Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.05.2018 00:19


A A

Nu aș vrea să fiu o Casandră…

Nu aș vrea să fiu o Casandră…

GEORGE COANDĂ


…dar după mutarea de către Washington a ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, lumea se îndreaptă spre războiul Apocalipsei. Mi s-ar putea reproșa că sufăr de scenarită biblică la bibilică. Vă asigur că nu sufăr. Că, dom´le, hai, las-o-ncolo de treabă, cum să ducă la așa ceva o mutare de ambasadă, aia nu a oricărui stat, ci a Statelor Unite ale Americii, deocamdată încă „cel mai puternic stat al planetei”. Că dacă e cel mai tare și mai mare are tot dreptul s-o facă, iar Ierusalimul este capitala Israelului și a „poporului ales” al lui Dumnezeu, deci, de unde-ți veni teama asta premonitorie? Tocmai aia e, de aici îmi veni teama, că Ierusalimul nu e un oraș oarecare, că este un „nod gordian” în care se confruntă trei mari religii, fiecare cu justificările ei istorice, una dintre ele, islamul, fiind fundamentalistă. Adepții ei, arabii palestinieni, susținuți de aproape întreaga lume arabă, luptând sub steagul Profetului să-i „arunce în mare pe evrei”, care, la rândul lor, sunt îndreptățiți a-și apăra „căminul național” multimilenar. Ierusalimul este, deci, un „nod gordian” care va fi tăiat cu sabia. Acolo pace nu va fi pe „muntele măslinilor”. „Războiul lumilor” răvășește deja Orientul Apropiat în jurul Israelului, care este de multă vreme implicat în acest război. Iar mizele geoeconomice/geopolitice din zonă sunt uriașe. Și în acest „război al lumilor”, unele mari puteri imperialiste s-au prins deja în vârtejul apocaliptic. Unele, chiar dacă acum condamnă – sau sunt reținute – gestul Washingtonului, mâine, și este previzibil acest lucru, vor intra în acest vârtej. România, însă, în această o altă „chestiune orientală” joacă guvernamental pesedist pe cartea Washingtonului, sfidând… Uniunea Europeană din care face parte, căci, Bruxellesul, până una-alta, i-a bătut obrazul lui Donald Trump. Motivația că nu este bine să-l supărăm pe marele aliat, Statele Unite, asta ca să nu mai fim acuzați de infidelitate, de trădare a „camarazilor de arme”, nu cred să fie un argument suficient de convingător pentru hotărârea Guvernului României de a subscrie la gestul politicodiplomatic al Washingtonului. Sau poate că națiunii române i se ascunde ceva. Întotdeauna, în asemenea situații, există și scopuri pitite de ochii popoarelor. Eu însă cred că România ar trebui să rămână neutră până când apele în Orientul Apropiat vor fi mai clare. Nu aș vrea să fiu o Casandră, dar vâlvătaia apocaliptică a „războiului lumilor” mi-e teamă să nu ne ardă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale