Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.01.2019 00:19

Editorial


A A

O reabilitare a istoriei la Târgoviște

O reabilitare a istoriei la Târgoviște

GEORGE COANDĂ


Salut, sincer, propunerea profesorului Honorius Moțoc, consilier în Consiliul Local al Municipiului Târgoviște (ce-i drept, o propunere făcută mai demult de jurnalistul Teodor Vasiliu, pe când era consilier în același for al municipalității târgoviștene!), ca microraioanele – reminiscență administrativă de sorginte sovietică – să revină la denumirea tradițională de cartiere, renunțându-se și la nesemnificativa numărătoare. Pentru o ilustrativă personalizare a acestora, ținându-se seama – și este firesc să se ia în calcul acest aspect – de statusul de mare cetate istorică, fostă capitală a țării Românești, a Târgoviștei, s-a mai propus să poarte numele câte unui voievod dintre cei 43 care au rezidat aici. Revin, sunt de acord cu această propunere, îngăduindu-mi câteva amendamente. Să precizez că Târgoviștea își are locul său de primă mărime nu numai în istoria politică a românilor, ci și, în aceeași măsură, în istoria culturală românească. Ca atare, propunem Consiliului Local ca, pe lângă numele unor iluștri voievozi (Mircea cel Bătrân, Vlad țepeș, Mihai Viteazul, Matei Basarab), să se dea câtorva cartiere numele unor, de asemenea, iluștri oameni de cultură care au așezat temeiul literaturii moderne românești, cum au fost Vasile Cârlova și Grigore Alexandrescu. Și cu această ocazie revin și asupra unei propuneri mai vechi, a Societății Scriitorilor Târgovișteni, și a filialei dâmbovițene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care, din păcate, a fost uitată prin vreun sertar al Primăriei, ca numele celui mai mare scriitor târgoviștean din epoca modernă, nominalizat la premiul Nobel, Mircea Horia Simionescu, să fie acordat străzii unde a văzut lumina vieții și pe care și-a petrecut copilăria și adolescența cel care a văzut Târgoviștea ca pe o „florență valahă”. De fapt, ar trebui regândite și denumirile unor străzi care nu spun nimic târgoviștenilor. Pe tăblițele acelor străzi sunt înscrise numele unor iluștri… anonimi. După câte știu, funcționează o comisie de denumiri la Consiliul Județean Dâmbovița și care ar trebui să consulte specialiștii din diferite domenii și chiar să organizeze o consultare publică – e democratic, nu? – când este vorba de a aproba numele de pe frontispiciul unor instituții sau al unor cartiere și străzi. Până acum nu s-a întâmplat așa ceva.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale