Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.06.2016 00:18

Cu terenuri fărâmițate în sute de parcele și parceluțe


A A

Oficiul Fitosanitar: șapte salariați pentru tot județul

Oficiul Fitosanitar: șapte salariați pentru tot județul
În condițiile în care aproape zilnic suntem bombardați de vești privind substanțele periculoase folosite în industria agro-alimentară, muncă de sisif pe latura fitosanitară în Dâmbovița

❚ Ca să avem „dimensiunea” crizei de personal, trebuie menționat că de la Revoluție până acum au dispărut 153 de salariați ai instituției ❚ Doar cu acești 7 oameni se verifică în județ calitatea materialelor fitosanitare folosite în agricultură și se dă alerta când trebuie aplicate tratamente ❚ De asemenea, inspectorii fitosanitari monitorizează nivelul de reziduuri din produsele de protecția plantelor în plante și produse vegetale, dar numai pentru fructele și legumele produse în România ❚ Verificarea celor din import cade în sarcina Direcției Sanitar Veterinare ❚ În momentul în care o substanță activă, găsită într-un fruct, depășește limita maximă admisă, conform legii, se intră pe sistemul rapid de alertă și se blochează lotul respectiv

Interviu cu ing. Nicolae Manea, directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ce ne puteți spune despre calitatea substanțelor care se folosesc în agricultură pentru combaterea bolilor și dăunătorilor? Ați întâlnit cazuri de produse contrafăcute? Aceste substanțe se produc în țară?

- Am avut un caz de produse contrafăcute în anii 2004-2005. Substanțele care se folosesc în agricultură pentru combaterea dăunătorilor sunt produse și în România, dar sunt și importate. Sunt firme producătoare care au reprezentanțe în România. Deci, noi, prin obiectul de activitate, urmărim și eliberăm autorizațiile pentru toate fitofarmaciile care comercializează produse pentru protecția plantelor. Sunt reglementări, este Ordonanța 41 care prevede modalitatea de funcționare a acestora. Noi eliberăm autorizațiile, dar îi și controlăm. Nu am găsit nereguli. De asemenea, privind calitatea acestor produse, avem un program de monitorizare a calității lor și pe fiecare trimestru avem de luat un număr de probe. Acest lucru se face la nivel de țară, iar noi identificăm loturile care sunt în județ. Deci luăm probe pe monitorizarea calității și vă pot spune că nu am avut probleme.

„Din ce avem și ce am avut nu au fost probleme la nivel de județ”

Rep.: Substanțele, produsele respective, sunt verificate în laboratoare specializate?

- Da. Este vorba de laboratorul central fitosanitar. De asemenea noi monitorizăm nivelul de reziduuri din produsele de protecția plantelor în plante și produse vegetale. În funcție de numărul locuitorilor din județ ni se stabilește un număr de probe, de exemplu 40, dar numai pentru legumele și fructele produse în România. Le făceam și pentru produsele din import, dar de doi ani le face Direcția Sanitar Veterinară. Noi luăm aceste probe și le ducem la laborator, unde se analizează 172 de substanțe active. În momentul în care o substanță activă, găsită într-un fruct, depășește limita maximă admisă, conform legii, se intră pe sistemul rapid de alertă, se blochează lotul respectiv și se verifică proveniența. De exemplu, primăvara trecută am avut un caz cu niște salată produsă în Giurgiu. Cineva din Băleni a luat-o din Giurgiu și a băgat-o într-un supermarket din Târgoviște. Normal, s-a identificat producătorul, colegii mei din Giurgiu s-au dus acolo pe sistemul rapid de alertă. Din ce avem până acum și ce am avut nu au fost probleme la nivel de județ. În ceea ce privește importurile, în Vamă, sunt colegii noștri și cei de la DSV și vă pot spune că au găsit niște roșii din Iordania, niște fasole din Etiopia care au avut depășiri la limita maximă admisă, dar la importuri.

„La Revoluție, Inspectoratul de Protecție a Plantelor avea 160 de salariați”

Rep.: Câți oameni lucrează în prezent la Oficiul Fitosanitar Dâmbovița? Este suficient personalul pe care îl aveți pentru a vă desfășura activitatea în bune condiții?

- Nu este personal suficient. Eu când am venit aici erau 29 de oameni. De atunci s-au făcut restructurări și am ajuns la 7 persoane (șase ingineri și un referent-tehnician). La Revoluție, Inspectoratul de Protecție a Plantelor avea 160 de salariați, dar atunci terenurile erau comasate, erau ingineri la fiecare cooperativă agricolă sau la fiecare IAS cu care puteai să lucrezi. Acum pământul este fărâmițat cu tot felul de culturi. Am găsit anul trecut o solă atacată în procent de 90% de Colorado și am încercat să dau de proprietarul respectiv să-i spun că dacă nu aplică tratament nu face nimic, dar nu am reușit. Nici vecinul de parcelă nu știa al cui este terenul respectiv, cel puțin așa mi-a spus mie.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale