Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.12.2015 00:19

Editorial


A A

O recepție oficială… facultativă

O recepție oficială… facultativă

GEORGE COANDĂ


Știu bine, ca istoric și jurnalist, că la români a face pe dos ceea ce este normal să fie până și în materie de protocol oficial este un fel de a se băga singuri în seamă. Dar nu m-aș fi așteptat ca un neamț să abdice de la celebrul și rigurosul cult al respectului pentru bine stabilite reguli instituționale și nicidecum facultative.

De când a dat de știre că a anulat recepția oficială de la Cotroceni, prilejuită de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, pentru că n-ar vrea să-și ridice opinia publică-n cap la doar o lună de la tragedia de la Clubul Colectiv - a motivat că ridicatul cupei de șampanie din Sala „Unirii” ar fi un act care ar împieta memoria celor ce au pierit atunci -, am intrat la bănuieli. Ca orice om de presă care se respectă și nu înghite pe nemestecate orice gălușcă nefiartă. Pentru că am luat seama că tocmai opinia publică a românilor ăstora care - apucătură de popor inteligent - fac lucrurile pe dos, s-au supărat că la Palat nu va fi cinstită, așa cum se cuvine, Ziua Națională a Patriei, reîntregite prin jertfa de sânge a eroilor pe trupurile cărora, acum un veac, s-a clădit edificiul României Mari.

Așadar, anularea recepției mi s-a părut ori o naivitate a președintelui, ori o teamă… populistă de reacția românilor la o lună de la tragedia de la Clubul Colectiv, ori o sfidare. Dacă s-a lăsat pe mâna consilierilor, ăștia au călcat în străchini sfătuindu-l să anuleze recepția. Dacă s-a temut ca opinia publică să nu-l apostrofeze, înseamnă că încă nu cunoaște sufletul poporului român. Dacă ține de naivitate, herr președinte îmi pare rău pentru dumneavoastră. Înseamnă că votul românilor a fost zadarnic. Oricum am privi anularea recepției - prin unghiurile de vedere mai sus numite -, ea nu s-a justificat în niciun chip. (Mai am o bănuială: o fi un tertip.)

Să precizez. Recepția oficială oferită de șeful statului, până și în Burkina Faso, de Ziua Națională, nu este doar un moment (obligatoriu) din programul de protocol oficial al administrației prezidențiale, ci, să luăm cazul României, mult mai mult, este OMAGIUL unei întregi națiuni, de suflet și de Recunoștință, adus celor care și-au depus viața pe Altarul sacrificiului întru România Mare, a Daciei Rediviva, și a dăinuirii în eternitate a străvechiului popor român. A nu se uita asta - a se ține minte cât veți fi la Cotroceni - domnule președinte al României, Klaus Iohannis! A, dacă nu cumva confundați Ziua Națională cu week-end-ul - home sweet home - de la Sibiu!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale