Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.01.2018 00:17

Editorial


A A

O s-o punem de un nou imperiu bulgar-român?

O s-o punem de un nou imperiu bulgar-român?

GEORGE COANDĂ


Ei, na, că mi-a fost dat s-o aud și p-asta. Dar teamă-mi e să nu fie o glumă. Cică niște județe din nord-vestul Bulgariei, vreo trei la număr, vor să sece dintr-o sorbire Dunărea și să se unească cu România. Cică locuitorii din acele județe s-au săturat, li s-a făcut lehamite, sunt îngroziți de fioroasa corupție care ucide Bulgaria și că peste marea gârlă, la miazănoapte, românii au cam scăpat de flagelul ăsta și că economicește o duc mai bine (măcar au cu toții pâine cu măsline).

La urma urmelor, n-ar fi pentru prima dată când românii și bulgarii o pun de-o patrie comună. Și chiar dacă pe istoricii bulgari îi deranjează adevărul istoric, cert este că niște voievozi români, Asăneștii, au pus temeiul primului imperiu româno-bulgar între 1185 și 1186, e vorba despre frații Asan și Petru. Pe urmă, tot un român, Ioniță, botezat de bizantini Kaloianus, a făurit al doilea imperiu româno-bulgar, pe la 1197-1207.

Repet, ăsta e adevărul istoric gol-goluț. Și să mai spunem că, după războiul ruso-româno-otoman din 1877-1878, când vecinii noștri de la miazăzi cam scăpaseră de Sublima Poartă, de frică să nu-i înghită iarăși sultanul, i-au propus regelui Carol I să-i ia sub aripa sa oblăduitoare și să pună de un regat româno-bulgar cu capitala la București. Așa că a apărea pe harta Europei a Rombulgariei sau Bulgaroromâniei n-ar fi chiar o noutate.

Acu ne-a ajuns la ureche că un deputat bulgar ar fi inițiat o petiție vizând, pentru început, independența județelor Vrața, Vidin și Mihailovgrad, după modelul catalan, după care, mintenaș, ar urma unirea cu România. Și să mai mârâie careva că România nu este un exemplu strălucit de stat de drept democratic. Iată, suntem. Și când nu te aștepți și de unde nu te aștepți, va fi reînviată România Mare.

Bucureștiul trebuie ca, într-o atare eventualitate, să se pregătească de-a fi, ca acum un veac, o mare putere europeană. Dar cum? Ei vedeți aici e întrebarea. Iar pe bulgarii supărați foc pe Sofia îi îndemn să mai reflecteze. Nu tot ce se vede de peste Dunăre este și întru totul adevărat.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale