Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.09.2015 00:19

Editorial


A A

Neagu Djuvara despre (perso)nulități

Neagu Djuvara despre (perso)nulități

ALINA MAVRODIN VASILIU


Când ai 99 de ani abia aniversați și ai în familie 170 de ani de liberalism, nu te mai încurci în vorbe sterile dacă vrei să declari public uriașa dezamăgire politică pe care ai trăit-o în democrația celor 25 de ani post-revoluționari.

Este cazul ilustrului liberal și istoric Neagu Djuvara, care de curând și-a făcut din limbă bici, ba și brici într-un recent interviu, ca să șfichiuiască și să taie în carne vie clasa politică românească. Asta ca să-i menajeze cât de cât pe liberalii săi, deși criticile distinsului Neagu Djuvara îi privește direct și foarte personal. Dar ca să nu-l traduc pe venerabilul istoric din română în română, prefer să-l citez din cotidianul „Național”, că-i și savuros și, gazetărește vorbind, așa e și frumos: „Dragă, ca să spun cinstit, mă uit în mod fatal la televizor, că n-am alt mijloc de informare a ceea ce se întâmplă în lume. Sar de la un post la altul fiindcă nu întotdeauna TVR 1 este cel mai imparțial și mai trec și pe la alții, dar când văd ce se întâmplă spun drept că găsesc că e neinteresant. Nu văd nicio personalitate care să iasă în relief și chiar văd fel și fel de nulități politice, mai toți par să fie, așa, niște fii de țărani care habar n-au de politică”.

Când zice Neagu Djuvara că personalitățile politice ale mult iubitei și stimatei noastre țări sunt de fapt niște (perso)nulități, mă întreb cum au primit liberalii această veste istorică de la un autentic descendent politic al Brătienilor, care a luat distanță de actualul PNL. Faptul că Neagu Djuvara a preferat să- și arunce criticile peste gardul PNL este semnul cel mai evident, după părerea mea, că între pereții partidului nu mai avea cu cine să poarte un dialog democratic. Că el își extinde critica la întreaga clasă politică, aruncându-i vorbe grele, ar trebui să dea și altora de gândit, nu doar colegilor săi de partid. Și-apoi, un spirit liberal de talia lui Neagu Djuvara nu se sfiește, la o adică, să spună pe șleau ce are de spus, cu umoru-i fin de mare intelectual. Apropo, Klaus Iohannis, propulsat președinte al României taman din fotoliul de președinte al PNL, nu s-o fi simțit prost când Neagu Djuvara a declarat că nu vede nicio personalitate care să iasă în relief în politica românească, ci doar „niște nulități, niște fii de țărani care habar n-au de politică”?

Hai că-i tare domnul Djuvara, la cei aproape 100 de ani pe care și-i poartă cu demnitate, cu bărbăție și cu o luciditate remarcabilă. N-am văzut până acum să fi apărut nicio reacție politică la critica usturătoare a marelui istoric, deși aceasta consider că are valoare de document și ar merita să fie ea însăși motivul principal pentru toate partidele politice de a-și organiza congrese extraordinare. În fond, drama acestei țări pornește în mare parte de la lipsa de calitate morală și intelectuală a celor care compun clasa politică.

Dacă Neagu Djuvara zice că „mai toți sunt niște nulități”, am face bine să nu ne mai mirăm că, pe cale de consecință, România nu este țara lucrului bine făcut, ci a minciunii, incompetenței, demagogiei și corupției, în care orice idee bună trebuie îngropată, orice faptă bună trebuie sancționată și orice om valoros trebuie eliminat. Tipic (perso)nulităților care văd un pericol în orice personalitate! Așa a fost, așa este și mi-e teamă că… așa va fi.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale