Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro06.10.2017 00:17

Ieri,


A A

Ministrul Educației, în videoconferință cu județele

Ministrul Educației, în videoconferință cu județele

* Discuțiile au avut ca țintă corelarea obiectivelor din programul de guvernare cu problemele la nivelul unităților școlare, în special cea a manualelor * De asemenea ministrul Pop a lansat în dezbatere publică Legea Manualului și, legat de aceasta, a cerut celor prezenți să facă dezbateri serioase, inclusiv cu asociațiile studențești care pot să vină cu experiența din exterior fără să fie direct implicate în actul de predare la învățământul preuniversitar

VIRGIL VOINESCU


Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a condus ieri, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, o ședință operativă în sistem de videoconferință în plan național, pentru a transmite conducerilor Inspectoratelor Școlare Județene, Consiliului elevilor, Asociațiilor studențești, părinților și liderilor de sindicat, o serie de aspecte de pe „agenda Ministerului Educației pentru următoarele 30 de zile”. Discuțiile au avut ca țintă corelarea obiectivelor din programul de guvernare cu problemele la nivelul unităților școlare și pentru a elimina blocajele pe care, ministrul, Liviu Pop, le-a calificat ca fiind „uneori intenționate”. S-au discutat cu acest prilej probleme de etapă și intre acestea, prima s-a referit la manualele școlare. „Astăzi am semnat pentru clasa a cincea acordul pentru manualul de Matematică. Asta înseamnă că toate cele zece loturi care au fost contestate, deja de luni (n. r. 9 octombrie) se pot comanda”, a subliniat Liviu Pop, și a menționat că astăzi (n. r. ieri), „contestația de la Matematică a fost respinsă de CNSCE”. „Nu s-a câștigat la CNSCE, doar că ne-a întârziat. În loc să avem matematică din prima zi o să avem un pic mai încolo. Singura contestată este în momentul de față Religia cultului ortodox. În rest toate loturile licitate sunt în procedură de comandă astfel încât în maxim cinci săptămâni să avem toate manualele în unitățile școlare”, a precizat ministrul Liviu Pop.

„Astăzi (n. r. ieri) la ora 16,00 avem ședință de Guvern dar nu o să avem Editura Didactică și Pedagogică pe ordinea de zi. Încă sunt discuții ample la niveliul Consiliului Concurenței vis a vis de acest lucru sper ca săptămâna viitoare să avem în ședința de Guvern ordonanța prin care Editura Didactică și Pedagogică editează, nu tipărește manualele, tipărirea urmâd să fie asigurată de către Monitorul Oficial sau Imprimeria Națională, adică companiile de stat. De ce spun editează pentru că odată cu aprobarea ordonanței de urgență vom lansa concurs de autor de manuale. Nu concurs între edituri” ,a mai subliniat ministrul cu precizarea că vor fi două componente în ce privește concursul de autor manuale: toate manualele pentru clasele 6-8 care sunt pe noua programă și tot ce a rămas nelicitat 1-5, pentru că sunt foarte multe titluri nelicitate.

„Lucrul acesta se va întâmpla după aprobarea ordonanței cu privire la Editura Didactică și Pedagogică. De asemenea ministrul Pop a spus că tot pe zona manualelor a lansat în dezbatere publică Legea Manualului și, legat de aceasta, a cerut celor prezenți să facă dezbateri serioase, inclusiv cu asociațiile studențești care „pot să vină cu experiența din exterior fără să fie direct implicate în actul de predare la învățământul preuniversitar”.

„Acolo sunt două teme mari de dezbatere. Una este legată de faptul dacă e bine sau nu e bine să avem manual unic și, a doua, este cea cu privire la comanda manualului de către părinți, elevi și profesori. Noi în proiectul de lege am spus că manualul poate fi în trei forme: letrică, virtuală și electronică. Ministrul a cerut celor prezenți să realizeze dezbateri serioase, propuneri pentru că în acest mod „cu cât va exista o Lege a Manualului mai sănătoasă cu atât va fi mai bine pentru toți” și a precizat că în echipa de evaluare a manualelor școlare sunt și membrii ai Academiei Române și de asemenea a spus că se va face și o reevaluare a manualelor pentru 1-4 pentru că învățătorii, profesorii din învățământul primar, alături de părinți și experți educaționali au semnalat anumite nereguli. În cadrul videoconferinței ministrul Educației a mai abordat probleme privind: Manualele Auxiliare, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar, iar în final a cerut celor prezenți să identifice problemele din sistem și să le arate pentru a „completa bine Legea Educației”.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Sfântul și slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, model de credință și de curaj
Monument istoric din Săcuieni, în restaurare
Fonduri norvegiene pentru IȘJ Dâmbovița
Rezultate excepționale la Olimpiada Națională de Dezbatere
Liceul Tehnologic va fi extins și modernizat
Eveniment universitar național la Târgoviște
Reînvie școlile profesionale de meserii?
Dumnezeu este tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre
IPS Nifon, de 10 ani Mitropolit
Dezastrul examenelor naționale, analizat la sânge


Editorial

"Ein mann, ein wort"? Nein!

GEORGE COANDĂ


Cred că niciodată țara nu a fost sub ape ca la începutul acestei luni. A fost un dezastru national și o tristețe care i-a cuprins pe români într-un zăbranic de durere. Și ploile parcă nu mai conteneau. Acest dezastru m-a determinat să revin, chiar și mai târziu, asupra modului în doi peri în care guvernanții și Cotroceniul au tratat această drama națională.

[citește tot...]

Follow artpress_tgv on Twitter


Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale