Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.06.2019 17:51

La Târgoviște,


A A

Nou proiect european pentru Teatrul Tony Bulandra

Nou proiect european pentru Teatrul Tony Bulandra

 

Ștefan Khalil


 

Astăzi de dimineață, la penultima conferință de presă de la teatrul Tony Bulandra a fost anunțat un nou proiect european la care instituția de cultură va lua parte. Este vorba despre proiectul NAPP, (Numerics Art Puppetry Project), ce se bazează pe imagini 3D cu păpuși. În acest proiect mai sunt implicați și teatrul de păpuși și animație din Ljubljana și Casa Marionetei din Belgia.

Mihai Constantin Ranin a fost cel care a condus această conferință de presă, vorbind și despre noul proiect în care teatrul pe care îl conduce este implicat. ,,Iată-ne la penultima conferință de presă. A fost un festival lung pentru cei care l-au făcut, dar plin de satisfacție. Astăzi am schimbat puțin ordinea lucrurilor pentru că avem onoarea să avem printre noi oameni importanți, care participă la proiectul nostru european, unde teatrul Tony Bulandra este parte. Este vorba despre proiectul NAP, care se bazează pe imagini 3D cu păpuși. Îl am alături de mine pe directorul teatrului de păpuși și animație din Ljubljana, Uros Korencan . O mai avem alături de noi pe directoarea Casei Marionetei din Belgia și directoarea festivalului mondial de marionete, Anne-Francoise Cabanis, care o să ne vorbească despre acest nou proiect la care și teatrul nostru ia parte".

Regizorul și maestru al imaginilor 3D, Radu Dinulescu, cunoscut și teatrului Tony Bulandra a făcut prezentările mai deperte personalităților prezente la conferința de presă de sâmbătă dimineață. "În primul rând vreau să-l prezint pe directorul teatrului din Ljubljana, cu care sunt foarte bun prieten. Am fost și împreună cu Ranin acolo, la festivalul teatrului, în urmă cu aproximativ un an. Vreau să spun că teatrul de păpuși din Ljubljana este o uzină, este extraordinar de mare, am văzut chiar un spectacol care se desfășura în tot teatrul, în diferite săli. La fiecare doi ani există un festival în care imaginea și arta numerică este importantă și se mai organizează tot odată la doi ani un festival ce este dedicat în primul rând copiilor’’.

Directoarea Casei Marionete din Belgia, Anne-Francoise Cabanis, a vorbit despre centrul pe care îl conduce și despre acest nou proiect la care teatrul Tony Bulandra va lua parte. "Noi vrem să facem legătura între patrimoniul pe care îl avem în muzeul nostru și arta contemporană. De mai mulți ani noi ne adresăm artelor numerice, cu evenimente în muzeul nostru, creem evenimente pentru a încerca să facem conexiune în primul rând, în zona artei numerice. Ceea ce ne interesează în act cu partenerii noștri, este diferența dintre partenerii noștri pentru că fiecare dezvoltă arta marionetei în cultura sa, dar avem ambiția să lucrăm în formele noi ale spectacolului de astăzi’’.

Ultima completare despre acest proiect a avut-o directorul teatrului de animație și păpuși din Ljubljana, Uros Korencan. ,,Anul trecut, teatrul de animație și păpuși a sărbătorit 70 de ani de existență, deci este un teatru foarte mare, dar în același timp foarte vechi. Și bineînțeles că după 70 de ani de existență avem spectacole care se joacă de 50 de ani. Dar nu am vrut ca sistemul de organizare al teatrului să devină unul învechit așa că suntem în căutarea unor tehnici noi potrivite secolului XXI. Nu am istoria și tradiția noastră, păstrăm moștenirea, dar vrem și forme noi care să se plieze pe producția teatrului de marionete. Ne păstrăm prospețimea prin abordarea acestor noi tehnologii de care s-a vorbit și invitarea unor creatori tineri, care să realizeze producții în colaborare cu teatrul din Ljublijana. Și acest nou proiect NAP, este modul perfect de a ne păstra prospețimea, de aceea suntem parteneri acum și sunt sigur că va fi benefic și pentru teatrul din Târgoviște. Ultimul lucru pe care vreau să îl spun despre acest proiect este că putem cunoaște noi festivaluri, noi profesioniști în arta teatrului și noi prieteni’’.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale