Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.10.2019 00:19

■ Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Noua Ligă Hanseatică în UE

Noua Ligă Hanseatică în UE

DAN LUCA


Evenimentele globale au un impact uriaș asupra Uniunii Europene. Recomand câteva conexiuni de urmărit în următoarele luni: Criza de la Casa Albă, pe fondul investigațiilor din Ucraina, poate să influențeze masiv rezultatele alegerilor americane din toamna lui 2020. Pentru realegere actualul președinte trebuie să vină cu ceva nou pentru a schimba narativa în intern. Ceva care să atingă coarda naționalistă americană. Venezuela este criza perfectă. Totul, după un scenariu testat acum 16 ani, când președintele de atunci George W. Bush a forțat invazia Irakului și a avut apoi realegerea la cheie. Nu prea cred în spontaneitate, având în vedere că anul trecut Columbia a devenit singurul partener global al NATO din America Latină și găzduie ște acum oficial mii de soldați americani pe teritoriul său… Dar așa cum precizam la începutul anului, pentru a avea efectul electoral scontat, 2019 este crucial… În 2020 culegi eventual roadele... Pentru UE, dosarul african este mai strategic decât pare la prima vedere. Africa este continentul care așteaptă o apropiere de Europa, dar nu în cadrul unei politici de Dezvoltare, ci prin lansarea unui adevărat Plan Marshall pentru Africa, așa cum recent au menționat unii politicieni. Politica de apărare a UE trebuie dezvoltată și extinsă chiar la continentul african. Să nu uităm însă jocurile mondiale, o forță europeană coordonată în Africa poate slăbi dominația economică chineză pe continent și implicit consolidează poziția Statelor Unite ca lider mondial. Marea Britanie se depărtează pe zi ce trece de UE, dar puțini observă apropierea strategică de Statele Unite. Brexitul este de fapt o trecere a Marii Britanii din tabăra europeană în cea transatlantică. Statele Unite și Marea Britanie (împreună cu fostele teritorii din imperiul britanic) devin împreună prima putere mondială economică, dar și militară, pentru următorii 20 de ani. La nivel european de urmărit ceva nou, Noua Ligă Hanseatică, ca răspuns la Brexit și la polul de putere franco-german. Iar dacă țări precum Irlanda, Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda și țările Baltice au o strategie comună, acestea pot inclina multe decizii favorabile împotriva țărilor Mediteraneene sau a Grupului de la Visegrad.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale