Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.11.2018 00:19

Editorial


A A

"Moștenirea Văcăreștilor" și renașterea literară târgovișteană


GEORGE COANDĂ


Târgoviștea se poate mândri, pe drept cuvânt, cu două fapte de cultură remarcabile, pe lângă multe altele, dar cu acestea în mod deosebit: Festivalul-concurs Național al Romanței „Crizantema de aur”, lansat în 1968 și cu fratele ei literar, Festivalul-concurs de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor”, întâia sa ediție având loc în toamna anului 1969. Două festivaluri care, după Al Doilea Război Mondial, într-un moment de respiro al socialismului românesc produs la evadarea din „obsedantul deceniu” bolșevic-stalinist, au declanșat cea de-a treia Renaștere culturală a Târgoviștei (să le amintim pe primele două: apariția celei dintâi cărți tipărite în spațiul românesc la 1508 – „Liturghierul” lui Macarie; întemeierea limbii literare moderne românești la începutul secolului al XIX-lea - prin corifeii săi târgovișteni, Vasile Cârlova, Ion Heliade Rădulescu și Grigore Alexandrescu). Cea de-a treia Renaștere, este necesar a fi spus, s-a remarcat – coincidența fiind una fericită prin constructivitatea ei – prin două faste ipostaze: inițierea celor două festivaluri și apariția marii „Școli de la Târgoviște” (de proză), avându-i în frunte pe Horia Mircea Simionescu și Radu Petrescu. Cum, astăzi, începe a 50-a ediție a „Moștenirii Văcăreștilor”, deci, cel mai longeviv festival literar românesc, este corect a preciza că n-a apărut din neant, ci în condiții prielnice a preluat ștafeta unei alte manifestări culturale dâmbovițene, de la Pucioasa, Festivalul cenaclurilor literare „Primăvara albastră”, întrerupt în 1968 odată cu revenirea la împărțirea tradițională teritorialadministrativă a țării în județe. În 1969, așadar, un grup de inițiativă – și este un noroc că, la o jumătate de veac, în viață sunt încă unii dintre cei ce l-au format, istoricii literari Ion Gavrilă, Victor Petrescu și cel ce semnează acest editorial aniversar – a pus temeiul „Moștenirii Văcăreștilor” într-o toamnă romantică, iar de atunci și până astăzi, festivalul a înfruntat vremea și vremurile politice. Să precizăm, pentru memoria istoriei culturale, că în „planul de muncă” al Comitetului de Cultură și Artă al raionului Târgoviște, pe anul 1968, s-a prevăzut organizarea unui festival de poezie patriotică interregional – conform limbajului oficial administrativ de atunci, ca o valorificare creatoare a marii „moșteniri a poeților Văcărești”. N-a fost să fie, din motivul mai înainte amintit. Dar, în 1969, inițiatorii și organizatorii așa i-au zidit începutul, ca festival de poezie patriotică. Abia din 1971 când au fost acordate și primele premii, l-au rezidit festivalconcurs de literatură. Acum, la o jumătate de veac de existență, Festivalul-concurs Național de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor”, iată-l dăinuind. Pe drept cuvânt, este, și să sperăm, fi-va, unul dintre eclatantele zăloguri ale Târgoviștei – o Cetate Eternă a Românității.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale