura Foii va avea apă și canalizare în scurt timp
Centura ocolitoare, în drum spre finalizare
Investiții în infrastructură pentru anul 2024
Necesitatea plafonării prețurilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale