Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.08.2016 00:19

Editorial


A A

O fantezie prezidențială

O fantezie prezidențială

GEORGE COANDĂ


Klaus Werner Iohannis, președintele în exercițiul funcțiunii la Palatul Cotroceni, o ține gaia-mațu pe ideea aia măreață cum că România ar fi un „stat de drept funcțional”. Sunt ferm convins că nici Domnia sa nu crede în ceea ce spune, pentru că, neamț fiind, deci un spirit riguros, își dă seama că îl contrazice realitatea. Dar atunci când este propulsat de „votul popular” (cu toate că e ceva de comentat pe această temă, de unde vin și dubiile, apropo de exprimarea voinței electorale la români) în piscul Puterii și te îmbată suprema magistratură de „șef de stat” - Doamne, ce frisoane de plăcere îi stârnea lui Traian Băsescu sintagma asta - n-oi fi atât de cinstit cu tine însuți și cu nația încât să recunoști pe șleau că țara peste care păstorești este pe năsălie.

Mă rog, nu dă bine, pentru că îți tremură pantalonii-n fund de cum te va reține în paginile sale Istoria. Și ce ai de făcut, ca atare? Să minți. Și minți până când te va crede cineva. Ca istoric, știu bine cum e cu treaba asta a „imaginii în istorie”. Și precizez ferm: Istoria nu poate fi păcălită. Cum nici Traian Băsescu n-a păcălit-o. S-a dat el peste cap în toate chipurile, dar în Făt Frumos nu s-a metamorfozat. Asta e doar în basme. A mințit că în mandatul lui a reformat „statul de drept”. Și atât de dibaci l-a reformat, că la plecare a rămas în urma lui o imensă ruină pe care scrie „România”. Și cum de la instalarea sa la Cotroceni n-a trecut decât un an și ceva peste jumătate din 2016, președintele Klaus Werner Iohannis n-a avut – dacă o fi avut vreo pornire în acest sens – când să facă România funcțională. (N.B. Eu spun cu realitatea în față că nu a avut vreo pornire în acest sens, ci, dimpotrivă, a mers și merge în contrasens). Funcționează din plin motoarele industriei? Păi, nu, că de industria patriei, aia care într-adevăr duduia cu beneficii din export, ne aducem acum doar aminte. Cu nostalgie și tristețe. Că dacă ar fi funcționat cu motoarele în plin, nu ne-ar fi fugit, ca de ciumă, peste hotare, forța de muncă tânără și nu s-ar fi înmulțit, nefiresc, pensionarii care trăiesc cu spaima-n sân că mâine „statul de drept funcțional” nu va mai avea de unde să le achite pensia. Și ăsta e doar un exemplu de un dramatism înspăimântător. Și este unul esențial. Și atunci, dom’le președinte, pe unde-o fi statul acela de drept funcțional? Este sigur o fantezie prezidențială.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale