Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.03.2019 08:04

Editorial


A A

O Europă de la Atlantic la Urali...

O Europă de la Atlantic la Urali...

Dan Luca


Acum vreo 20 de ani, ca vicepreședinte al Asociației Studenților Europeni, prezentasem la Universitatea Lomonosov o viziune a Europei care se întindea de la Atalantic la Urali... Nu era un concept nou, Gorbaciov îl aruncase în spațiul public prin anii ’80, iar generalul Charles de Gaulle îl prezenta după cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar dacă pare o filosofie prăfuită în istorie, ideea prinde din nou.

Câteva argumente:

*După Brexit, Germania devine liderul incontestabil al UE.

*Relansarea parteneriatului franco-german e un avantaj reciproc, iar în “afaceri” doi poli de putere pe piață nu reprezintă competiție, ci complementaritate.

*Dacă tot vorbim de monopol, să explicăm politic recenta blocare a fuziunii Siemens-Alstom. Este de fapt piatra de încercare a proiectului economic european. Nu putem crea campioni industriali la nivelul UE din cauza legilor competiției, dar în același timp companiile europene sunt prea mici pentru a se întrece cu cele americane, chineze sau chiar japoneze… Direcția politică este clară, integrare avansată, buget european comun, schimbări masive asupra regulilor de abordare. De fapt, (coincidență?), Germania a lansat recent strategia industrială până în 2030 cu accent pe “campionii industriali”.

*Implementăm un acord comercial între UE și Japonia, iar la nici o săptămână cancelarul german e la Tokio pentru a discuta ce și cum… Credeți-mă, nu a vizitat “Muzeul țăranului japonez”, că nu a fost timp pentru așa ceva…

*Rusia. E clar, nu se pune problema de a intra în UE. Nici nu dorește, căci așa cum ziceau încă din anii ‘90 liderii de la Moscova, “suntem prea mari pentru a intra într-o structură așa mică. Luați harta lumii și vedeți realitatea”… Asta nu înseamnă că nu există punți strategice de colaborare. Punctam acum 7 ani: “Germania are nevoie de gazele naturale, pe care rușii le dețin din abundență, iar rușii au nevoie de tehnologie și expertiză, de care Germania dispune din plin”.

*De ce să nu recunoaștem deschis realitatea, așa cum o prezintă un fost cancelar german. “Europa, pentru a supraviețui politic între superputeri precum SUA și China, are nevoie de potențialul Rusiei. Avem nevoie de piața acestei țări și, mai presus de toate, de resursele ei”, a spus Schroeder.

*Mai intruduceți în cocktail-ul de putere poziționarea geografică, ambiția Germaniei de a intra în Consiliul de Securitate ONU, energia nucleară franceză, dezvoltarea capacității militare europene, posibila apropiere între SUA și Marea Britanie după Brexit, disputa din Venezuela și observăm un ax european consolidat, de la Atlantic la Urali, Franța – Germania – Rusia.

Alte subiecte demne de semnalat:

*Ce aduce nou întâlnirea vicepremierului italian cu “vestele galbene” la Paris? Practic, un lider al mișcării franțuzești se va regăsi pe un loc eligibil pe lista alegerilor europene a Mișcării de 5 Stele. Ceva după modelul Tokes – FIDESZ din 2014.

*Salut lansarea “Raportului de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro”. Aderarea României la zona euro, până în 2024, este jocul apartenenței sau nu a României la nucleul dur european… Și apropo, creșterea economică de 3,8%, a 4-a din UE, nu e chiar rea…



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale