Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.08.2018 00:20

La Finta,


A A

Monument al eroilor, abandonat în uitare

Monument al eroilor, abandonat în uitare

*„Într-o vegetație luxuriantă, există un monument al eroilor ridicat în urma unei bătălii ce s-a desfășurat aici pe râul Ialomița, între armata română si cea germană”, relevă prof.Cornel Mărculescu pe o rețea de socializare, publicând fotografii cutremurătoare de la fața locului

*Curățarea zonei, propusă de Asociația Cultul Eroilor, care a luat legătura și cu primarul localității, presupune însă și riscul de a activa muniție rămasă neexplodată în zonă

 

ANDREI VASILIU


 

Revenim cu un semnal de alarmă legat de monumentele eroilor din Primul Război Mondial, sau, cum a fost cunoscut la acea vreme de români, Războiul pentru Reîntregirea Neamului, în urma căruia, la 1918, a avut loc Marea Unire. La 100 de ani de atunci, ar trebui nu doar să celebrăm Centenarul între noi, cei de acum, ci să cinstim în primul rând memoria eroilor care, la acea vreme, s-au luptat pentru înfăptuirea idealului unirii României mari. Din păcate, unul dintre monumentele care amintesc de aceste fapte de vitejie zace în uitare, în comuna Finta, abandonat pe un câmp, fără cale de acces, practic într-o „șerpărie” de nedescris. Monumentul a fost descoperit de prof.dr. Cornel Mărculescu, personalitate din învățământul dâmbovițean, care a postat și fotografii de la fața locului (cutremurătoare de-a dreptul!) pe o rețea de socializare.

„În anul Centenarului, pe urmele eroilor abandonați si uitați... Pe raza comunei Finta, județul Dâmbovița, la 2 km Nord de satul Finta, pe drumul nepietruit ce merge spre Ploiești, în locul numit "Bulumaci", la al 5-lea tufan, într-o vegetație luxuriantă, există un monument al eroilor ridicat în urma unei bătălii ce s-a desfășurat aici pe râul Ialomița, între armata română si cea germană. Despre această luptă, aflăm informații prețioase de pe placa monumentului: «La 22 și 23 Noiembrie 1916 au căzut aici pentru întregirea neamului 428 de eroi din Regimentele : Reg 24 Art, Reg 64 Inf, Reg 29 Art, Reg 67 Inf, Reg 22 Art, Reg 16 Inf, Reg 56 Inf, Reg 25 Art, Reg 8 Inf, Reg 7 Inf, iar germani 61. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Finta 26 Octombrie 1933». Cimitirul a fost organizat de către germani exact în locul în care s-au purtat luptele între cele două armate, având o lungime de 60 de metri și o lățime de 50 de metri”, am redat integral postarea prof. Mărculescu.

 

Curățenia, operațiune riscantă: „Poate exista muniție neexplodată”

Nicolae Posta, reprezentant al Asociației Cultul Eroilor, filiala Dâmbovița, a replicat tot pe rețeau de socializare faptul că monumentul a fost curățat în anul 2017, plantele fiind îndepărtate, dar că este nevoie de un utilaj pentru îndepărtarea acestora din rădăcini.

„Vegetația a fost curățată, în 2017, la insistențele Cultul Eroilor Dâmbovița. Între timp, a crescut din nou. Avem promisiunea că, odată cu achiziția unui utilaj tip Fadroma, se va interveni pentru scoaterea vegetației din rădăcini. Totuși, acțiunea este riscantă, s-ar putea strica ceva «gropi comune» sau alte structuri. Lucrăm și noi la acest mic istoric, e complex, o bună parte din oseminte au ajuns la Târgoviște, apoi la Titu-Sălcuța”.

Prof. Mărculescu a confirmat faptul că a fost asigurat de primarul localității că se va interveni în zonă cu un astfel de utilaj, după achiziționarea acestuia, dar avertizează că procedura este una riscantă:

„Trebuie doar defrișat la suprafață și apoi intervenit cu detectoare pentru că există posibilitatea să mai fie muniție rămasă acolo și neexplodată... Este o acțiune complexă ce implică foarte multe organisme și autorități, dar în primul rând comunitatea locală... pentru că nu există cale de acces sau un drum cât de cât practicabil până la monument!!!”.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale