Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.05.2016 00:19

Editorial


A A

OK, SCUTUL. OF, ISTORIA!

OK, SCUTUL. OF, ISTORIA!

GEORGE COANDĂ


Joi, 12 mai 2016, la Deveselul, în câmpia oltenească, a fost oficial operaționalizat Scutul antirachetă Made USA. Yankeii sunt aici! Urraaa! I-au așteptat o juma’ de secol românii cu sufletul la gură și iată-i că au venit. Ba, deunăzi, US Army a trecut și Prutul într-o impresionantă desfășurare de forță militară în sfertul de Românie, ăla de-i poreclit Republica Moldova, ca să-i instruiască pe trupeții români care încă mai bat pasul de defilare țaristo-sovietic.

Așa că de la Dunăre la Nistru American trups au devenit pavăza libertății, democrației și suveranității românești. Of, of, Istoria! Care pentru români a avut și are diferite și bizare chipuri. Păi, uite, după al Doilea Război Mondial, până pe la mijlocul anului 1958, Krasnaia Armia, pe tancurile căreia a fost adus comunismul bolșevic pe plaiul Mioriței, a „asigurat democrația populară versus democrația capitalistă”, până când, românii, prinzând prilejul, au trimis-o dincolo de Prut. Kremlinul s-a tot dat de ceasul morții – și, in absurdo, încă se mai dă – să ne bage-n cap, dar noi suntem prea grei de glagorie ca să pricepem, că în 1944... ne-a eliberat. Și, de fapt, a pus cizma lui Ivan pe grumazul nostru. Now/acum și le-am primit cu pâine și sare, exactly, după cincizeci de ani, avem, my God, trupe yankee la Marea Neagră și Deveselu Military Base. Și cine crede că această nouă prezență înarmată pânăn dinți e, așa, doar de dragul apărării comune a Europei, România nedând nimic la schimb, este de bună seamă naiv. Of, Istoria!

Oricum, inaugurarea bazei de la Deveselu, solemnă și impresionantă, sub măreața fâlfâire a drapelelor Statelor Unite, România și NATO în vântul sprințar al Olteniei, cu rostirile laudative la adresa poporului și ostașului român și, liniștitoare pentru idiosincraziile lui Putin, și cu tăierea în clănțănit de foarfece a induguralei panglici albastre, nu a fost numai o chestie festivistă, ci și una – și specialiștii în geopolitică i-au decriptat sensul – care schimbă în „istmul ponto-baltic” raportul de forțe politice și geostrategice. Asta au dat de înțeles, în complicatul și subtilul limbaj diplomatic, și premierul România, și secretarul general al NATO, și secretarul adjunct al Apărării SUA. Dar țarul Putin a sărit din turbincă și niet scut că, altminteri, balșaia Rusia îl va face fier vechi. Gospodin/tovarsci Putin n-a luat seama însă că a călcat pe bec: cu declarația asta de război a încălcat grav Carta ONU și, astfel, poate fi deferit Tribunalului Penal Internațional de la Haga. Știu bine că așa ceva n-o să se întâmple că, de, Rusia e ditamai puterea și chiar Washingtonul n-are chef de vreun scandal nuclear cu Kremlinul. Oricum, e bine de știut că a fost băgat în sperieți. Vnimanie! (Atenție!). Pe aci nikogda voina! (niciodată război!) NATO și SUA ne-au desfășurat Scutul deasupra Carpaților, Dunării de jos și Mării Negre. Până ieri fuse „umbrelă”. Yes, my allieds friends! Thank you very much! Și cu Dumnezeu înainte! Am intrat în hora asta euro-atlantică, având speranța că vom scăpa de cnuturile de gheață ale Rusiei. Românii încă trăiesc seduși de o iluzie veche de o juma’ de secol: miracolul venirii americanilor. Vom mai sta pe-aici și vom mai vorbi. La urma urmelor, yankeii n-au băgat doar de amorul românașilor vreo cinci sute de milioane de verzișori în cazemata aia uriașă cu urechi și rachete de la Deveselu, de fuse să le crească oltenilor mândria-n ei cât prazul de la Băilești, citez, „punct strategic pe harta securității mondiale”. Oho! Of, ce ți-e și cu istoria asta a... Istoriei! (Post-scriptum. N-am înțeles... dezertarea de la momentul istoric de la Deveselu a comandantului suprem al Oștirii țării, herr președinte Iohannis. O fi primit ordin de la Berlin să nu-l nevrozeze pe țarul Putin? Eh, am zis și eu așa! O speculație gazetărească).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale